Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slag i trynet

I går kveld fikk avlsbonde Nils Oddvar Valle sjokkmeldingen: Avlsoksen Moeskær Security, som ble slaktet den 3. juli, var muligens smittet av kugalskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste årene har Moeskær Security vært Valles beste avlsokse. I 1994 betalte Valle 50.000 kroner for å få den halvt år gamle Hereford-kalven til Norge. Da dyret ble slaktet for noen uker siden veide det 708 kilo. Til sammenligning har en vanlig slakteokse vekt på 3-400 kilo.

Moeskær Security har mer enn 100 etterkommere i Norge.

- Dette er et slag i trynet. Jeg hadde aldri drømt om dette. Hadde jeg noen gang hatt mistanke om at oksen hadde kugalskap, ville jeg slått den i hjel og kastet den oppi skauen, sier Valle.

- Hvis det blir konstatert kugalskap, vil dette få veldige konsekvenser for oss. Hele vår levevei vil bli ødelagt. Vi må antakelig slakte alle dyrene, og kanskje får gården flere års karantene. Jeg er forsikret, men det vil ta mange år å bygge opp en skikkelig avlsbesetning igjen, sier bonden.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media