Sladrer på bonushaiene

STAVANGER (Dagbladet): Norske bedrifter er lei av at deres ansatte fordyrer jobbreisene i jakten på flybonuspoeng. Nå blir reisebyråene bedt om å melde fra til selskapene når ansatte kjøper fullprisbilletter unødvendig eller velger kronglete reiseruter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er dobbelt så mange poeng å hente på en fullprisbillett som på rabattbilletter.

Markedsdirektør Bjørn Østbye i Bennett BTI er ikke i tvil om at norske bedriftsledere er klar over at bonusjakten koster næringslivet store summer. Ønsker fra den reisende kan ofte fordyre billetten med tusenvis av kroner.

Tilbakemelding

- Stadig flere bedrifter vil ha tilbakemelding når de ansatte har ønsker som ikke er i tråd med selskapets reisepolicy. Avviksrapporteringen omfatter både valg av flyselskap og billettype, bekrefter Østbye overfor Dagbladet.

- Problemet oppstår ikke minst når bedriften har avtale med ett flyselskap og de ansatte samler poeng med et annet.
Det er lett å gjennomskue bonusjegeren. Reiseruten synes nøye gjennomtenkt på forhånd. Et lite stopp i København, framfor et mulig direktefly til kontinentet, og vips kan den reisende putte en ekstra slump på poengkontoen.

Har gitt opp

Selv om mange bedrifter ønsker tilbakemelding fra reisebyråene når ansatte bryter bedriftens reisepolicy, har de fleste storbedriftene tilsynelatende gitt opp kampen mot bonusmanien. De lar ansatte samle poeng på arbeidsreiser, for siden å bruke bonusreisene privat.

Enkelte bedriftsledere mener dessuten at det er helt greit at desom reiser mye, får litt igjen for fly i timevis på fritida.
Flere bedrifter forutsetter at de ansatte tar ut sine poeng i tjenestereiser. Tilbudet av bonusseter er imidlertid begrenset, og tidspunkt og sted ofte lite relevante for slike reiser.

Effektive

Sjøl sier reisebyråene at de ønsker å følge opp sine forretningsavtaler med bedriftskundene med å tilby billige og effektive reiser. Men så kommer altså de kreative bonusjegerne og stikker kjepper i hjula for dem.