FN slår alarm om sivile i IS-kontrollerte deler av Mosul

Slaget om Mosul er i siste fase: IS skyter mot familier som prøver å flykte

Irakiske regjeringsstyrker forsøker å gjenerobre den siste IS-kontrollerte delen av Mosul.

SISTE OFFENSIV: Irakiske regjeringsstyrker forsøker å gjenerobre den siste IS-kontrollerte delen av Mosul. Sivile i de IS-kontrollerte områdene av byen befinner seg nå i stor fare, sier FN. Foto: AFP/ AHMAD AL-RUBAYE/NTB Scanpix
SISTE OFFENSIV: Irakiske regjeringsstyrker forsøker å gjenerobre den siste IS-kontrollerte delen av Mosul. Sivile i de IS-kontrollerte områdene av byen befinner seg nå i stor fare, sier FN. Foto: AFP/ AHMAD AL-RUBAYE/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den siste offensiven ble innledet lørdag, da irakiske styrker rykket fram mot gamlebyen i Mosul, der IS fortsatt holder stand, fra tre kanter, skriver NTB.

Men IS har utplassert både snikskyttere og selvmordsbombere i biler og til fots, opplyser to offiserer i hæren.

De betegner framrykkingen som «forsiktig». Ifølge irakiske myndigheter ble to offiserer drept i sammenstøt lørdag.

Nå slår FN alarm om situasjonen til de sivile som befinner seg i de IS-kontrollerte områdene av den irakiske byen.

- Mål for IS

Lise Grande, FNs humanitære nødhjelpskoordinator i Irak, sier til BBC at beboerne nå er i alvorlig fare.

Hundretusener av sivile har flyktet nordover siden offensiven for å gjenvinne Mosul ble innledet i oktober i fjor.

IS: Syria-ekspert Cecilie Hellestveit forklarer i korte trekk hva målsetningen til terrororganisasjonen IS egentlig er. Video: Per Ervland / Ingrid Cogorno Vis mer

Nå retter IS skyts mot familiene.

- Sivile står nå i den mest ekstreme risiko siden offensiven startet. Vi vet at familier som prøver å unnslippe er mål for IS. Vi vet at det er svært begrensede lagre av mat og medisiner, og vi vet at det er store mangel på vann og elektrisitet. Alle bevisene peker mot at sivile som er fanget i disse nabolagene og distriktene er i alvorlig fare, sier Grande.

At den såkalte islamske staten (IS) har sivile i siktet er ikke noe nytt. 27. mars rapporterte Independent fra innsiden i Mosul.

PÅ FLUKT: Så mange som 580 000 mennesker skal være fordrevet fra sine hjem som følge av krigen mot IS. Foto: REUTERS/Suhaib Salem/NTB Scanpix
PÅ FLUKT: Så mange som 580 000 mennesker skal være fordrevet fra sine hjem som følge av krigen mot IS. Foto: REUTERS/Suhaib Salem/NTB Scanpix Vis mer

Ifølge den britiske storavisa ble mange sivile skutt og drept i sine forsøk på å ta seg over elva Tigris og rømme fra det IS-kontrollerte området i Vest-Mosul.

Noen ble skutt av IS, andre av irakiske regjeringsstyrker.

- Jeg vil gjerne redde mora mi og ta henne til den østlige delen, men det er farlig. Tre mennesker i vårt nabolag ble drept da de prøvde å krysse elva. De ble skutt og drept av snikskyttere, sa 33 år gamle Jasmin, en irakisk sunni-muslim som bor i Mosul, til Independent.

Ifølge 33-åringen har IS snikskyttere plassert ved to bruer over elva.

580 000 fordrevet

Tusenvis av irakiske sikkerhetsstyrker, kurdiske Peshmerga-krigere, sunni-arabiske stammefolk og shia-militser assistert av amerikanske krigsfly og militære rådgivere, er involvert i den pågående offensiven.

Ifølge FN er mer enn 8000 sivile drept eller såret som følge av kampene, men tallene omfatter bare personer som er bragt til medisinsk behandling.

Mer enn 580 000 sivile er også blitt fordrevet som følge av kampene, 419 000 fra Vest-Mosul, opplyser irakiske myndigheter.

Mosuls fall vil i praksis innebære at den irakiske delen av ekstremistgruppen IS' selverklærte kalifat er historie. IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi proklamerte kalifatet i en moské i nettopp Mosul for nesten tre år siden, skriver NTB.

Jihadistene er allerede fordrevet fra den østlige delen av byen, men klorer seg fast i den tettere befolkede gamlebyen vest i Mosul, samt i tre nabodistrikter langs vestsiden av elva Tigris.

IS-LIK I GATENE: Siden oktober i fjor har den USA-ledede koalisjonen kjempet for å ta tilbake Iraks nest største by Mosul fra Den islamske stat (IS), som tok kontrollen sommeren 2014. Her er sterke dronebilder av de massive ødeleggelsene. Video: CNN Vis mer

Åtte måneder

En USA-støttet offensiv for å gjenerobre byen har pågått i åtte måneder, betydelig lenger enn planlagt, blant annet fordi de gjenværende krigerne har bitt seg fast blant de sivile i byen.

De desperate sivile står overfor en situasjon med lite mat og vann, ingen elektrisitet og begrenset adgang til helsehjelp.

Fredag slapp irakiske fly flygeblader der de oppfordret dem som er igjen i byen, til å ta seg over frontlinjen til regjeringskontrollerte områder.

- Vi venter på døden hvert øyeblikk, enten vi blir bombet eller sulter i hjel. Voksne spiser nå ett måltid om dagen, enten mel- eller linsesuppe, sier en innbygger i et telefonintervju.

- 200 000 vil prøve

FN anslår at så mange som 200 000 vil prøve å komme seg ut de neste dagene. Men humanitære organisasjoner frykter for sikkerheten til dem som forsøker å rømme. Redd Barna advarer om at flyktningen kan bli fanget i kryssild og «dødelig kaos».

Den siste offensiven sammenfaller med muslimenes fastemåned ramadan. Hovedmålet nå er al-Nuri-moskeen, der kalifatet ble utropt, og regjeringshæren håper å kunne ta den i løpet av noen få dager, skriver NTB.

Regjeringsstyrkene i Mosul støttes av sjiamuslimske militsgrupper i kampen mot de sunnimuslimske ekstremistene i IS. Den USA-ledede koalisjonen i Irak bomber IS-krigerne fra lufta.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer