Slaget om Viken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I all stillhet pågår et slag innerst i Viken. Professor Egil Mikkelsen på Historisk Museum ved Universitetet i Oslo kjemper for å få et nytt museum i Bjørvika, mens direktør Olav Aaraas ved Norsk Folkemuseum mener Historisk Museum bør flyttes til Bygdøy og slås sammen med hans eget. Striden kan bli avgjort i høst. Da skal regjeringen ta standpunkt til stedvalget for Historisk Museum.

Diskusjonen mellom de to museumsdirektørene handler ikke bare om stedvalg, men også om hva slags kulturhistorisk museum Universitetet i Oslo skal ha. Blir Historisk Museum flyttet fra Tullinløkka til Bygdøy kan vi få et samlet nasjonalt historisk museum som forteller norgeshistorien fra steinalderen til 1800-tallet, ja kanskje til i dag. Følger regjering Universitetets eget votum vil dets historiske museum bli plassert i Bjørvika og fortsette å være et museum med vekt på historien fra steinalderen til vikingtida. Da må vikingskipene flyttes dit fra Bygdøy og bli senteret i et moderne historisk museum.

Striden har sin bakgrunn i planene for Nasjonalmuseet for kunst på Tullinløkka. Planene om samling av kunsten på Tullinløkka gjorde det nødvendig for Historisk Museum å se seg om etter et nytt sted for sine samlinger. Egil Mikkelsen og hans folk så hen til middelalderbyen på Sørenga, og i 2001 ga daværende kirke- og undervisningsminister Trond Giske Statsbygg i oppdrag å finne ei høvelig tomt øst i byen. Universitetets styre sluttet seg til planen høsten 2006. Et revidert planforslag for området med plass for 40 000 kvadratmeter pluss vikingskipene ble presentert i mai. Nå gjenstår arbeidet med kvalitetssikring av planene. Målet er et nytt museum i 2015.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer