Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Slå nådeløst tilbake»

Saddam Husseins parti oppfordrer til hevn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Saddam Husseins parti, Baath, oppfordrer irakere til å «slå nådeløst tilbake» mot USA og Iran for å hevne henrettelsen av den tidligere presidenten.

- I dag er deres store dag. Slå nådeløst tilbake mot fienden - USA og Iran, sto det i erklæringen, som ble lagt ut på internettsiden albasrah.net etter henrettelsen.

Ære

De oppfordret videre irakerne til å legge de indre motsetningene bak seg for å styrke kampen.

- Glem de organisasjonelle strukturene, og ta det ærefulle standpunkt dere fortjener, som er å hevne Saddam Hussein.

- Vår hevn vil være å slå okkupasjonen og påføre USA større tap, sier de videre, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

De understreker at irakerne må unngå å skade sine egne og bli ført inn i borgerkrig.

Motstridende reaksjoner

HEVN: Baath, Saddam husseins parti, oppfordrer til hevnaksjoner. Her er partimedlemmer under en minnestund for eks-diktatoren. På partiets flagg i bakgrunnen står det «Det arabiske Baath sosialistparti». Foto: AP/SCANPIX
HEVN: Baath, Saddam husseins parti, oppfordrer til hevnaksjoner. Her er partimedlemmer under en minnestund for eks-diktatoren. På partiets flagg i bakgrunnen står det «Det arabiske Baath sosialistparti». Foto: AP/SCANPIX Vis mer

I timene etter henrettelsen ble motsetningene i Irak om mulig enda tydeligere enn tidligere. Shiamuslimene, som ble undertrykt av Saddam Husseins styre, feiret hengingen. Sunniene viste forargelse.

Fire bilbomber gikk av i sjiamuslimske nabolag, og mist 45 personer ble drept. Om disse var reaksjoner på henrettelsen er ikke kjent.

Baath-partiet hadde makten i Irak i over 30 år før Saddam ble kastet. Det ledet Iraks invasjon av Iran i 1980, en invasjon som førte til 8 år med krig. Det er antatt at rundt 1 million iranere døde i krigen. 

Baath har partier i flere arabiske land, blant annet også i Syria. Det irakiske Baath har vært forbudt siden 2003. Om erklæringen som ble lagt ut i går er autentisk, er ifølge Reuters ikke kjent.

image: «Slå nådeløst tilbake»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!