Forbyr bruk av russebusser:

- Slag i trynet

Nigisti Kuflu ved Russens Hovedstyre er skuffet over forbudet mot bruk av russebusser i Oslo. Byrådslederens kontor opplyser at smittesporerne har avdekket at russ ikke har fulgt anbefalingene fra FHI.

VIL ÅPNE FOR GODT: Byrådsleder Raymond Johansen kaller gjenåpningen en suksess og utelukker ikke nye lettelser. Reporter: Frode Andresen / Video: Agusta Magnusdottir. Foto: Terje Pedersen / NTB. Vis mer
Publisert

Siden i forrige uke har russefeiringen i Oslo vært stanset som følge av smittespredning. Busskontakt Nigisti Kuflu ved Russen Hovedstyre forteller at de hadde planlagt å rulle med russebussene igjen når stansen oppheves ved midnatt. Derfor føles det som et slag i trynet at bruk av russebusser nå forbys av Oslo kommune.

- Det er veldig kjipt, men det er selvfølgelig også forståelig. Forbudet mot bruk av russebusser kom veldig brått på ettersom folk var klare til å gjenoppta rullingen i natt. Så det var et slag i trynet da vi fant ut at vi ikke får lov til det. Nå må vi forsøke å ta vare på hverandre og gjøre det beste ut av situasjonen, sier Kuflu til Dagbladet.

- Hvor viktig er det for russen å rulle?

- Det er en betydelig del av russetida - særlig for dem som er på buss. Det er noe med at folk har brukt mye tid, penger og energi på dette, og plutselig føles det som at det var for ingenting.

BUSSKONTAKT: Nigisti Kuflu ved Russens Hovedstyre. Foto: Privat
BUSSKONTAKT: Nigisti Kuflu ved Russens Hovedstyre. Foto: Privat Vis mer

- Godt forhold

Byrådsleder Raymond Johansen sier til Dagbladet at de har et godt forhold til russen i Oslo.

- Jeg opplever at vi har et godt og tillitsfullt forhold til russen i Oslo. Vi så imidlertid en smitteoppblomstring på noen russebusser enkelte steder i Oslo, som har bidratt til økt smitte i byen, sier byrådsleder Raymond Johansen til Dagbladet og fortsetter:

- Smittevernoverlegen i Oslo var veldig tydelig på at han ikke ønsker at vi fortsatt skal tillate rulling, som det heter. Dette fordi vi ser at viruset smitter lettere innendørs enn utendørs, og dermed er muligheten større for å bli smittet dersom man sitter trangt sammen i en buss over tid.

DANSK LØSNING: 11. juni kan du bruke coronasertifikatet ditt i Norge. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror ikke sertifikatet får en like signifikant rolle i hverdagen, slik som i Danmark. Vis mer

346 smittetilfeller

Det var tirsdag ettermiddag at Oslo kommune kunngjorde at de har besluttet å forby bruk av russebusser. Dette skjer etter at russefeiringen ble midlertidig stoppet som følge av brå smitteøkning blant personer som deltok i feiringen. For eksempel var halvparten av de nye smittetilfellene i forrige uke blant personer mellom 16 og 19 år.

Omkring 346 bekreftede smittetilfeller kan knyttes til utbruddet blant russen, og over 2600 personer har blitt satt i karantene, opplyses det om i byrådssaken.

Videre går det fram at smittevernoverlegen møtte russens hovedstyre før det ble fattet hastevedtak om å stanse russefeiringen fram til 8. juni. Møte omhandlet behovet for at russen følger nasjonale råd og anbefalinger for smittevern for russen. Etter anbefaling fra nasjonale myndigheter ble det også satt en begrensning på samlinger med maksimalt ti personer i russebusser og russebiler, og at man ikke kunne ha besøk av andre som ikke tilhører bussen eller bilen.

Det opplyses at det på tidspunktet ble drøftet om det var behov for å forskriftsfeste disse begrensningene, men det ble ikke ansett som forholdsmessig ettersom frivillige tiltak kunne føre fram. Nå mener imidlertid Byrådslederens kontor at det har vist seg at dette var en feilvurdering.

NÆRMEST OVER: FHI-overlege Preben Aavitsland mener pandemien er mer eller mindre over i august. 6. juni 2021 VIDEO: Dagbladet REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

Russebuss forbud

De konkluderer følgende om russebusser og behovet for forbud:

«Det er nå vist at det er behov for sterkere regulering av russefeiringen av hensyn til smittespredningen i den gjenværende russefeiringen i Oslo fram til 18. juni. Det er gjennom smittesporingsarbeidet avdekket at smitten kan tilskrives sammenkomster av russ og andre deltakere i russebusser som har rullet med mer enn 10 deltakere, og med deltakere utenom egen kohort».

«En tilnærming der russefeiring på russebussene hindres vil sannsynlig ha en avgjørende virkning for å forebygge nye liknende utbrudd. En innestengt russebuss med svak ventilasjon og luftskifte, med mange deltakere uten overholdelse av anbefalt avstand og inntak av alkohol er en høyrisikoarena for smittespredning».

«Sammenkomster på russebussene har gitt smittetilfeller tilsvarende hva som har vært observert på andre private arrangementer. En forskriftsmessig likestilling kan derfor anbefales, slik at rulling på russebuss vil være forbudt».

FESTNATT: Over 3000 personer festet natt til 6.juni i parken på St.Hanshaugen i Oslo. I løpet av kvelden rykket politiet ut flere ganger etter klager om høy musikk. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: Svein Dybdahl/Øystein Andersen Vis mer

- Urimelig anbefaling

Dagbladet spurte Kuflu ved Russens Hovedstyre om hva hun mener om at Byrådslederens kontor anklager russen for å ikke ha fulgt begrensningene som ble satt for dem av Folkehelseinstituttet.

- Disse anbefalingene sier at inntil tjue russ kan være sammen i områder med lite smitte, mens inntil ti russ kan være sammen i områder med mye smitte. Tidligere har jeg uttalt meg i mediene om at jeg synes at dette er en urimelig anbefaling, og Helse- og omsorgsdepartementet uttalte i samme artikkel at det ville ha vært for rigid å forskriftsfeste denne anbefalingen, sier Kuflu og fortsetter:

- Vi har opplevd det som en veldig vanskelig anbefaling, samtidig som vi forstår situasjonen. Dersom det for eksempel er 30 personer på en russebuss, så kan noen ha betalt for hel plass, mens andre har betalt for halv plass, samtidig som ingen får rulle mer enn en tredjedel. Jeg har fått tilbakemeldinger fra flere medruss om at de er enige i at denne anbefalingen er urimelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer