Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slå dem flate

Vaskebjørner på frifot i Bergen utgjor stor fare, sier zoologiprofessor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst tre vaskebjørner skal være på frifot i Bergensområdet. Ifølge Bergens Tidende har dyrene kommet inn i landet på ulovlig vis. Og politiet etterforsker saken og ser på personer som tidligere har vært involvert i faunakriminalitet.

Alvorlige sykdommer

Vaskebjørn er ofte bærere av en aggressiv rabiessmitte og kan være bærere av andre alvorlige dyresykdommer som også kan smitte til mennesker. Zoologiprofessor Harald Kryvi ser svært alvorlig på saken. Han ser for seg en stor faunakastastrofe om dyrene klarer å formere seg.

- Absolutt alle som ser noe til disse dyrene, må melde fra med en gang. Dyrene må bankes flate eller skytes eller hva som helst, sier professoren.

Dyrevernerne sjokkert

Er det noe man må unngå for en hver pris er det at folk begynner å banke på dem, mener dyrevernorganisasjonen NOAH, som sier at dette er den sikreste måten å få dyr til å bite på.

- Dette er et utrolig dårlig råd, og et grovt brudd på dyrevernloven, sier NOAHs leder Siri Martinsen til Dagbladet.no, som er sjokkert over uttalelsen, som hun mener bør få følger for zoologiprofessoren.

Martinsen mener at vaskebjørnenene ikke bør skytes, men at de heller bør bedøves og undersøkes for rabies.

- Dette er ikke livsfarlige dyr, de er veldig fascinerende og interessante. Det gjelder å ikke bli bitt, sier Martinsen.

En bjørn skutt

Lensmann Norvald Visnes forteller til bt.no at publikum har henvendt seg til politiet og fortalt at de har observerte fire dyr. I går ble en av bjørnene skutt.

Bergenskvinnen Sissel Kjellevold så dyrene for første gang for to uker siden:

- Plutselig dukket det opp fire dyr utenfor kontorvinduene - to små og to store. De største var på størrelse med en rev. Vi trodde det var grevlinger. Jeg gikk utenfor. Da gjorde ett av dyrene et kjempebyks opp på gjerdet på terrassen. Bykset var mange meter opp og skjedde uhyggelig raskt. Det var litt ekkelt, og da ble jeg utrygg og gikk inn igjen, forteller Kjellevold til avisa.

En uke etterpå så Kjellevold dyrene på nytt, og sist lørdag dukket flere vaskebjørner opp i en hage i bydelen Fana.

Christopher Rasch-Olsen Raa forteller at han synes det er trist at den ene vaskebjørnen ble skutt.

- Jeg har hatt de fire dyrene boende i hagen helt siden i sommer. De er blitt matet og blitt ganske tamme. Det er trist at det ene av dyrene er avlivet, sier han til avisa.

IKKE SØTE KOSEDYR:</B> Zoologiprofessor advarer mot vaskebjørn, som kan bære på alvorlige sykdommer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media