Slaget om Bagdad

Kampen om den irakiske hovedstaden blir avgjørende for USAs Irak-krig. USA håper Bagdad faller raskt. Saddam har helt andre planer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- LA AMERIKANERNE ta ørkenen. Hva er ørkenen? Hvis USA ønsker å forandre det politiske systemet i Irak, må de komme til Bagdad. Vi vil vente på dem der.

Slik uttrykte Saddam Husseins nære medarbeider Mohammed Mehdi Saleh seg i fjor høst.

- Saddam Hussein kommer til å gjøre sin hovedstad til et Stalingrad, sier den amerikanske Irak-eksperten Kenneth M. Pollack.

USAs generaler håper at amerikansk overlegenhet skal sikre seier i den irakiske hovedstaden i løpet av noen få dager. Men det lurer mange farer.

I helga skrev den engelske avisa The Sunday Telegraph at amerikanerne planlegger å ta Saddam internasjonale flyplass på et tidlig stadium av en Irak-krig og bruke den som utgangspunkt for å erobre Bagdad. Ifølge avisa vil krigen være over på 72 timer. Norske militæreksperter som Dagbladet har vært i kontakt med, tror disse informasjonene bare er lekket ut for å villede. At krigen skulle være over på tre døgn er så godt som umulig.

Hvordan vil så slaget om Bagdad foregå?

TROLIG RYKKER amerikanerne fram fra sørøst, fra sør og fra vest mot Bagdad. En nordlig invasjonsrute har ligget i kortene, men fordi Tyrkia ennå ikke har sagt ja til å la 62 000 amerikanske soldater få bruke landet som oppmarsjområde, er planene endret. Nå satser USA på å angripe Saddam fra det kurdiskstyrte Nord-Irak, men holde styrkene hans engasjert i nord, i stedet for å gå direkte til Bagdad.

Irakerne opererer med tre forsvarslinjer. Den første utgjør hele det Saddam-styrte Irak og består av de dårligste soldatene. Formålet er å forsinke den amerikanske framrykkingen så mye som mulig. Den andre forsvarslinja er ment å være mer effektiv, som et skjold rundt den irakiske hovedstaden. Her står irakiske elitesoldater.

MEN DET ER i selve Bagdad og omegn slaget trolig vil stå. I dette området er det lagt ut minefelt, bygd stridsvognsbarrierer og trolig gravd diker som er fylt med olje. Når oljen tennes på, vil røyken trolig forstyrre amerikanske presisjonsvåpen.

Ifølge mediagruppa ved Forsvarets stabsskole i Oslo har amerikanerne lagt opp følgende strategi for å ta Bagdad:

1. fase: Rekognosering. Denne fasen er allerede i gang, trolig ved at informanter gir viktige opplysninger om mål i den irakiske hovedstaden.

2. fase: Presisjonsbombing med bomber og missiler mot strategisk viktige bygninger, radarstasjoner, luftvern og kommando- og kontrollsentre.

3. fase: Forflytning av tropper til Bagdad både via landeveien og ved hjelp av helikoptre.

4. fase: Isolere viktige mål som forsvarsinstallasjoner og presidentpalass. Ved hjelp av soldater som er fraktet inn med helikoptre skal ingen komme ut eller inn av de isolerte områdene.

5. fase: Målene tas.

6. fase. Situasjonen konsolideres.

Trolig vil amerikanerne rykke fram om natta for å utnytte at de, i motsetning til irakerne, har toppteknologisk nattutstyr.

PÅ PAPIRET ser det relativt enkelt ut, men det er mange skjær i sjøen for de amerikanske soldatene. For Saddam har også sine planer.

«Mens USA satser på minimale tap, vil Saddam prøve å få så mange ofre som mulig,» skriver major John Andreas Olsen ved Luftkrigsskolen i Trondheim i den helt ferske artikkelen «Saddam's Power Base». Olsen er en av Norges fremste eksperter på Saddam Hussein og hans maktapparat.

Forsvarseksperten mener den irakiske diktatoren vil gjøre Bagdad til et eneste stort fort og gjemme sine soldater blant byens fem millioner innbyggere. Muligens vil soldater og etterretningsfolk kle seg i sivilt. Det vil forvirre amerikanerne og samtidig avskrekke den delen av byens innbyggere som vil gjøre mulig opprør mot Saddams regime.

IFØLGE OLSEN VIL Saddam helt sikkert la sine sikkerhetsstyrker operere fra moskeer, skoler og sykehus. Han kan også benytte seg av menneskelige skjold. En del av Saddams strategi går ut på å få verdensopinionen til å tro at amerikanerne ikke bryr seg om at de dreper sivile.

Ifølge amerikansk etterretning viser satellittbilder som er tatt nylig, at en del irakiske våpen nå blir skjult i boligområder og nær moskeer.

HVORVIDT SADDAM vil ta i bruk eventuelle kjemiske og biologiske våpen om alt håp i Bagdad er ute, er internasjonale eksperter uenige om. Den tidligere amerikanske etterretningseksperten Walter P. Lang sier det slik:

- Man må ta på alvor hvordan Saddam Hussein ser på seg selv. Han prøver å bygge seg opp til en legende, slik at arabiske skolebarn kan skrive dikt om ham de neste ett tusen åra.

Amerikanerne håper at irakiske militære vil gjøre opprør mot Saddam. Spørsmålet er imidlertid om ikke hans mest lojale soldater vil slåss til det siste. De har alt å frykte ved å gi seg, ikke minst vanlige irakeres hevn.

Mange irakere vil slåss mot amerikanerne av lojalitet til sin stamme og av rent nasjonalistiske årsaker. USA-soldatene håper de kan bli tatt imot som «frigjørere» av Bagdads befolkning. Det kan vise seg å være ønsketenkning. En rekke irakere vil se på USAs operasjon i Irak som ren imperialisme og ydmykelse. I irakernes øyne er det USA som står bak 12 års økonomiske sanksjoner mot deres hjemland.

DET AMERIKANERNE FOR enhver pris vil forsøke å unngå, er en bykrig, der de må slåss fra hus til hus. Ved å sikre seg viktige strategiske bygninger og områder i Bagdad, håper de å slippe unna et slikt skrekkscenario. Men selv i tida etter at amerikanske soldater har tatt kontroll over den irakiske hovedstaden, kan de bli utsatt for terroraksjoner og attentatforsøk.

Mange mener også at de amerikanske soldatene må være villige til å ta større sjanser i Bagdad enn de gjorde i Afghanistan. Ukemagasinet Newsweek minner om slaget ved hulene i Tore Bora, der Osama bin Laden slapp unna fordi amerikanske soldater ikke ble beordret inn.