«Øystein-ungan»:

- Slag i trynet

De tre brødrene - «Øystein-ungan» - forklarte seg i går om den vonde oppveksten på Værøy. De er bitre, og opplever at kommunen fraskriver seg ansvaret.

BITRE: «Øystein-ungan», fra venstre Ronald, Bjørn og Ståle, er bitre og mener de ble sviktet av Værøy kommune. Her sammen med advokatfullmektig Oda Fjon. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
BITRE: «Øystein-ungan», fra venstre Ronald, Bjørn og Ståle, er bitre og mener de ble sviktet av Værøy kommune. Her sammen med advokatfullmektig Oda Fjon. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BODØ (Dagbladet): Brødrene Ronald (59), Ståle (61) og Bjørn (66) Johansen forklarte seg i går i Salten tingrett. De tre brødrene har saksøkt Værøy kommune for grov omsorgssvikt.

Advokat Thomas Benson, som representerer Værøy kommune avviser søksmålet, og i retten argumenterte han for at søksmålet var foreldet.

Enkel sak

- Vi mener loven er klar, og at saken er foreldet. Utover det har vi ingen kommentarer til søksmålet, sier advokat Benson til Dagbladet.

I retten prosederte advokat Benson på at jussen var enkel, og at saken derfor er foreldet.

Det fikk den yngste av «Øystein-ungan» til å reagere.

- Dette er ingen enkel sak, for oss er det et slag i trynet. Jeg vil ikke si så mye om far og mor, men Værøy kommune kunne grepet inn. Hovedskylden for vår oppvekst har Værøy kommune, fastslo Ronald Johansen.

Han fortalte om en barndom preget av mishandling, vold og seksuelt misbruk på den lille øya helt sør i Lofoten.

Mange episoder

- Barnevernet og kommunen var klar over situasjonen, fortsatte Ronald Johansen, før han fortalte om mange vonde episoder fra barndommen.

Mens advokat Benson brukte sitt innledningsforedrag på å avvise saken, som foreldet, mente advokatfullmektig Oda Fjon – som representerer «Øystein-ungan» i retten – at saken ikke var juridisk foreldet.

- Det var viktig for brødrene å få kunne fortelle sin historie i retten. Selv om det var tøft og vanskelig for dem, sier advokatfullmektig Fjon.

Detaljert forklart

Ronalds bror Ståle, fortalte retten om en oppvekst med vold og seksuelle overgrep. I retten pekte han også ut navngitte personer, som skal ha misbrukt ham seksuelt, og beskrev detaljert om sin barndom.

Eldstebroren Bjørn Johansen, ga sin historie til retten til slutt. Han beskrev oppveksten på Værøy som et fryktelig og kontinuerlig mareritt.

«Ondskapens øy»

Bjørn Johansen fortalte i retten om en oppvekst preget av vold.

- For meg var Værøy ondskapens øy. Vi – «Øystein-ungan» ble behandlet som dritt. Min følelse var at vi ikke hadde rett til å leve, fortsatt Bjørn, før han knakk sammen i gråt.

Etter en kort pause, fortsatte Bjørn Johansen:

- Det er løgn når det hevdes at ingen visste. Alle på Værøy visste hva som skjedde hjemme hos oss. Men ingen brydde seg.

Rettsforhandlingene fortsetter tirsdag i Salten tingrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer