Slagrammede Trygve fikk ikke lege

Legevakta lot han vente til dagen etter. - Pasienter med slag må på sykehus umiddelbart, sier Ullevål sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Trygve Johansen satt hjemme i sofaen foran tv\'en da det begynte å prikke i venstre arm. 63-åringen tenkte først at armen bare var litt nummen av å være i samme stilling litt for lenge.

Men da han reiste seg sviktet beinet og han falt rett i gulvet.

- Jeg datt på gulvet rett inn i tv-seksjonen. Jeg klarte ikke å reise meg fordi førligheten i venstre side var borte, forteller Trygve Johansen til Dagbladet.no.

Kona Turid hadde lagt seg, men kom løpende ned fra soverommet i annen etasje. Hun fikk hjulpet Trygve opp i stående stilling og sammen fikk de han opp i senga. Så ringte hun legevakta.

- De spurte meg om symptomene hans, jeg sa han var lam i venstre side og at han ikke klarte å gå. Men han hadde ikke lammelser i ansiktet og kunne snakke. De ba meg da om å vente til dagen etter og se det an, forteller Turid.

Sjanglet som en full mann

De la seg til å sove, men Turid fikk ikke mye blund på øynene. Da Trygve våknet dagen etter, spurte hun straks hvordan han følte seg.

- Det var uforandret, jeg hadde fortsatt ikke følelse i venstre side, sier Trygve.

VENTET HELE NATTA: Trygve Johansen falt sammen hjemme i stua da han ble lammet i venstre side av et slag. Kone Turid ringte legevakta, men fikk beskjed om å se det an til dagen etter. Foto: Ole Vardenaer Olsen
VENTET HELE NATTA: Trygve Johansen falt sammen hjemme i stua da han ble lammet i venstre side av et slag. Kone Turid ringte legevakta, men fikk beskjed om å se det an til dagen etter. Foto: Ole Vardenaer Olsen Vis mer

- Man føler jo at man må stole på de man snakker med på legevakta, men da ringte jeg tilbake. I ti-tida kom en lege til oss, sier Turid.

Legen fra legevakta ble opprørt over at ekteparet hadde ventet en hel natt og han ringte straks en drosje som kjørte dem rett til sykehuset.

- Jeg klarte ikke gå selv og sjanglet som en full mann ut i drosjen. Da vi kom til akuttmottaket på Ullevål sykehus bar det rett inn til undersøkelser, forteller Trygve.

- På sykehuset var de også veldig overrasket over at Trygve ikke kom til behandling straks, fordi det er svært viktig med slagpasienter. Vi fikk inntrykket av at hvert minutt teller når det gjelder behandlingen av slag, sier Turid.

Lær deg FAST-symptomene

Overlege Brynjar Fure ved slagavdelingen på Ullevål Sykehus bekrefter at tid er avgjørende ved behandlingen av slag. Det første legene gjør er å gi pasienten medikamenter som skal forhindre nye slag.

- Hvis du har symptomer på slag må du komme deg til sykehus så fort som mulig. Tiden det går før du får behandling har svært mye å si for prognosen din. Av pasienter som får behandling innen én time vil hele én av to oppleve god effekt. Hos dem som får behandling innen tre timer vil én av sju få god effekt, sier Fure til Dagbladet.no.

Tar det mer enn tre timer før du kommer til sykehus kan du ikke disse medikamentene.

Slagrammede Trygve fikk ikke lege

Overlegen ber alle nordmenn om å lære seg tegnene på slag, de såkalte FAST-symptomene.

- Som en huskeregel kan man tenke at F står for førlighet, A for arm, S for språk og T for tale. Hvis en person har nedsatt førlighet, lammelse i en arm, problemer med å huske ord eller snakker utydelig er det stor sjanse for at han har hatt et slag.

Han ber slagrammede ringe 113 og komme seg til sykehus umiddelbart. Fure legger til at det er aller best å bli innlagt direkte på en slagavdeling på sykehuset.

- Å komme direkte dit gir en mye bedre prognose for pasienten.

Veldig god behandling

Trygve og Turid Johansen skryter av personalet på Ullevål sykehus for grundig og god behandling og oppfølging.

- De tok mange prøver og scannet hodet mitt. De fant ut at jeg heldigvis hadde hatt en mild form for hjerneslag. Alle på Ullevål har vært kjempeflinke, sier Trygve.

Han har vært til opptrening på Ullevål flere dager i uka og skal nå på rehabilitering.

- Legene er absolutt positive og mener jeg vil komme meg helt, sier han.

Men de er svært opprørt over at de ble bedt om å vente over natta.
- Tenk om det hadde vært et mer alvorlig tilfelle? Jeg kunne ikke gå, hva skal egentlig til for å få ambulanse? undrer Trygve.

Kona Turid er skremt over hvor raskt legevakta sorterte dem ut av køen for øyeblikkelig hjelp.

- Jeg synes i hvert fall at en lege burde ta denne vurderingen, det er ikke beroligende å bli fortalt av en sykepleier over telefon at man bare skal vente til neste dag.

Klagen blir behandlet

Ekteparet har sendt en klage om feildiagnose til legevakta.

Direktør Endre Sandvik ved Oslo Legevakt bekrefter at han har mottatt en klage fra Trygve Johansen.

- Jeg kan selvfølgelig ikke kommentere denne saken, men den vil bli behandlet etter vanlige prosedyrer. Alle telefonsamtaler er loggført og de vil bli gjennomgått for å se om det er blitt begått noen faglige feil. Pasienten vil naturligvis få svar tilbake.

Sandvik kan ikke kommentere om diagnosen i dette tilfellet var korrekt.

- Men generelt er det helt korrekt at akutte slagpasienter skal inn på sykehus umiddelbart.