Slaget vil stå om DNA-bevisene

Var slurvete i å skjule sine spor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Politiet satser svært mye på at DNA-bevisene skal felle de tiltalte i Nokas-saken.

Statsadvokat Tor Christian Carlsen brukte mye tid på de omfattende DNA-funnene i sitt sju timer lange innledningsforedrag.

Det er ingen tvil om at DNA-bevisene knytter mange av de tiltalte til åsted og utstyr som ble brukt under ranet. Ranerne både slurvet og mislyktes med å viske ut disse bevisene, som kan føre dem bak fengselsmurene i mange år.

Etterforskerne har saumfart ransutstyr, biler, åsted og boliger som de tiltalte har benyttet. Statsadvokat Carlsen redegjorde for alle disse beslagene. DNA-profiler er sikret på sigarettsneiper, flasker, finlandshetter, soveposer, nøkkelkort til hotellrom, hansker, våpen og ørepropper.

Påtalemyndigheten kommer til å legge stor vekt på disse bevisene, og hevde at de nagler de tiltalte til ranet. Bevisene kan være utslagsgivende for en fellende dom, det har rettspraksis vist før.

Forsvarerne vil først og fremst innvende at DNA-profilene ikke beviser noe som helst, utenom at de tiltalte har vært i befatning med utstyret hvor DNA-profilene er sikret. DNA dokumenterer ikke at de tiltalte var med på selve gjennomføringen av ranet, vil forsvarerne hevde.

Det blir også en juridisk dragkamp om de tiltale kan dømmes for grovt ran med døden til følge, altså om de på forhånd måtte ha forstått at noen kunne bli drept under ranet. Retten må vurdere dette spørsmålet for hver enkelt av de tiltalte.

Påtalemyndigheten vil også pøse på med vitner som sår tvil om de forklaringer de tiltalte har avgitt og deres troverdighet generelt.

SATTE SPOR: NOKAS-ranerne var for godt maskert til å bli avslørt på utseende. Men politiet mener en mengde DNA vil bevise at de 13 tiltalte er mennene bak. Foto: Scanpix
SATTE SPOR: NOKAS-ranerne var for godt maskert til å bli avslørt på utseende. Men politiet mener en mengde DNA vil bevise at de 13 tiltalte er mennene bak. Foto: Scanpix Vis mer

Pengeforbruk før og etter ranet skal dokumenteres, de tiltaltes reisemønster skal klargjøres og deres privatliv vil bli brettet ut.

Statsadvokaten kunne ikke vise til bevis eller vitner som direkte knytter noen av de tiltalte til selve ranshandlingen og skuddene som drepte politibetjent Arve Sigve Klungland. Ranerne var godt maskerte

Påtalemyndigheten vil likevel hevde at bevismaterialet er overveldende og tilstrekkelig til å dømme de tiltalte.

I DETALJ: Statsadvokat Tor Christian Carlsen brukte mye tid på de omfattende DNA-funnene i sitt sju timer lange innledningsforedrag.