Slaget står i øst

Det skulle ha vært Angela Merkels (51) hjemmebane. Men den østtyske kanslerkandidaten sliter blant sine egne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke fikk hun til og med Rolling Stones på nakken fordi partiet hennes brukte den gamle hiten «Angie» som valgkampmelodi.

-  Hun blir ikke sett på som østtysker lenger. Hun blir sett på som en del av eliten og det etablerte. sier forskningssjef Kate Hansen Bundt ved Europaprogrammet.

Angela til topps

18.september går tyskerne til valgurnene for å avgjøre om de vil bytte ut forbundskansler Gerhard Schröder med Angela Merkel (51). Det kristelig-demokratiske partiet til Merkel, CDU, ligger godt foran Schröders sosialdemokrater på meningsmålingene.

De aller fleste forventer at hun blir Tysklands første kvinnelige kansler. Spørsmålet er om partiet får nok støtte til å regjere alene, eller om de må bli del av en storkoalisjon. For valgkampen er ikke over. I det tidligere Øst-Tyskland er misnøyen med reformene ekstra stor. Arbeidsledighet, kutt i sosialstøtte og nye krav til næringslivet, har gitt det nye Venstre-partiet til den gamle sosialdemokraten Oskar LaFontaine kjempeoppslutning i øst.

«Valget blir ikke vunnet i øst. Men det kan bli tapt der», skriver the Economist.

Det nye venstrepartiet stjeler stemmer fra både kristelig-demokratene og sosialdemokratene i øst. Partiet Linke (Venstre) har slått seg sammen med gammelkommunistene i Øst-Tyskland og er derfor blitt et protestparti som kan få mye å si.

Mangler utstråling

 «ANGIE» SEILER OPP:  Rockegruppa Rolling Stones er misfornøyd med at Angela «Angie» Merkel har brukt deres kjempehit i valgkampen uten å spørre om lov. Uansett kan Merkel snart bli Tysklands første kvinnelige kansler. Foto: AP Photo
«ANGIE» SEILER OPP: Rockegruppa Rolling Stones er misfornøyd med at Angela «Angie» Merkel har brukt deres kjempehit i valgkampen uten å spørre om lov. Uansett kan Merkel snart bli Tysklands første kvinnelige kansler. Foto: AP Photo Vis mer

-  Østtyskerne ser ikke på Merkel som svaret på sine problemer. Schröder har prøvd å innføre mer markedsliberalisme, og Merkel vil bare gi dem større dose av samme medisin, sier Hansen Bundt.

Ifølge forskeren har hun heller ikke gjort noen god valgkamp.

-  Hun har gjort en dårlig figur. I en debatt rotet hun med hva som var netto og brutto. Og hun mangler totalt utstråling. Schröder, derimot, er en gammel politisk ringrev. Han har utstråling og evne til å begeistre, sier Hansen Bundt. Angela Merkel har bare gått med på én eneste tv-duell med Gerhard Schröder. Den 90-minutter lange debatten går av stabelen neste søndag, og vil bli sendt direkte på fire fjernsynsstasjoner. Det blir spekulert i at hun ikke tør møte den tv-vante Schröder flere ganger.

Angela Merkel vil kutte i skattene, men øke momsen. Hun vil også ha en hard kur for å få tysk økonomi på fote igjen. Og før helga gjorde hun det igjen klart at hun er imot tyrkisk EU-medlemskap.

En ny Thatcher?

Da hun ble leder av det kristelig-demokratiske partiet ble hun beskrevet som en tysk Margaret Thatcher, en ny jernlady. Hun ble født i Hamburg i 1954, men faren tok med seg familien til DDR kort tid etter. Da muren falt og portene åpnet seg til vest, var hun snar. Daværende forbundskansler Helmut Kohl hentet henne inn, og kalte henne sin «Mädchen», altså jenta mi. Hun blir sett på som en målrettet og dyktig politiker. Men Merkel sliter med sine egne både i Øst-Tyskland og i det kristelig-demokratiske partiet. Den protestantiske, fraskilte østtyske fysikeren er omstridt blant mange tradisjonelle, konservative og katolske CDU-politikere.

-  Verken Schröder eller Merkel har full oppslutning blant sine egne partifeller. Merkel er ikke elsket av sitt eget parti, sier Hansen Bundt.

RIVAL: Gerhard Schröder.