Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slag i ansiktet for de militære

Uansett hva de kongetro generalene finner på i Thailand så er det deres erkefiende Thaksin Shinawatra eller hans stedfortredere som vinner valgene. Nå blir søstera Yingluck statsminister.

LEDEREN: Yingluck Shinawatra, søster av den tidligere styrtede statsministeren Thaksin Shinawatra, blir Thailands neste statsminister. Hun har fra broren arvet støtten fra ladets folkelige masser.  Foto: Scanpix/REUTERS/Sukree Sukplang
LEDEREN: Yingluck Shinawatra, søster av den tidligere styrtede statsministeren Thaksin Shinawatra, blir Thailands neste statsminister. Hun har fra broren arvet støtten fra ladets folkelige masser. Foto: Scanpix/REUTERS/Sukree Sukplang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yingluck Shinawatra vant en knusende seier i valget søndag i spissen for partiet Puea Thai - «For Thaiene» - ved å ta 265 av de 500 setene i underhuset. Det er et valgskred på høyde med hva hennes omstridte storebror, Thaksin, klarte i sine velmaktsdager. For de kongetro generalene er dette er oppsiktsvekkende politisk tilbakeslag fra velgerne.

Statsminister Abhisit Vejjajiva innrømmet tidlig nederlaget og gikk straks av som leder for Demokratisk Parti. Partiet fikk bare 159 seter.

«Slag i ansiktet»
Den politiske analytikeren Giles Ji Ungpakorn, som lever i eksil i Storbritannia, kalte utfallet «et slag i ansiktet på diktaturet.»

- Det viser uten noen tvil at flertallet av folket har avvist de militære, Demokratisk Parti og den monarkistiske eliten, uttalte Giles til nyhetsbyrået AP.

Forsoning
- Det første spørsmålet som haster nå er å oppnå forsoning, uttalte Yingluck etter seieren.

Hun vil nå danne regjering sammen med fire mindre partier. Dermed har hun sikret seg et flertall på 299 av de 500 plassene i underhuset, det er et flertall på trygge 60 prosent. Politiske analytikere kalte dette et «like klokt som unødvendig» politisk trekk. Det kan bidra til ro i landet og et trygt styre. Da valgskredet var klart, gikk børsen i Bangkok rett til værs. Fem års politisk uro har fått mange til å flytte pengene sine ut av Thailand. Nå vener de tilbake.

Nybegynner
44 år gamle Yingluck er en fullstendig nybegynner i politikken. I valgkampen har hun fått strategiske råd fra broren. Spørsmålet er om hun vil vise seg som brorens stedfortreder eller om hun kan skape seg sin egen rolle.

Avgående statsminister Abhisit Vejjajiva forsøkte i valgkampen å tegne henne som brorens redskap. Men det slo bare kraftig tilbake mot ham.

Thaksin og hans politiske program har gjennom ulike partier nå vunnet samtlige valg i Thailand i ti år. Han vant valget i januar 2001, og ble den første statsministeren i landet som klarte å sitte tida ut fram til neste valg. Det vant han med et valgskred i februar 2005.

Kuppet
Så kom de militære med et statskupp 19. september 2006. Thaksin dro utenlands. Partiet hans, «Thai Elsker Thai», ble forbudt. Thaksin er «in absentia» dømt til to års fengsel for korrupsjon.

Men hans politiske trosfeller, nå med Folkemaktspartiet, vant valget i desember 2007. Samak Sundaravej ble statsminister. Han ble fradømt embetet fordi han samtidig var fjernsynskokk. Så kom Somchai Wongsawat. I oktober 2008 kom han ikke lenger inn på kontoret fordi det var stengt av «gulskortene», Thaksins svorne fiender. Etterpå ble også han avsatt ved dom. Opposisjonslederen Abhisit Vejjajiva overtok.

Thaksins venner, kalt «rødskjortene», inntok i fjor hjertet av Bangkok  for å kjempe mot «gulskjortene». En stillingskrig med tidvise utbrudd av vold pågikk i ni uker, før de militære grep inn. 91 personer mistet offisielt livet, og deler av forretningsstrøket i høvedstaden brant ned.

Nå er det lillesøstera Yingluck som skal forsøke å samle og forsone det splittede landet.