- EN DEL AV KROPPEN: Grasrota i Arbeiderpartiet er skuffet over hvordan partiledelsen har fulgt opp tidligere landsmøtevedtak om å sidestille tannhelse med øvrige helsetjenester.
Foto: Frank May / NTB scanpix
NB! MODELLKLARERT
- EN DEL AV KROPPEN: Grasrota i Arbeiderpartiet er skuffet over hvordan partiledelsen har fulgt opp tidligere landsmøtevedtak om å sidestille tannhelse med øvrige helsetjenester. Foto: Frank May / NTB scanpix NB! MODELLKLARERTVis mer

Slaget om tennene ikke over i Arbeiderpartiet

Grasrota er skuffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er misfornøyd med at Arbeiderpartiets stortingsgruppe ikke har omsatt landsmøtevedtakene til praktisk politikk. De har ikke klart å prioritere dette, sier leder i Lillehammer Arbeiderparti, Hans Kristian Enge til NTB.

Grasrota i partiet er skuffet over hvordan partiledelsen har fulgt opp tidligere landsmøtevedtak om å sidestille tannhelse med øvrige helsetjenester.

Både i 2009, 2011 og 2013 vedtok Ap-landsmøtet at tannhelsetjenester må innordnes ordningene i Nav på linje med øvrige helsetjenester. Også på årets landsmøte, som starter torsdag, blir tenner tema.

Klasseskiller En rekke av Arbeiderpartiets lokal- og fylkeslag mener at besøk hos tannlegen må sidestilles med og dekkes av folketrygden.

- Vi støtter at «tenna skal være en del av kroppen» og at tannhelse kommer inn under egenandelsordningen, skriver Hedmark Ap, mens Lillehammer Ap mener at tannhelse bør være en hovedoppgave for partiet.

- Tannhelsetjenesten skaper klasseskiller. Ikke å ha råd til tannhelsetjenester oppleves som det verste ved å være fattig. Dette er det norske velferdssamfunnet uverdig, skriver lokallaget i sitt forslag til landsmøtet.

Enge mener partiet først og fremst burde ha innført lavere egenandeler mens de satt i regjering.

- Nå kunne man ha fremmet forslag i Stortinget. Det er viktig for å synliggjøre saken og være tydelig hvor man står politisk. Tannproblemer er ikke anerkjent som et helseproblem, slår han fast.

Dekke inn Troms Arbeiderparti påpeker at det nå finnes en mulighet for å dekke inn kostnadene gjennom økningen i trygdepremien som Høyre/Frp-regjeringen har innført.

- Vi vil bruke økningen for å finansiere tannhelsereformen, og ikke til å gi skattelette, skriver partiet i sitt forslag.

- Dette vil være en stor og viktig seier for de om lag 300 000 vanlige lønnsmottakere som ikke har råd til å gå jevnlig til tannlegen, mener Troms Ap.

Arbeiderpartiets sentralstyre peker på at partiet i regjering har gjennomført flere tiltak for å sikre at tannhelsetjenester er tilgjengelige for alle.

- Vi har som mål at det offentlige gradvis skal ta et større ansvar på tannhelsefeltet, skriver styret i sin merknad.

I SVs fotspor Arbeiderpartiet følger dermed i fotsporene til SV, som på sitt landsmøte i mars vedtok at tannhelsereform skal være en av partiets viktigste saker ved stortingsvalget i 2017.

Ifølge anslag fra Finansdepartementet vil det koste det offentlige drøyt 11 milliarder kroner å dekke alle kostnader til tannhelse utover en egenandel på 1 000 kroner, mens det vil koste nærmere 6 milliarder å dekke alle kostnader over 10 000 kroner.

(NTB)