ALVOR: Terrorangrepet 22. juli preget den høytidelige åpningen av Stortinget mandag. Foto: SCANPIX
ALVOR: Terrorangrepet 22. juli preget den høytidelige åpningen av Stortinget mandag. Foto: SCANPIXVis mer

- Skyver terror-kommisjonen foran seg

Erna og Siv reagerer på terrorsvarene i trontalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22. juli satte tydelig preg på den høytidelige åpningen av Stortinget i dag, hvor kong Harald holdt den tradisjonsrike trontalen.

- Ut av det vonde vokste en sterk folkelig vilje til samhold, åpenhet og deltakelse. I de mest kritiske timene og dagene landet vårt har opplevd siden den andre verdenskrig, tok folket ansvar for våre verdier og viste veien framover, leste kongen.

Men måten regjeringen omtaler terrorberedskap på i talen, skaper reaksjoner hos opposisjonen.

I trontalen varsler regjeringen at den blant annet vil gjennomgå behovet for lovendringer og økte ressurser i lys av rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Det er alt for lenge til, advarer opposisjonslederne.

- Det var helt riktig at man tok opp 22. juli. Men det virker litt som de tror at alt rundt 22. juli skal parkeres i kommisjonen, sier Erna Solberg til Dagbladet i Vandrehallen etter seremonien.  

- Det tror jeg ikke kommer til å skje. Jeg tror vi alle kommer til å måtte se på beredskaps- og ressurssituasjonen mye tidligere, legger Høyre-lederen til.     

Åpenhet Fremskrittspartiets Siv Jensen deler Solbergs kritikk.  

- Jeg vil advare mot det signalet som har kommet lenge, men som blir forsterket nå, av at man skal skyve 22. juli-kommisjonen foran seg, sier hun til Dagbladet.  

- Det har ikke vært noen hemmelighet at det er utfordringer i vår sikkerhet og beredskap. Det må regjeringen kunne gjøre noe med før 22. juli-kommisjonen er ferdig.  

Både Høyre og Frp kommer til å ta opp nivået på beredskapen i morgendagens trontaledebatt. Erna Solberg varsler overfor NTB at ressurssituasjonen i PST fram mot 22. juli er ett punkt Stortinget trenger å få vite mer om nå.

I trontalen sier regjeringen at det også vil være behov for beredskapstiltak på kort sikt, uten å gå i detalj. Talen understreker at nye sikkerhetstiltak må veies opp mot ønsket om et åpent samfunn, med nærhet mellom myndighetene og folket.  

- Da vi i samråd med Stortinget gikk inn for å nedsette en kommisjon som skulle se på alle sider, må vi også være klar over at her er det en del ting som vil kreve grundige vurderinger før vi konkluderer, sier statsminister Jens Stoltenberg til Dagbladet.  

- Venter ikke Men han avviser at kommisjonen kan bli en sovepute:  

- Det er ikke slik at vi vil vente med å handle til alle konklusjonene foreligger fra kommisjonen. Vi vil gjennomføre tiltak etter hvert som vi ser at det er grunnlag for det. Akkurat hva det vil være, vil vi komme tilbake til, men styrking av politi og helikopterberedskap er allerede varslet, sier statsministeren.

KrF-leder Knut Arild Hareide er fornøyd med hvordan regjeringen tok opp terrorangrepet under åpningen av stortingssesjonen.

- Det var en veldig riktig måte å starte trontalen på, å fokusere på tragedien i sommer. Vi har ikke så veldig mange ritualer i Norge, men etter den sommeren vi har hatt kjennes dette som en god måte å åpne Stortinget på, sier han til Dagbladet.

Både dronning Sonja og kronprins Haakon var til stede under den høytidelige seremonien i Stortinget mandag, sammen med et samlet Storting og en rekke prominente gjester.

Stortingspresident Dag Terje Andersen åpnet også sin tale med å minne om tragedien 22. juli.

- Vel to måneder har gått siden Stortinget mintes ofrene etter terrorkatastrofen 22. juli. Når vi i dag trer sammen til det 156. storting, opplever mange av oss at hverdagen så smått er i ferd med å vende tilbake. Men vi vet også at terroren 22. juli vil prege oss for alltid, sa stortingsrepresidenten.