Lützerath: Vil stoppe brunkull-gruve

Slaget om tysk kullgruve i gang

Greta Thunberg, norske og internasjonale miljø- og klimaktivister går i dag til kamp mot Tysklands ønske om å starte en ny kullgruve.

PÅ PLASS: Norske aktivister er på vei til den tyske byen Lützerath, der Greta Thunberg (nr. 2 f.v) og mange andre tyske og internasjonale miljø- og klimaaktivister er på plass for å stoppe oppstarten av en ny og forurensende kullgruve. Foto: NTB
PÅ PLASS: Norske aktivister er på vei til den tyske byen Lützerath, der Greta Thunberg (nr. 2 f.v) og mange andre tyske og internasjonale miljø- og klimaaktivister er på plass for å stoppe oppstarten av en ny og forurensende kullgruve. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag formiddag er de to Natur og ungdom-sentralstyremedlemmene Elise Sørensen og Elin Marie Schopmeier på vei til den lille, tyske byen Lützerath for å være med på en varslet, stor demonstrasjon mot at den forlatte landsbyen skal bli gravd bort og gjort om til Tysklands siste kullgruve.

- Klimagrensa kjenner ingen landegrenser, og vi må stoppe oppstarten av en ny og forurensende kullgruve. Det er snakk om 280 millioner tonn brunkull, den verste sorten, og ikke noe vi trenger når vi skal halvere utslippene innen 2030, sier Sørensen til Dagbladet.

- Helt absurd

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg er allerede på plass, og fordømmer «politivold» i forbindelse med at klimaaktivister har blitt hentet bort fra landbyen.

- Det er helt absurd at dette skjer i 2023. Karbonen må bli værende i bakken. Tyskland dummer seg ut, men vi vil vise hvordan folkemakt ser ut, og hva demokrati er. Vi må handle når myndigheter og selskap setter folks liv i fare, sier Thunberg til BBC.

FJERNES: Klimaaktivister har barrikadert seg i tretopper og hytter, men ble fjernet fredag. Bare to aktivister er igjen, under jorda. Foto: NTB
FJERNES: Klimaaktivister har barrikadert seg i tretopper og hytter, men ble fjernet fredag. Bare to aktivister er igjen, under jorda. Foto: NTB Vis mer

Den forlatte landsbyen Lützerath er blitt et symbol på klimakampen. Hundrevis av aktivister har varslet at de vil gjøre det de kan for å stoppe gruveprosjektet, som energigiganten RWE står bak.

Det er lenge siden slaget om Lützerath, eller Lützi som aktivistene kaller den, startet. Den siste innbyggeren flyttet fra landbyen for ett år siden. I oktober i fjor ble nasjonale og lokale myndigheter enige med energigiganten RWE om å hente ut kull fra Lützerath.

FJERNES MED MAKT: Denne klimaaktivisten bæres bort av politiet fredag. Foto: NTB
FJERNES MED MAKT: Denne klimaaktivisten bæres bort av politiet fredag. Foto: NTB Vis mer

Aktivister i tunnel

Nå står det avgjørende slaget. Onsdag morgen anklaget tysk politi aktivister for å kaste steiner og molotov-cocktail mot politiet da de begynte å fjerne aktivister fra området, ifølge Financial Times. De fleste aktivistene har forlatt stedet, men to aktivister - med kallenavnene «Pinky» og «Brain» - har stengt seg inne i en tunnel.

- Politi og energiselskap har ikke fulgt forskriftene og det er nå farlig å være der. Det hele er blitt en redningsaksjon. Politiet tok ikke hensyn til tunnelen der de to er, når de hentet ned folk fra trehyttene, forteller norske Sørensen, før hun fortsetter:

- Vi er midt i en energi- og klimakrise, og må unngå et så lite bærekraftig prosjekt.

FYLLER GATENE: Olly (17) protesterer med en gruppe mennesker mot at ingen gjør noe for å stoppe olje- og gassindustrien fra å vokse. Under klimatoppmøte i Glasgow holder flere på å demonstere i gatene. Video: Henning Lillegård Vis mer

Politisk skvis

Aktivistene er skuffet over at den tyske regjeringen, som tidligere lovet lovet å være den grønneste regjeringen noensinne, tillater utbygging av en forurensende kullgruve. Spesielt De Grønnes vise-kansler Robert Habeck er i en politisk skvis.

Tyskland har lovet å fase ut kullkraft innen 2030, men har nå utsatt denne til 2038. Lützerat er forventet å være landets siste åpne gruve, men høster stadig mer kritikk. En ny måling viser at 59 prosent av tyskerne er imot en utvidelse av brunkull-gruvedrift, ifølge BBC.

- Da vi demonstrerte for Repparfjorden og Førdefjorden, fikk vi bred støtte fra utlandet, som førte til at det tyske selskapet Aurubis trakk seg ut av Repparfjord-prosjektet. De sa det ikke var bærekraftig. At de trakk seg ut, var veldig stort, så derfor er vi på vei til Lützerath nå, sier Sørensen og fortsetter:

- Vi vil ikke delta i sivil ulydighet-aksjoner, men det er viktig for oss å være der.

VIL UTVIDE: En politi og en hund går forbi utvinningsområdet i Lützerath. I nær to år har aktivister forsøkt å stoppe prosjektet, og i helga varsles stor-demonstrasjon. Foto: NTB
VIL UTVIDE: En politi og en hund går forbi utvinningsområdet i Lützerath. I nær to år har aktivister forsøkt å stoppe prosjektet, og i helga varsles stor-demonstrasjon. Foto: NTB Vis mer

Nytt symbol

Lützerath har blitt et symbol for aktivister over hele Tyskland.

- Folk lider allerede i det globale sør. Vi er de priviligerte og vi er nødt til å bruke det privilegiet til å få en slutt på fossilt brensen, sier en aktivist til BBC.

De to unge aktivistene i tunnelen under den forlatte landsbyen, Pinky og Brain, har tatt sine navn fra en tegneserie fra slutten av 1990-tallet, som handlet om laboratorierotter.

- Vi prøver å være her så lenge som mulig sånn at folkene over oss får tid til å mobilisere enda mer sånn at protestene blir enda større, meldte de torsdag kveld.

- Det er mye vanskeligere å tvinge folk bort fra en tunnel enn fra et trehus. De vet ikke helt hvor vi er. Og vi har barrikadert dørene sånn at det er vanskelig for dem å komme inn, sa de to videre, ifølge BBC.

Politisjef Dirk Weinspach advarer de to aktivistene om at tunnelen kan kollapse.

TRENE OG PROTESTERE: I to år har tyske aktivister protestert mot at Lützerath skal omgjøres til en brunkull-gruve. Noen av dem har tatt med seg et treningsapparat i ventetida. Foto: NTB
TRENE OG PROTESTERE: I to år har tyske aktivister protestert mot at Lützerath skal omgjøres til en brunkull-gruve. Noen av dem har tatt med seg et treningsapparat i ventetida. Foto: NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer