Slakker av på farten

Arthur Buchardt, som har bygd hoteller i turbofart, slakker av på farten. Politisk usikkerhet, høyt rentenivå, og forslag om en konjunkturavgift gjør at han vurderer å utsette bygging av storhotell i Sarpsborg og Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av år 2000 vil han likevel ha investert rundt to milliarder kroner i sine prosjekter.

Buchardt, som også har fått kjendisstatus som mannen til Wenche Myhre, har i løpet av 90-tallet innkassert om lag 200 millioner kroner på å bygge og deretter selge hoteller. Og det er først nå at mannen virkelig setter i gang.

Europas høyeste

Brummunddølen vil bygge Europas høyeste hotell til minst 1,2 milliarder kroner i Malmö.
Skyskraperhotellet skal ifølge planen rage 322 meter over bakken, og ha 700 hotellrom.

Han skal også bygge hoteller i Sarpsborg og Stavanger. De to siste kan få byggestart noe seinere enn først antatt, rett og slett på grunn av de usikre økonomiske tidene.
Buchardt, som ifølge Kapital er god for 150 millioner kroner, hevder selv at han ikke tjener mye på noen av prosjektene sine. Men alt han tar i ser ut til å stige flere titalls millioner i verdi innen han selger det videre.

- Kan vi ikke møtes på Bondeheimen, foreslår Buchardt når Dagbladet spør om et intervju. Rikingen foretrekker det folkelige framfor det eksklusive. Mangemillionæren har et rykte på seg for å snobbe nedover.

Hotellkongen møter oss med et kraftfast håndtrykk og interessert blikk. Denne mannen er ikke bare kjent som en seriøs forretningsmann, men også en som vet å skru på sjarmen.

- Det er ganske viktig hvordan man oppfører seg. Kommer du inn som en drittsekk med nesa i været, får du ikke innpass. Og så må man være klar på hva man vil.

Kontroversiell

Flere steder har byggeprosjektene hans vært kontroversielle. Ikke minst i Malmö, hvor Buchardts påtenkte kasino har fått moralens voktere til å steile. Og når hotellsøylen på ti etasjer i Stavanger sentrum blir godkjent av bystyret i kveld, skjer det etter protest fra naboene.

Buchardt har holdt folkemøter og snakket med dem som blir berørt.
- Er det en måte å ta brodden fra motstanderne på?
- Nei. Det er folkeskikk, sier Buchardt, som er overbevist om at hans prosjekter beriker lokalsamfunnene
.

Arthur Buchardt er en enmannsbedrift uten fast kontor. Han gjør sine forretninger i bilen. Stort sett selger han unna bygningene sine etter at de er bygd, og i noen tilfeller før de i det hele tatt står ferdig.

- Jeg bygger ikke for å selge, men når jeg får et godt tilbud, slår jeg til, forklarer han.

Millioner

Suksesshistorien om Arthur Buchardt begynte på 1970-tallet, da han tok over sin eks-svigerfars rørleggerforretning, og gjorde den til en svær kjede med over 200 ansatte. 15 år seinere solgte han virksomheten, med et ukjent antall millioner som gevinst. Samtidig fusjonerte han et eiendomsselskap inn i Moelven Industrier og fikk dermed en aksjepost i selskapet.

Høsten 1987 selger Buchardt sine Moelven-aksjer mens de er på topp. Gevinsten skal ha vært på ca 50 millioner kroner. Han var heldig. Noen dager seinere kom nemlig børskrakket.

Buchardt kjøpte tomt på Hafjell da Lillehammer fikk OL. Svært få trodde på hans hotellidé, men det ble en suksess. Seinere bygde han et tilsvarende hotell i Kristiansand. Begge ble solgt i 1996, med en fortjeneste på rundt 60 millioner kroner.

Gardermoen

Hotellet han bygde på Gardermoen solgte han da det ble åpnet i sommer, noe han ifølge Dagens Næringsliv tjente rundt 80 millioner på. Buchardt har også kjøpt opp eiendommer på Gardermoen. Nå er verdien flerdoblet. Han sysler også med hotellplaner i hovedstaden.

Felles for de fleste ideene til Buchardt er at de er blitt dømt nord og ned, for seinere å gi stor avkastning.

- Det er nesten ingen andre som har hatt tro på noen av prosjektene mine. Og det er fint, for da er prisene lave når jeg kjøper, sier Buchardt med et smil.
SKAL BYGGE: Brummunddølen Buchardt vil bygge Scandinavian Tower i Malmö, et skyskraperhotell på over 320 meter.