Coronavaksinasjon i Norge:

Slående FHI-funn

I en stor undersøkelse har Folkehelseinstituttet funnet store forskjeller i forekomsten av uønskede hendelser og bivirkninger etter vaksinering med Pfizer-vaskinen og AstraZeneca-vaksinen.

SLÅENDE FUNN: Over 7000 personer deltok i en undersøkelse som resulterte i slående funn og nyttig innsikt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SLÅENDE FUNN: Over 7000 personer deltok i en undersøkelse som resulterte i slående funn og nyttig innsikt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

I mars deltok over 7000 personer i Norge i en spørreundersøkelse hvor de ble spurt om uønskede hendelser eller bivirkninger etter vaksinasjon. Lill Trogstad ved avdeling for metodeutvikling og analyse i Folkehelseinstituttet forteller at de har gjort et helt slående funn.

- Det som er helt slående her, er at tre av fire rapporterer om bivirkninger etter å ha fått første dose av AstraZeneca-vaksinen, mens bare omkring 30 prosent gjør det etter å ha fått Pfizer-vaksinen. Det er på en måte hovedfunnet her, sier Trogstad til Dagbladet.

Slik som Trogstad forteller, rapporterte hele 75,7 prosent om uønskede hendelser eller bivirkninger etter å ha fått første dose av AstraZeneca-vaksinen, sammenliknet med bare 28,3 prosent blant dem som fikk Pfizer-vaksinen.

BERGEN: Onsdag ble det kjent at Helse Bergen har påvist åtte nye tilfeller av den indiske virusmutasjonen. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at det er viktig å ikke få spredning av denne mutasjonen. Vis mer

Milde og forbigående

Dette dreier seg i all hovedsak om milde og forbigående bivirkninger, og må ikke forveksles med de svært sjeldne og alvorlige bivirkningene som knyttes til AstraZeneca-vaksinen. Blant de mest vanlige milde og forbigående bvirkningene finner man influensafølelse, slapphet, frysninger, smerter i arm og muskel- og leddsmerter.

- For de aller fleste vil dette dreie seg om ganske milde og forbigående bivirkninger, som for det meste går over i løpet av få dager. Dersom man i utgangspunktet hadde tenk til å takke ja til å ta vaksinen, så er ikke disse funnene noe som bør få noen til å endre mening om det, sier Trogstad.

I Norge opplyser opptil 75 prosent av befolkningen at det er svært eller nokså sannsynslig at de vil takke ja dersom de får tilbud om coronavaksine.

Både AstraZeneca-vaksinen og Pfizer-vaksinen har vist seg å være svært effektive mot alvorlig covid-19-sykdom. Det har imidlertid blitt oppdaget svært sjeldne og alvorlige bivirkninger knyttet til AstraZeneca-vaksinen, som har ført til at den ikke har blitt brukt i Norge siden midten av mars. Det har derimot ikke blitt gjort slike oppdagelser knyttet til Pfizer-vaksinen, til tross for millioner av mennesker verden over har fått den.

ATRAZENECA: Helse- og omsorgsminister Bent Høie om AstraZeneca-vurderinger. Video: Dagbladet TV Vis mer

Etter dose to

Videre viser undersøkelsen at 50 prosent rapporterte om uønskede hendelser eller bivirkninger etter å ha mottatt andre dose med Pfizer-vaksinen.

- Det var ingen som fikk andre dose av AstraZeneca-vaksinen. Men vi ser at det er flere som rapporterer om bivirkninger etter å ha fått andre dose av Pfizer-vaksinen sammenliknet med etter første dose, noe som er litt som forventet. Samtidig er ikke andelen som rapporterer om bivirkninger på langt nær så høy som for dem som har fått første dose av AstraZeneca-vaksinen, sier Trogstad og fortsetter:

- Det er ikke helt uvanlig at flere rapporterer om bivirkninger etter andre dose sammenliknet med etter første dose. Man får en forsterkning av immunresponsen etter dose to, så det er som forventet.

HÅPEFULL: Espen Rostrup Nakstad er håpefull om feiereiser med vaksinepass. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson Vis mer

Innsikt

Undersøkelsen gir en nyttig innsikt i hyppigheten av de milde og forbigående bivirkningene knyttet til Pfizer-vaksinen, som mange nordmenn vil få tilbud om å ta de neste månedene.

Etter første dose rapporterte 25,3 prosent om smerter i arm, 12,7 prosent om slapphet, 11,8 prosent om søvnighet, 3,3 prosent om kvalme eller oppkast, 10 prosent om muskel- og leddsmerter og 11,9 prosent om hodepine.

Etter andre dose rapporterte 41,2 prosent om smerter i arm, 39,1 prosent om slapphet, 31 prosent om søvnighet, 30,9 prosent om influensafølelse, 30,8 prosent om uvelfølelse, 11,6 prosent om dårlig matlyst, 8,5 prosent om kvalme eller oppkast, 33,2 prosent om muskel- og leddsmerter og 33,2 prosent om hodepine.

- Det som er helt spesielt med denne undersøkelsen, er at den sammenlikner to vaksiner som har blitt gitt til samme gruppe i samme befolkning i samme tidsrom. Vaksinene ble gitt til helsepersonell i Norge med noen uker mellomrom. På denne måten får man en direkte sammenlikning som skiller seg fra kunnskapen man får fra spontanrapporteringssystemer og fase-3-studier, sier Trogstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer