- Slå ned opprøret

Da Indonesias diktator og president Suharto landet i Jakarta i natt hadde hovedstadens militære kommandant allerede gitt ordren: - Slå ned opprøret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mens Suharto kjørte fra flyplassen til sin residens så han himmelen fylles av svart røyk fra hundrevis av branner. Folket hadde gått amok mot kinesisk-eide butikker og eiendom som tilhører Suhartos nære klikk av korrupte medsammensvorne. Butikker var blitt plyndret i raseri mot den økonomiske krisa som har rammet landet, og mot Suharto-regimets motstand mot demokratiske reformer.

Tanks i gatene

Men det var verken røyken eller kaoset som slo folk i Jakarta i natt. Det nye i gatebildet var panserkjøretøyer med tungt væpnete soldater som patruljerte gatene. Det er ennå ikke innført unntakstilstand, men militære ledere diskuterte spørsmålet i går.
15000 soldater er satt inn. To mennesker ble skutt og drept av politiet torsdag, ifølge det offisielle nyhetsbyrået Antara. Til sammen er mer enn 20 mennesker drept de siste tre dagene.

Kritisk opprop

I et initiativ som ville vært utenkelig for bare noen dager siden, oppfordret 50 ledende intellektuelle i natt president Suharto til å trekke seg.
Suharto sa tidligere på kvelden i går at han kunne være villig til å trekke seg.

- Jeg vil ikke bruke våpenmakt for å beholde mitt embete. Hvis jeg ikke lenger har tillit, vil jeg bli vismann og strebe etter å komme nærmere Gud. Jeg vil bli en «leder i kulissene», sa Suharto ifølge avisen.

De fleste observatører tok uttalelsene med en stor klype salt.

  • Se også kommentar side 2

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer