Sladrer ikke på venner

To av tre norske menn og kvinner ville holdt tett dersom de fikk vite at bestevennen var utro, viser en undersøkelse MMI har gjort for Dagbladet. Vi tar ikke sjansen på å miste venner ved å sladre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bedrar gjerne kameraten

Hva gjør du dersom du får vite at din beste venn er utro mot kjæresten sin? Holder du tett, eller går du til vedkommendes kjæreste og forteller det som det er? 1093 norske menn og kvinner i alderen 17 til 49 år har fått samme spørsmål. Og det er ingen tvil: Lojaliteten ligger hos våre venner, ikke hos våre venners kjærester. Det er bare hvis utroskapen strekker seg over lang tid at vi vil vurderer å sladre på våre nærmeste.

Lojale

Undersøkelsen MMI har gjort for Dagbladet viser at 65 prosent av oss i utgangspunktet vil holde tett om våre venners sidesprang.

Dersom utroskapen strekker seg over tid, svarer 33 prosent at de vil vurdere å avsløre vennen. Det er særlig yngre menn og kvinner med kjæreste eller samboer som ville ha sagt ifra. Jo eldre vi blir, dess mer ser det ut til at vi tolererer.

- Resultatene er en bekreftelse på det positive synet vi har på vennskap og lojalitet, sier professor Per Schioldborg ved Universitetet i Oslo.

- Vennskap impliserer tillit, trygghet, hygge og kjærlighet. Ved å sladre bryter man lojaliteten og risikerer at vennskapet opphører. De færreste vil sette seg i en slik situasjon, sier psykologiprofessoren. Han synes det er interessant å se at to av tre personer ville holde tett i lys av to forhold:

- Vi vet at majoriteten av befolkningen i Norge tror at sidesprang er noe som forekommer ofte. Samtidig vet vi at nordmenn mener utroskap er en av de største grunnene til skilsmisse, sier Schioldborg.