Slaget om millionbyen Donetsk er i gang

Opprørere kjører i stridsvogner mot sentrum for å møte den ukrainske hæren midt i byen.

KLAR TIL KAMP: Pro-russiske separatister kjører for å møte den ukrainske hæren i Donetsk idag. AFP PHOTO/ ALEXANDER KHUDOTEPLY Scanpix
KLAR TIL KAMP: Pro-russiske separatister kjører for å møte den ukrainske hæren i Donetsk idag. AFP PHOTO/ ALEXANDER KHUDOTEPLY Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ukraina har startet et angrep mot hovedkvarteret for opprøret i Ukraina, byen Donetsk, med rundt en million innbyggere. En av de pro-russiske opprørslederne, Sergej Kavtradadze, sier at det nå er minst fire stridsvogner i aksjon som ser ut til å ville ta seg inn i sentrum av byen. Ukrainske militære bekrefter at en militær operasjon mot det de kaller terrorister er igang.

Ødelegger sjekkpunkter Øyenvitner forteller om granatild, og det stiger røyk fra bygninger som er truffet av granater, melder nyhetsbyråene. Reportere i byen tvitrer om sykebiler som kjører i skytteltrafikk fra der kampene pågår, blant annet ved jernbanestasjonen som ligger utenfor sentrum, men med tett bebyggelse rundt. Tre mennesker er offisielt døde, ifølge offisielle helsemyndigheter, ifølge Reuters. Andre rapporterer om døde mennesker i nabogater.

CNNs Victoria Eastwood skriver at det rapporteres at den ukrainske hæren  nå ødelegger opprørernes sjekkpunkter i byens utkant. Andre rapporterer om stridsvogner med pro-russiske opprørere som nå kjører mot sentrum for å ta opp kampen med regjeringsstyrkene.

En spøkelsesby Et slag i en millionby som Donetsk kan bli et brutalt blodbad, der de sivile som ikke kommer seg unna ikke har noe annet valg enn å være ofre.

Telegrambyrået Reuters melder om folk som er på flukt fra sentrum av byen.

Donetsk har i flere måneder vært en spøkelsesby, der væpnede, pro-russiske menn har tatt kontrollen. Etter at den eksentriske og voldelige kommandanten Igor Strelkov - Igor «Skytteren» - måtte forlate byen Slavjansk for snart to uker siden, kom også hans folk til Donetsk.

Det er mange hundre godt væpnede menn som er innstilt på å «forsvare byen» som de selv tok kontroll over med makt.

«Aktiv fase» Byens lovlig valgte myndigheter oppfordrer folk til å holde seg innendørs, og særlig holde seg unna enkelte gater, blant annet Krasnaarmeiskaja, en av byens hovedgater.

I hovedstaden Kiev sier en militær talsmann til Reuters at han ikke kan kommentere hva som skjer i Donetsk, utover at operasjonen er inne i en «aktiv fase».

Den ukrainske presidenten er under sterkt press fra mange ukrainere i Kiev og vest i landet for å ta et endelig militært oppgjør med de pro-russiske separatistene i øst. Samtidig må han ta hensyn til opinionen i øst, som vil ha mer uavhengighet fra Kiev, og mer samarbeid med Russland.

Et urbant militært slag i Donetsk, med mange døde sivile, kan bli så blodig at Porosjenko støter befolkningen i øst fra seg, i stedet for å få den dialogen og tilliten han trenger.

Kerry raser Samtidig reagerer USA sterkt på hvordan ofrene fra flyulykken torsdag da et passasjerfly med 298 ombord ble skutt ned fem mil fra Donetsk by.

- Fulle separatister har stablet kropper på lastebiler og kjørt dem bort fra åstedet. Det som skjer er grotesk og det står i motsetning til alt president Putin sa de skulle gjøre, raser USAs utenriksminister John Kerry.

Et team med rettsmedisinere fra Nederland har også kommet til åstedet. Lederen for teamet, Peter van Vliet, sier at de døde kroppene har blitt oppbevart på en forsvarlig måte siden styrten torsdag. Reportere på stedet forteller om en fryktelig lik-stank fra jernbanevognene der mange av dem ligger. Mandag morgen var det funnet 272 kropper og 66 deler av kropper, skriver Reuters. Den russiske presidenten Vladimir Putin har offentlig bedt de pro-russiske opprørerne, som kontrollerer åstedet, samarbeide med utenlandske etterforskere.

Men hva som faktisk har skjedd på åstedet før uavhengige granskere kom dit, vet vi lite om.

- Hvis jeg var en rådgiver for Kreml ville jeg foreslått at mens alle var opptatt av prosedyrespørsmål så burde russerne få folk ned dit for å rense åstedet, sier Mark Galeotti ekspert på de russiske etterretningstjenestene, til The New York Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer