Slaget om FN

NEW YORK (Dagbladet.no): Minnemarkeringene er over. Nå begynner slaget om FN mens USA forbereder krig mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er ikke gjort kjent med hva USA og britene mener å vite om Irak, sier statsminister Kjell Magne Bondevik. I dag åpner FNs hovedforsamling. President George Bushs tale imøteses med stor spenning.

Bondevik vil ikke svare direkte på hva som skal til før Norge godtar en krig for å knekke Saddam Hussein. - Først må vi følge FN-sporet og presse på for å få våpeninspektørene tilbake, sa han på en pressekonferanse i natt.

Han utelukker ikke et ultimatum for å tvinge Saddam i kne.

Splittelse

Bush og Storbritannias statsminister Tony Blair sier de har informasjon som gjør det nødvendig å slå til mot Irak før landet får ferdig sine masseødeleggelsesvåpen. Den informasjonen har de foreløpig ikke delt med andre.

- Jeg regner heller ikke med at Bush vil bruke hovedforsamlingens åpningsdag til å dele etterretningsrapporter. Men det er viktig hva Bush sier om sikkerhetsrådets rolle og om våpeninspeksjoner.

Norge og resten av Europa krever samtidig at amerikanerne snart deler sin etterretningsinformasjon.

- De har sagt at de vet noe vi andre ikke vet. Da må de fortelle hva de har. Ellers har ikke vi et beslutningsgrunnlag.

Tvangssituasjon?

Bushs nærmeste medarbeidere er tilsynelatende uenige. Utenriksminister Colin Powell har ansvar for koalisjonen mot terrorisme og vil ha FN med. Visepresident Dick Cheney synes det bare er tull å søker verdenssamfunnets godkjennelse før en krig.

Tilhengerne av et proaktivt slag mot Irak mener et operativt arsenal av masseødeleggelsesvåpen vil gjøre Saddam nesten usårlig. Får han slike, kan diktatoren i Bagdad presse sin vilje på Midtøsten uten at noen vil våge å gripe inn.

Bondevik vil foreløpig ikke drøfte det perspektivet. - Men hvis ikke det blir inspeksjoner, står vi overfor bare dårlige løsninger, sier han. Statsministeren peker på at en krig kan få uoverskuelige følger for regionen, og at landets skjebne etter Saddam også er uklar.

- Vi er skeptiske til krig. Terskelen må være veldig høy.

Talen Bush skal holde til hovedforsamlingen klokka 16.30 norsk tid, signaliserer kanskje hvilken vei USA vil velge.