Slagkraftig kunstmuseum

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er perspektiver over regjeringens forslag til nytt nasjonalt kunstmuseum på Tullinløkka i Oslo. Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst, Riksutstillinger, Norsk Arkitekturmuseum, Kunstindustrimuseet og Henie-Onstad Kunstsenter skal organiseres midt i Oslo sentrum. Bakgrunnen er ønsket om å skape et mer slagkraftig kunstmiljø og at et bredt fagmiljø vil kunne løse opp tradisjonelle grenser.
  • Det viktigste må likevel være at publikum på denne måten vil få adgang til et formidabelt kunstsenter sentralt i hovedstaden. Det er strålende nyheter. Ifølge planene vil vi få et helt kunstkvartal fra Nasjonalgalleriet til bygningen som i dag huser Statens kunstakademi.
  • Regjeringen og kulturminister Åslaug M. Haga fortjener all ros for viljen til å tenke stort på et felt som altfor lenge er blitt avspist med løfter. I en storby som Oslo er det et betydelig kunstpublikum, både av byens egne innbygere og tilreisende. Hittil har sentrale kunstmuseer i Oslo vansmektet i bakgater, avlagte banklokaler og i trange og gammeldagse bygninger.
  • Her i landet har vi ikke vært flinke til å samle ressurser og satse stort på kulturinstitusjoner i byene. Helst har vi spredt midlene smått og bredt utover det ganske land. Vel og bra, men det blir ikke slagkraftige enheter ut av det. I våre naboland har man for lengst valgt å satse på kunsten i hovedstedene. Helsingfors har sitt Kiasma-museum, København sitt nyoppussede Statens museum for kunst og i Stockholm ligger Moderna Museet i fornyet utgave. Det er på tide at Oslo får sin betydelige kunstattraksjon.
  • Det er heller ikke for tidlig at Tullinløkka kommer på plass i bybildet. Utallige planer er framlagt og forkastet. Denne gangen ser det ut til å være tenkt i store og viktige baner. Utbygging av løkka i et stort anlagt kunstsenter må være en riktig disponering av et så sentralt område.
  • Med et skjevt, men også beundrende, smil noterer vi oss at det måtte to senterpartistatsråder til for å få til opera og kunstsenter i landets mest urbane del.