Slagsmål mellom kurdere og tyrkere i Oslo

Maskerte kurdere banket opp demonstrant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LES OGSÅ:

• Irak lover å slå til mot PKK

• PKK-slagsmål i klasserom

(Dagbladet.no): I dag hadde den såkalte Tyrkiakomiteen fått tillatelse av politiet til å holde demonstrasjon i Oslo til støtte for Tyrkias aksjoner mot den kurdiske PKK-geriljaen.

Nærmere 500 PKK-motstandere møtte opp på Youngstorget ved 15-tida, men ble møtt av en mindre gruppe på 20-30 PKK-sympatisører.

Store politistyrker holdt de to gruppene adskilt, mens det ble ropt slagord på begge kanter. Stemningen ble fort amper.

PKK-tilhengerne manglet tillatelse til å demonstrere, og fikk etter en periode med høylytte skjellsord og aggressive utfall beskjed fra politiet om at de hadde ett minutt på seg til å forlate stedet.

De fleste av demonstrantene som var ulovlig på stedet fulgte først politiets pålegg. Men da minst én person som ikke delte PKK- til-hengernes meninger plutselig befant seg midt blant dem, ble det bråk for alvor.

SLO MED KØLLER: Plutselig hadde en antatt tyrkisk demonstrant havnet blant PKK-tilhengerne på Youngstorget. Da angrep maskerte kurdere med improviserte slagvåpen. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
SLO MED KØLLER: Plutselig hadde en antatt tyrkisk demonstrant havnet blant PKK-tilhengerne på Youngstorget. Da angrep maskerte kurdere med improviserte slagvåpen. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

To maskerte kurdere gikk til angrep på mannen med en flaggstang i metall og en trekølle. Dagbladet.no var vitne da offeret ble tildelt flere kraftige slag mot kroppen mens han krøket seg sammen på bakken før politiet klarte å få kontroll over situasjonen

En av voldsmennene ble overmannet og lagt i jern av politiet. Politiet, som ikke hadde opprørsutrustning, trakk fram pepperspray og batonger, men valgte å ikke bruke mer makt. Ingen andre enn de to-tre involverte kurderne utøvde vold.

- Én person ble pågrepet, og vi registrerer at det ble brukt slagvåpen. Vi ønsker at de som har fått tillatelse skal få gjennomføre den lovlige demonstrasjonen, sier innsatsleder Grethe Løland ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Gruppen med PKK-tilhengerne ble tvunget fra Youngstorget gjennom Operapassasjen ned i Storgata av en kjede politifolk, og løste seg senere opp.

Den lovlige demonstrasjonen med rundt 500 tyrkere fortsatte etter hvert til Stortinget, der det ble holdt appeller uten ytterliggere voldelige opptrinn. Demonstrantene ropte slagord som «PKK er terrorister» og bar bannere som «Tyrkere og kurderer er brødre, PKK: Dra til helvete».

Ved Stortinget fikk Dagbladet.no igjen merke at stemningen er amper mellom de ulike grupperingene.

Da to kurdere kom bort for å fortelle om sitt syn på saken, kom det raskt både en tyrkisk mann og en iraker bort for å overdøve ham med motargumenter.

- Kurdistan er den største nasjonen i verden som ikke har et eget land. Det er veldig flaut for Norge med en slik demonstrasjon med folk som er mot fred og menneskerettigheter, sa den ene PKK-tilhengeren til Dagbladet.no før politiet valgte å bryte inn i den høylydte situasjonen.

Slagsmål mellom kurdere og tyrkere i Oslo
<B>DEN ANDRE SIDEN:</B> De flere hundre tyrkerne som hadde møtt opp til den planlagte demonstrasjonen viste fingeren og ropte skjellsord til den lille gruppen PKK-tilhengere.