Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slå av viderekobling når du er i utlandet!

Mobilkunder med sjokkregninger på 25 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skal du til utlandet og vil unngå de store mobilregningene, pass på å slå av viderekoblingen til telefonsvareren.

Det kan nemlig koste deg dyrt, selv om mobilen er avslått mesteparten av turen.

Dette opplevde en av Dagbladet.nos-reportere nylig under en reportasjereise til USA.

Til tross for at mobiltelefonen ble svært lite brukt og lå mesteparten av oppholdet avslått på hotellrommet, kom utenlandsdelen av regningen fra mobiloperatøren Netcom på hele 1 700 kroner.

25-30 kroner per anrop

Viderekoblingen blir registrert hos mobiloperatøren og er aktiv selv om mobilen ikke er på.

Er du i utlandet, blir også dette registrert slik at alle samtalene som kommer inn til deg prosesseres gjennom den nærmeste basestasjonen.

Netcom opplyser om følgende på sine hjemmesider, uten at det nødvendigvis kommer klart fram at dette også gjelder når mobilen er avslått.

DYRE TELEFONSVARERBESKJEDER: Enkelte mobilkunder har fått sjokkregninger etter å ha vært i utlandet. For selv om mobilen er lite i bruk eller er slått helt av, løper kostnadene når anropene blir viderekoblet til personsvar. Illustrasjonsfoto: AP PHOTO/SCANPIX
DYRE TELEFONSVARERBESKJEDER: Enkelte mobilkunder har fått sjokkregninger etter å ha vært i utlandet. For selv om mobilen er lite i bruk eller er slått helt av, løper kostnadene når anropene blir viderekoblet til personsvar. Illustrasjonsfoto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

«Deaktiver Personsvar når du er i utlandet for unngå unødige kostnader. Du blir belastet både for samtalen fram til mobilen, samt for retur av samtalen tilbake til Personsvar. For å finne prisene i prislisten vår, må du se både på mottak og til Norge.»

I vårt eksempel utgjorde hvert av anropene hjemmefra som ble viderekoblet til svareren 20-35 kroner.

Ifølge Netcoms kundeservice har enkelte kunder opplevd å få regninger på opptil 25 000 kroner på grunn av viderekoblingen.

Kobler vekk alle anrop

Under personsvar-bruksanvisningen på Netcoms hjemmesider kommer det fram at selskapet automatisk aktiviserer viderekoblingen fra mobilen til personsvarer når mobiltelefonen er slått av, opptatt eller utenfor dekning.

Eneste måten å omgå dette på er altså å skru av viderekoblingen helt eller viderekoble alle anrop (se faktaramme).

Da vil ikke mobilen ringe i det hele tatt og alle anrop går direkte til svarene via den norske sentralen.

Sjekk prisene før du drar

image: Slå av viderekobling når du er i utlandet!

Øyvind Vederhus, kommunikasjonsrådgiver i Netcom, er kjent med at enkelte kunder har fått høye uventet høye regninger etter utenlandsopphold.

- Vi har selvsagt et informasjonsansvar her, slik at kundene våre er kjent med praksisen. Men folk må også selv sørge for å sette seg inn og ha et bevisst forhold til mobilbruk i utlandet, sier Vederhus til Dagbladet.no.

Ifølge ham pleier Netcom med jevne mellomrom å sende ut informasjonsmeldinger der de opplyser nettopp om bruken av personsvar i utlandet.

- Folk bør også være klar over at wapbruk og mobilt internett koster ekstra i utlandet. Det koster også å motta samtaler når du er utenfor Norge, forklarer Vederhus.

Jobber for bedre utenlandspriser

Vær også klar over at MMS behandles som datatrafikk og vil bli prissatt etter størrelsen på meldingen.

Avhengig av prisen på datatrafikken i utlandet, kan dette raskt overstige de få kronene det koster å sende en slik melding i Norge.

Netcom har i enkelttilfeller gått inn og ettergitt deler av regningen for kunder som har vært ekstra uheldige i utlandet.

Men dette er ingenting du burde belage deg på, ifølge Vederhus.

- Det har vært episoder hvor vi har gjort det, ja. Men det kommer veldig an på og vi vurderer hver sak. Folk bør i utgangspunktet ikke forvente å få igjen pengene sine når det gjelder slike ting, sier han og legger til:

- Men det er klart at vi har en jobb å gjøre med å få til bedre priser i utlandet.

NB! Denne praksisen gjelder også Telenor og andre operatører som benytter seg av Telenors og Netcoms nett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media