På jobbjakt:

«Slag i trynet»

Hedda Bangsund har sendt utallige jobbsøknader etter endt masteroppgave, uten å få napp. Nå håper hun flere arbeidsgivere tør å satse på nyutdannede.

FERDIG UTDANNET: Bangsund trodde hun ville være i jobb fra høsten av. I hvert fall innen året er omme. 2023 nærmer seg, og fortsatt sitter 26-åringen uten jobb. Foto: Privat
FERDIG UTDANNET: Bangsund trodde hun ville være i jobb fra høsten av. I hvert fall innen året er omme. 2023 nærmer seg, og fortsatt sitter 26-åringen uten jobb. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Hedda Bangsund (26) har brukt fem år på å studere. I sommer var hun ferdig med sin masteroppgave i sosiologi ved NTNU Dragvoll og så fram til en ny arbeidshverdag fra høsten av.

Slik ble det ikke.

Samme svar hver gang

Etter å ha sendt utallige jobbsøknader, og fått like mange avslag, sitter Bangsund fortsatt uten jobb.

- Jeg tenkte jo jeg kom til å få napp i løpet av høsten, da, sier Bangsund til Dagbladet.

Saken er også omtalt i Nidaros.

Bangsund har søkt på minst 50 relevante stillingsutlysninger, men også sendt flere åpne søknader. De aller færreste har resultert i et intervju. Som regel får hun det samme svaret i retur; «For lite arbeidserfaring».

- Det blir et «slag i trynet» når man atter en gang får beskjed om at det er erfaring det går på, forteller Bangsund.

Til nå har hun fokusert søket på områder i og rundt Trondheim og Kristiansund, hvor hun henholdsvis bor og kommer fra. Nå ser hun seg imidlertid snart nødt til å utvide søksområdet, eller skaffe seg jobb i butikk, som hun har erfaring fra.

Mistet motet

Før helga valgte Bangsund å dele noen tanker i et innlegg på plattformen LinkedIn:

«(...) Avslagene renner inn, og alle begrunnes med at jeg har for lite arbeidserfaring. Det er et frustrerende argument, selv om det likevel er forståelig. Jeg har ikke mer erfaring enn å ha jobbet deltid ved siden av studiene, og vært en måned i praksis. Selvfølgelig er det et tryggere valg å ansette en gammel ringrev, som har vært i gamet siden før jeg ble født (...)», skriver Bangsund.

- Hva var tanken bak innlegget?

- Det var veldig spontant. Jeg skulle søke på en jobb, men hadde mistet litt motet egentlig, svarer Bangsund.

- Jeg skjønner ikke helt hvordan man skal få den erfaringa, når man ikke blir ansatt noe sted, legger 26-åringen til.

Hun forteller at hun kjenner flere i samme situasjon som henne selv, og at hun har fått overveldende respons på innlegget hun skrev.

- Vi har veldig fersk kunnskap, vi som er nyutdannede. Vi har mye å tilby, tenker jeg, sier Bangsund, som håper flere arbeidsgivere tør å satse på nyutdannede, framfor å frykte dem.

Ekspertenes tips

Mange har kanskje liknende opplevelser som Bangsund forteller om. I 2017 snakket Dinside med Tine Marthinsen, headhunter og Lead Researcher ved Cruit AS, om hva man kan gjøre hvis man er arbeidsledig.

Hun uttalte da at et hovedråd for jobbsøkende er å ta kontakt med relevante firmaer, selv om de ikke har utlyst noen stilling.

Andre tips Marthinsen og headhunter og Jan Erik Kronstad, daglig leder ved Folk Varig AS, kom med er å bruke tid på å styrke LinkedIn-profilen sin, i tillegg til å bruke Finn.no.

De råder også arbeidssøkende til å registrere CV-en sin på NAV og hos aktuelle rekrutterings- og bemanningsbyrå.

- Undersøk om det er aktuelle kurs du kan ta for å gjøre deg mer aktuell i markedet, eventuelt gjennom NAV. Ofte kan små justeringer i kompetanse øke mulighetene.

De råder også til å bruke sosiale medier aktivt i prosessen. Kronstad oppfordrer også arbeidssøkende til å ikke miste håpet.

- Vær forberedt på at de fleste selskaper som ikke har utlyste stillinger heller ikke er innstilt på å ansette noen der og da, sa Kronstad mens han understreket:

- Jobber du derimot strukturert og godt over tid, vil det øke muligheten for at du raskere kommer deg inn igjen i arbeidslivet, sa Kronstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer