Slagmark etter opprørspresten

TROMSØ (Dagbladet): Mens statsråd Lilletun grubler over skjebnen til opprørspresten Olav Berg Lyngmo, ligger menigheten hans i Kautokeino som en slagmark. Sykmeldinger, politianmeldelser, trusler, permisjoner, knuste vennskap og slektsbånd preger hverdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg ble kalt for Satans tjener, sier kirketjener Klemet J.M. Hætta. Han var formann i det forrige menighetsrådet.

Hætta tilhører de gudfryktige og bibeltro læstadianerne og vil gjerne beholde Olav Berg Lyngmo som sin prest. Samtidig vil han overholde norsk lov og aksepterer Ola Steinholt som sin biskop, men ikke som sin åndelige leder.

Syk av problemene

Sjøl ikke en kirketrofast mann som Klemet J. M. Hættafinner nåde blant dem som kjemper beinhardt i fronten for Lyngmo. Nå er Hætta sykmeldt, og sier til Dagbladet at de store problemene i menigheten var en del av årsaken til at han ble syk.

Han er fortsatt medlem av menighetsrådet, men har flere ganger fått høre at han ikke behøver å møte i rådet. Hætta har heller ikke deltatt på noen av møtene.

Både Hætta og andre ansatte har anmeldt trusler og ubehagelige henvendelser pr. post og telefon til politiet. Sakene er henlagt.

Presten sykmeldt

Kateket Bjarne Gustad har permisjon, men finner det uhyre vanskelig å vende tilbake til kirkejobben hvis Olav Berg Lyngmo får fortsette som sokneprest.

- Situasjonen er lammende for kirkelivet her. Det er ikke lett å fortsette med en øverste leder som omgår lov og rett, sier Gustad.

Også den omstridte soknepresten, Olav Berg Lyngmo, er nå sykmeldt.

Biskop Ola Steinholt sier at beskrivelsen av Kautokeino menighet som en slagmark er dekkende.

- Jeg er alvorlig bekymret over tilstanden, sier Steinholt, som ikke vil kommentere striden ytterligere før kirkeministeren kommer med sin konklusjon.

Hilser ikke

Biskopen har tidligere gjort det klart at han ikke vil lyse ut ledige kirkestillinger i Kautokeino så lenge Lyngmo fortsetter sin kompromissløse linje. Blokade og isolasjon av en menighet er et uhyre sterkt og helt uvanlig virkemiddel i en kirkestrid.

De siste dagene har Dagbladet snakket med flere av de ansatte i Kautokeino kirke. To av ti ansatte står helt klart på Lyngmos side, de andre ønsker forsoning med biskop Steinholt.

- Staben er fullstendig nedkjørt. Presten hilser knapt goddag på dem som ikke deler hans syn, og så forsvinner han fort som lynet igjen, sier en av de ansatte.

KrF-bråk uansett

Kateket Bjarne Gustad forteller at mange sitter igjen med et inntrykk av at deres gudstro ikke er god nok. Strandebarm-prestene hevder at bare de står på Guds ord, og alle som ikke er med dem, er imot dem.

- Det rammer oss sterkt, sier Gustad.

Olav Berg Lyngmo er sjøl medlem av Kristelig Folkeparti. Partiets grunnfjell har mobilisert for opprørspresten.

Kirkestatsråd Lilletun vil møte kritikk uansett hvilken avgjørelse han fatter. Nederlaget i regjeringen ved utnevnelsen av Oslo-biskop har fått konservative kristne til å heise kampfanen til fordel for Strandebarm-prestene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer