Slagsmål, fyll og hærverk på menighetssenteret

Barn sjenket fulle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOKKE (Dagbladet): I mai var over 4000 Kiwi- ansatte samlet på konferansesenteret til den kristne menigheten i Stokke, Brunstad Conference Center. Ut over kvelden ble mange av deltakerne overstadig fulle, og slåsskamper oppsto i området.

Flere av de involverte var mindreårige barn, og ei jente på 14 år ble sendt til sykehus for pumping. Det arrangøren ikke visste var at flere skjenkekontrollører var til stedet. Nå vurderer Stokke kommune å straffe menigheten som var ansvarlige for alkoholserveringen.

- Skjenkekontrollørene oppdaget flere brudd på alkoholloven ved dette arrangementet. Blant annet ble det rapportert om dårlig sikkerhet, ulovlig ølreklame og alkoholservering til mindreårige. Vi vurderer inndragelse av skjenkebevillingen i en lengre periode, forteller kommunalsjef i Stokke, Vidar Andersen.

I rapporten skriver skjenkekontrollørene følgende:

«I hytteområdet så skjenkekontrollørene ved flere anledninger personer som gikk i gatene og drakk alkoholholdig drikke, vi så tilløp til flere slåsskamper og skadeverk på hyttene og utemøblene. Vaktene gikk hele natten patruljerende runder og dempet konflikter og slåsskamper forløpende.»

Synlig beruset

Under festen måtte alle deltakerne som var under 18 år ha på seg et bånd som viste at de ikke fikk kjøpe alkohol. Kontrollørene foretok 19 stikkprøver på personer som hadde armbånd, og 12 av disse personene innrømmet å ha drukket alkohol i løpet av arrangementet. Ifølge rapporten luktet alle alkohol og hadde synlige tegn på beruselse som sløve øyne, utydelig tale, sjanglet, koordineringsproblemer og noen var utagerende.

De unge deltakerne hadde fått servert alkohol ved arrangementet eller drukket medbrakt i hyttene de leide. Lena Jonsrud var en av de frivillige fra menigheten som serverte gjestene den aktuelle kvelden.

KONFERANSESENTER: KAN MISTE SKJENKEBEVILLINGEN: Konferansesenteret til Smiths venner i Stokke, Brunstad Conference Center, kan miste skjenkebevillingen etter en fuktig fest i mai. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
KONFERANSESENTER: KAN MISTE SKJENKEBEVILLINGEN: Konferansesenteret til Smiths venner i Stokke, Brunstad Conference Center, kan miste skjenkebevillingen etter en fuktig fest i mai. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet Vis mer

- Det var en god del alkoholservering under festen, og jeg så noen med bånd som viste at de var under 18 år som fikk alkohol. Noen av deltakerne var bare 16 år. Men vi hadde et veldig godt vakthold den kvelden, og jeg har ikke hørt at det ble noe bråk.

- Vi hadde over 4000 gjester, og det er vanskelig å holde oversikt over alle. Dessuten er nesten alle vi som jobber frivillige og det blir veldig travelt noen kvelder, sier hun.

Familien til Jonsrud eier en av hyttene som festdeltakerne leide ved arrangementet. Til tross for bråket som har vært, mener hun det ikke er vanlig at slikt skjer ved arrangementene som menighetene er ansvarlig for.

- Det er selvfølgelig ikke bra at dette skjer, men jeg opplever at alle arrangementene foregår på en rolig måte. Vi som leier ut hyttene våre har heller aldri hørt snakk om at noe har gått galt.

- Beklager

Men det er ikke første gang menigheten får refs av kommunen for brudd på alkoholloven. For godt over et år siden inndro kommunen skjenkebevillingen etter et tilsvarende tilfelle. Da fant kontrollørene en mindreårig gutt ved senteret som var sterkt beruset.

- Sist gang inndro vi bevillingen for ei uke. Hva utfallet blir denne gangen tar vi ikke stilling til før i september, sier kommunalsjefen.

Prosjektleder ved senteret, Torbjørn Vedvik er lei seg for det som har skjedd.

Slagsmål, fyll og hærverk på menighetssenteret

- Dette var et veldig stort arrangement, og med så mange mennesker skal det noe til for at det ikke oppstår enkelthendelser. Men vi beklager at dette skjer, og mindreårige skal verken få alkohol av oss, eller drikke av egne varer mens de er her.

- Vi tar alltid forholdsregler om sikkerhet og vakthold før arrangementet starter. Vi har hatt kontrollører her tidligere som aldri har rapportert om noe. Jeg vil si at vi har et veldig godt samarbeid med Stokke kommune, sier Vedvik.

KONFERANSESALEN: På Brunstad.
BOLIGOMRÅDE: Like ved konferansesenteret.