Lørdag formiddag er de to Natur og ungdom-sentralstyremedlemmene Elise Sørensen og Elin Marie Schopmeier på vei til den lille, tyske byen Lützerath for å være med på en varslet, stor demonstrasjon mot at den forlatte landsbyen skal bli gravd bort og gjort om til Tysklands siste kullgruve.
- Klimagrensa kjenner ingen landegrenser, og vi må stoppe oppstarten av en ny og forurensende kullgruve. Det er snakk om 280 millioner tonn brunkull, den verste sorten, og ikke noe vi trenger når vi skal halvere utslippene innen 2030, sier Sørensen til Dagbladet.
- Helt absurd
Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg er allerede på plass, og fordømmer «politivold» i forbindelse med at klimaaktivister har blitt hentet bort fra landbyen.
- Det er helt absurd at dette skjer i 2023. Karbonen må bli værende i bakken. Tyskland dummer seg ut, men vi vil vise hvordan folkemakt ser ut, og hva demokrati er. Vi må handle når myndigheter og selskap setter folks liv i fare, sier Thunberg til BBC.

Den forlatte landsbyen Lützerath er blitt et symbol på klimakampen. Hundrevis av aktivister har varslet at de vil gjøre det de kan for å stoppe gruveprosjektet, som energigiganten RWE står bak.
Det er lenge siden slaget om Lützerath, eller Lützi som aktivistene kaller den, startet. Den siste innbyggeren flyttet fra landbyen for ett år siden. I oktober i fjor ble nasjonale og lokale myndigheter enige med energigiganten RWE om å hente ut kull fra Lützerath.

Aktivister i tunnel
Nå står det avgjørende slaget. Onsdag morgen anklaget tysk politi aktivister for å kaste steiner og molotov-cocktail mot politiet da de begynte å fjerne aktivister fra området, ifølge Financial Times. De fleste aktivistene har forlatt stedet, men to aktivister - med kallenavnene «Pinky» og «Brain» - har stengt seg inne i en tunnel.
- Politi og energiselskap har ikke fulgt forskriftene og det er nå farlig å være der. Det hele er blitt en redningsaksjon. Politiet tok ikke hensyn til tunnelen der de to er, når de hentet ned folk fra trehyttene, forteller norske Sørensen, før hun fortsetter:
- Vi er midt i en energi- og klimakrise, og må unngå et så lite bærekraftig prosjekt.
Politisk skvis
Aktivistene er skuffet over at den tyske regjeringen, som tidligere lovet lovet å være den grønneste regjeringen noensinne, tillater utbygging av en forurensende kullgruve. Spesielt De Grønnes vise-kansler Robert Habeck er i en politisk skvis.
Tyskland har lovet å fase ut kullkraft innen 2030, men har nå utsatt denne til 2038. Lützerat er forventet å være landets siste åpne gruve, men høster stadig mer kritikk. En ny måling viser at 59 prosent av tyskerne er imot en utvidelse av brunkull-gruvedrift, ifølge BBC.
- Da vi demonstrerte for Repparfjorden og Førdefjorden, fikk vi bred støtte fra utlandet, som førte til at det tyske selskapet Aurubis trakk seg ut av Repparfjord-prosjektet. De sa det ikke var bærekraftig. At de trakk seg ut, var veldig stort, så derfor er vi på vei til Lützerath nå, sier Sørensen og fortsetter:
- Vi vil ikke delta i sivil ulydighet-aksjoner, men det er viktig for oss å være der.

Nytt symbol
Lützerath har blitt et symbol for aktivister over hele Tyskland.
- Folk lider allerede i det globale sør. Vi er de priviligerte og vi er nødt til å bruke det privilegiet til å få en slutt på fossilt brensen, sier en aktivist til BBC.
De to unge aktivistene i tunnelen under den forlatte landsbyen, Pinky og Brain, har tatt sine navn fra en tegneserie fra slutten av 1990-tallet, som handlet om laboratorierotter.
- Vi prøver å være her så lenge som mulig sånn at folkene over oss får tid til å mobilisere enda mer sånn at protestene blir enda større, meldte de torsdag kveld.
- Det er mye vanskeligere å tvinge folk bort fra en tunnel enn fra et trehus. De vet ikke helt hvor vi er. Og vi har barrikadert dørene sånn at det er vanskelig for dem å komme inn, sa de to videre, ifølge BBC.
Politisjef Dirk Weinspach advarer de to aktivistene om at tunnelen kan kollapse.


Få siste nytt!
Last ned APPEN her!