«Slå nådeløst tilbake»

Saddam Husseins parti oppfordrer til hevn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Saddam Husseins parti, Baath, oppfordrer irakere til å «slå nådeløst tilbake» mot USA og Iran for å hevne henrettelsen av den tidligere presidenten.

- I dag er deres store dag. Slå nådeløst tilbake mot fienden - USA og Iran, sto det i erklæringen, som ble lagt ut på internettsiden albasrah.net etter henrettelsen.

Ære

De oppfordret videre irakerne til å legge de indre motsetningene bak seg for å styrke kampen.

- Glem de organisasjonelle strukturene, og ta det ærefulle standpunkt dere fortjener, som er å hevne Saddam Hussein.

- Vår hevn vil være å slå okkupasjonen og påføre USA større tap, sier de videre, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

De understreker at irakerne må unngå å skade sine egne og bli ført inn i borgerkrig.

Motstridende reaksjoner

HEVN: Baath, Saddam husseins parti, oppfordrer til hevnaksjoner. Her er partimedlemmer under en minnestund for eks-diktatoren. På partiets flagg i bakgrunnen står det «Det arabiske Baath sosialistparti». Foto: AP/SCANPIX
HEVN: Baath, Saddam husseins parti, oppfordrer til hevnaksjoner. Her er partimedlemmer under en minnestund for eks-diktatoren. På partiets flagg i bakgrunnen står det «Det arabiske Baath sosialistparti». Foto: AP/SCANPIX Vis mer

I timene etter henrettelsen ble motsetningene i Irak om mulig enda tydeligere enn tidligere. Shiamuslimene, som ble undertrykt av Saddam Husseins styre, feiret hengingen. Sunniene viste forargelse.

Fire bilbomber gikk av i sjiamuslimske nabolag, og mist 45 personer ble drept. Om disse var reaksjoner på henrettelsen er ikke kjent.

Baath-partiet hadde makten i Irak i over 30 år før Saddam ble kastet. Det ledet Iraks invasjon av Iran i 1980, en invasjon som førte til 8 år med krig. Det er antatt at rundt 1 million iranere døde i krigen. 

Baath har partier i flere arabiske land, blant annet også i Syria. Det irakiske Baath har vært forbudt siden 2003. Om erklæringen som ble lagt ut i går er autentisk, er ifølge Reuters ikke kjent.

«Slå nådeløst tilbake»