Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Senterpartiets landsmøte 2017

Slagsvold Vedum åpner for regjeringsmakt sammen med både Ap, SV, KrF og Venstre

Senterpartiet har ikke vært større på målingene på 20 år. Partileder Trygve Slagsvold Vedum lover å kaste Erna Solberg - men vil ikke love at alle får være med på moroa. 

LATTER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fikk en lattermild slutt på pressekonferansen i forkant av landsmøtet. Han fikk streng beskjed av medierådgiver, Lars Vangen, om å gå på kontoret sitt. Da brøt Vedum ut i høylytt latter. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når Senterpartiet møtes til landsmøte førstkommende fredag, er det med historisk mye vind i seilene: Partiet har ikke hatt høyere oppslutning på meningsmålingene siden 1997.

Det er derfor en offensiv partileder Trygve Slagsvold Vedum som møter pressen i dag, som en oppladning til partiets landsmøte.

- Vi står mye sterkere i dag enn før valget i 2013 og 2015. Senterungdommen har doblet sitt medlemsstall og det gir en helt annen kraft i systemet. Vi sa på landsmøtet i Haugesund i fjor at vi skulle bli større enn Frp, og folk smilte litt av oss. Men vi har hatt som ambisjon å bli Norges tredje største parti, og det er fordi vi mener Høyre og Frp fører en så sentraliserende politikk. Vi trenger en helt annen retning i norsk politikk, åpner Slagsvold Vedum.

Kjenner på presset

Snittmålinger viser at partileder Trygve Slagsvold Vedum for tida ledet er Senterparti med 10,5 oppslutning i mars - jevnstore med Frp. Senterpartiet kan dermed ble dråpen som vipper Erna Solberg ned fra statsministerstolen og tilbake til opposisjonstilværelsen.

- Summen av sentraliseringen regjeringa vil over tid endre landet vårt. Så selv om jeg gleder meg over målingene så kjenner jeg hele tida på en nerve: Det er så viktig for oss å snu kursen nå.

Senterparti-lederen presenterer også fire hovedpunkter inn mot valgkampen.

- For det første trenger vi en politikk som skal se hele landet. Og så må vi se på fordelingspolitikken. Det er meningsløst at landets 50 rikeste har fått mer de siste åra. Vi mener de pengene burde gå til dem som har minst. Et tredje punkt er eierskap av statlige ressurser. Vi er bekymret over at regjeringa ønsker å selge ut statlige ressurser som vannkraftverk. Det fjerde punktet er forsvar og beredskap. Vi opplever mye uro rundt politi, Heimvernet og Forsvaret, der beredskap landet rundt ofres til fordel for teknologi. Mange fagfolk tar kontakt med oss og er dypt bekymra over det som skjer rundt beredskap, hevder partilederen.

Akkurat som SV-leder Audun Lysbakken gjorde i helga, garanterer Slagsvold Vedum for at han akter å kaste Erna Solbergs regjering. Men han ville ikke love at SV får være med på moroa.

- En stemme på oss er en stemme på en Senterparti/Arbeiderparti-styrt regjering, lovet Vedum.

Foretrekker Ap-samarbeid

Mens SV har en kravliste i mot eventuelle forhandlinger, gjør Senterpartiet det helt annerledes.

- Vi kommer ikke til ha en kravliste, nei. Vårt utgangspunkt for forhandlinger er vårt program. Vi har ambisjon om å være i regjering etter valget, i en Senterparti/Ap-regjering. Det har vi sagt over tid. Så får velgerne bestemme styrkeforholdet, gjentar Vedum.

Slagsvold Vedum sier videre at alle partier Senterpartiet har samarbeidet med før - altså SV, KrF og Venstre - er aktuelle regjeringspartnere.

- Men vi mener dette eksperimentet med en bindende samarbeidsavtale bør legges dødt etter valget, sier Vedum videre, som et stikk til nettopp KrF og Venstre.

SV-krangel i helga

Samtidig brygger det opp til tøffe tautrekkinger på venstresida. SVs landsmøte vedtok søndag fem hovedkrav partiet skal ha innfridd for å binde seg til samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet etter valget i september. SVs Torgeir Knag Fylkesnes brukte også landsmøtet på å refse Senterpartiet for å «hoppe bukk over kysten» i sin distriktspolitikk.

- Ja, Senterpartiet har vannskrekk, og det kjenner vi mye på i Nord-Norge, sa Troms-representanten til Dagbladet i helga.

Slagsvold Vedum slår fast at også Senterpartiet akter å legge tyngde bak sine krav for å gå inn i en ny rødgrønn regjering. Senterpartiet skal sette preg på norsk politikk de neste fire år, lover partilederen, og understreket samtidig at partiet står for en politikk for hele landet, ikke bare innlandet.

Populistbeskyldninger

På borgerlig side har kritiske utspill kommet tett som hagl, og Vedum er beskyldt for å være Norges nye rikspopulist av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

- Når Trygve Slagsvold Vedum foreslår å fryse bensin- opg dieselprisen, fremmer han rein populisme. Fordi han vet at Sp’s samarbeidspartnere aldri vil levere på dette. Vedum forteller ei historie som ikke er riktig, men som slår an hos bilistene i distriktet, sa Solvik-Olsen til Dagbladet.

Reaksjonen kom etter Senterpartiet, som eneste parti, lovet å fryse bensin- og dieselprisene i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media