Slaget om Slovjansk begynte idag

En pilot er drept bekrefter regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den ukrainske regjeringen bekrefter at det de kaller en «anti-terror» aksjon er satt igang i morgentimene idag. Ukrainske styrker har startet en omfattende operasjon mot byen Slavjansk i Øst-Ukraina, melder BBC.

- Et virkelig slag
Ni pro-russiske sjekkpunkter skal være tatt, sier den ukrainske innenriksministeren Arsen Avakov, ifølge BBC. De pro-russiske opprørerne sier på sin side at de har tatt til fange en helikopterpilot.

Reuters fotograf på stedet meldte tidlig i morges om skyting og at et ukrainsk helikopter skal ha åpnet ild i utkanten av byen.

Det skal ifølge flere rapporter foregå heftike kamper i Slovjansk nå. Avakov kaller det som nå foregår en «aktiv fase» i kampen mot de pro-russiske opprørerne. Elitestyrker fra Nasjonalgarden skal være med i kampene, etter at soldater fra hæren tidligere har vist seg lite villige til å slåss.

- Et virkellig slag med profesjonelle soldater, foregår nå, sier Avakov.

Også Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov bekrefter at en helikopterpilot er drept og flere andre skadd etter at de ble skutt ned over byen, ifølge Sky News.

Det er meldt om skyting både inne i byen, og i utkanten, der pro-russiske separatister har satt opp veisperringer, ifølge blant annet Radio Free Europe. Operasjonenj omfatter også byen Kramatorsk, like ved Slovjansk. Slovjansk er den byen der de mest militante av de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina har bitt seg fast.

Den fungerende presidenten Olexandr Turtsjynov sa i helga at ukrainske styrker ikke hadde styrke til å  ta tilbake posisjoner som de pro-russiske gruppene har tatt de siste ukene.

Sju observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) skal være holdt som gisler  i byen. De ble for snart en uke siden bortført av prorussiske separatister.

I går krevde Russlands president Vladimir Putin at Ukraina må trekke sine militære styrker ut av landets sørøstlige deler.

• Saken oppdateres.

SKAL VISE NEDSKUTT PILOT: Dette bildet er publisert av Christ Wynnyk Wilson som omtale seg selv som Maidan-aktivist, viser angivelig en ukrainsk helikopterpilot etter at han har blitt skutt ned. Wynnyk Wilson oppgir ikke kilden til bildet.