Russlands invasjon av Ukraina:

Slagene kan bli avgjørende

Mens russerne fokuserer på ett område, har ukrainerne gjort framgang i et annet. Disse slagene kan avgjøre krigen i Ukraina.

STORE UTFORDRINGER: For å ta Donbas, må Russlands president Vladimir Putin først ta Sievjerodonetsk. For å beholde innflytelse langs Svartehavet, må han forsvare Kherson. Dette blir avgjørende slag, ifølge ekspert. Foto: AFP / NTB
STORE UTFORDRINGER: For å ta Donbas, må Russlands president Vladimir Putin først ta Sievjerodonetsk. For å beholde innflytelse langs Svartehavet, må han forsvare Kherson. Dette blir avgjørende slag, ifølge ekspert. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Slagene om Sievjerodonetsk i Donbas i øst og Kherson i sør kan bli avgjørende for krigens gang i Ukraina, mener den tidligere norske forsvarstoppen Arne Bård Dalhaug, pensjonert generalløytnant.

Årsakene er vidt forskjellige, forteller han:

Et slag er for alvor i gang. Det andre vil uunngåelig komme.

DRONE: Denne videoen skal vise ukrainske droner slippe ammunisjon på russiske soldater. Videoen ble publisert på Telegram 31. mai. Video: Telegram / Combat Footage. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Massiv offensiv

I en drøy måned har russiske styrker hatt Sievjerodonetsk for alvor i sine sikter. Særlig den siste uka har russerne lansert en massiv offensiv mot byen, og harde kamper foregår både i og utenfor byen.

Ukrainske styrker har foreløpig holdt stand.

- Slaget om Sievjerodonetsk er interessant å observere, fordi det forteller oss hva russerne har å gå på, sier den pensjonerte generalløytnanten Dalhaug, som mellom 2016 og 2018 var sivil observatør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Ukraina.

SIEVJERODONETSK: Helt siden Russlands invasjon 24. februar, har Sievjerodonetsk i Luhansk fylke vært under russisk beskytning. Nå gjennomfører russiske styrker en massiv offensiv for å ta byen. Foto: AFP / NTB
SIEVJERODONETSK: Helt siden Russlands invasjon 24. februar, har Sievjerodonetsk i Luhansk fylke vært under russisk beskytning. Nå gjennomfører russiske styrker en massiv offensiv for å ta byen. Foto: AFP / NTB Vis mer

Siden Russland trakk sine styrker tilbake fra nordlige Ukraina i slutten av mars, har de konsentrert store styrker i Donbas, men framgangen har like fullt vært begrenset.

- Her fører de krig med en kraftsamling, og har tynnet ut sine egne rekker andre steder. Likevel har de problemer med å ta Sievjerodonetsk, sier Dalhaug.

Et av stedene de har hentet styrker fra, er nettopp Kherson.

- Det er en militær strategi man kan sette spørsmålstegn ved, sier Dalhaug.

NORSKE VÅPEN: Verifiserte videoer skal vise norske artillerivogner på bakken i Ukraina. Video: Faktisk.no Vis mer

Forbereder forsvarskrig

Og nettopp det har selv prorussiske militærbloggere gjort. Særlig én blogger frykter at ukrainske styrker i overskuelig framtid kan påføre Russland «smertefulle» nederlag i Kherson-området, som ligger like nord for den russiskannekterte Krim-halvøya.

Å holde ut i Sievjerodonetsk, kjøper ukrainerne tid til å bygge opp styrker andre steder, for eksempel rundt Kherson. Her har Ukraina den siste tida gjennomført såkalte taktiske motoffensiver, mindre militære operasjoner, som har vært vellykkede.

Planen - og håpet - er å tvinge Russland på vikende front, men invasjonsmakta forbereder seg nå på forsvarskrig.

- Russiske styrker befester nå sine stilling, og ser ut til å planlegge å forsvare disse områdene, sier Dalhaug.

Krim-halvøya fikk tidligere sitt drikkevann fra en kilde nær Kherson, og Russland har forsøkt å bygge opp et administrativt senter i byen for å integrere området inn i Russland. Det er det eneste området vest for elva Dnipro Russland har klart å okkupere.

KHERSON: Store deler av områdene rundt byen Kherson har vært under russisk kontroll siden begynnelsen av krigen. Det er det eneste området vest for elva Dnipro Russland har okkupert. Foto: AFP / NTB
KHERSON: Store deler av områdene rundt byen Kherson har vært under russisk kontroll siden begynnelsen av krigen. Det er det eneste området vest for elva Dnipro Russland har okkupert. Foto: AFP / NTB Vis mer

Lite framgang i Donetsk

Skulle Russland klare å ta Sievjerodonetsk og tvillingbyen Lysytsjansk, vil Vladimir Putin ha klart å okkupere nær sagt hele Luhansk, et av to fylker som utgjør Donbas-regionen.

Da gjenstår nær sagt hele Donetsk fylke, det andre fylket i Donbas.

- Russland har ikke fått tatt særlig mye av Donetsk. Kontaktlinjen er blitt bevart, og i praksis sitter Ukraina på de samme områdene som de gjorde før krigen, sier den pensjonerte generalløytnanten.

Årsaken er enkelt forklart geografi, forteller Dalhaug.

- I Luhansk har Russland klart å komme seg inn på ukrainsk territorium uten å gå gjennom kontaktlinjen. De har kommet gjennom allerede okkuperte områder og fra Russland. I Donetsk har de ikke hatt den muligheten, sier han.

EKSPLOSJON: Russland skal ga truffet en tank i Sievjerodonetsk. Etter det har guvernøren i området bedt lokalbefolkningen holde seg i tilfluktsrom. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Trenger større styrker

Det kan endre seg hvis Sievjerodonetsk faller, og derfor er forsvaret av byen viktig.

- Klarer Russland å ta Sievjerodonetsk og bryte seg gjennom mot Slavjansk og Kramatorsk, kommer de seg på ukrainsk side, og trenger ikke bryte kontaktlinjen, sier Dalhaug.

Like fullt mangler Russland særlig én viktig ingrediens som muliggjør en okkupasjon av hele Donbas, mener den pensjonerte generalløytnanten.

BLIR TRUFFET: En journalist og en ukrainsk soldat ble skadd i dette dramatiske artilleriangrepet. Video: Alex Chan Tsz Yuk Vis mer

- For å ta hele Donbas, trenger Russland større styrker. I realiteten har de engasjert stort sett det de har. Knapphet på mannskaper er den største russiske problemstillingen, og det er ingen som helt klarer å se hvor de styrkene eventuelt skulle ha kommet fra akkurat nå, sier Dalhaug.

Men å okkupere et så stort område som Donbas, medfører utfordringer i seg selv.

- Ulempen fra russisk side blir da at lengden på fronten da vil ha økt, og at de vil ha begrenset med militært personell som kan befeste disse stillingene. Det er altså ikke bare militære fordeler med dette, sier den pensjonerte generalløytnanten.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer