Slakt hestene - eller finn ny stall innen onsdag

Dyrevernsjefen i Troms og Finnmark med ultimatum til Ingeborg (22).

 ALLEREDE SLAKTET:  Ingeborg Dybwad Ryeng på omstridte Bunes gård 18. april år mellom hoppa Saphir (hvit bless) og hingsten Sir Lancelot. Sir Lancelot er av av de fire hingstene på gården som ble slaktet tidligere i mai. Nå krever Mattilsynet at også Saphir blir sendt til slakteriet dersom Ingeborg og foreldrene ikke sørger for at den får et annet hjem. Foto: Privat.
ALLEREDE SLAKTET: Ingeborg Dybwad Ryeng på omstridte Bunes gård 18. april år mellom hoppa Saphir (hvit bless) og hingsten Sir Lancelot. Sir Lancelot er av av de fire hingstene på gården som ble slaktet tidligere i mai. Nå krever Mattilsynet at også Saphir blir sendt til slakteriet dersom Ingeborg og foreldrene ikke sørger for at den får et annet hjem. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På overtid kom i dag regiondirektøren for Mattilsynet i Troms og Finnmark med et ultimatum for å få orden på landets mest omstridte hestehold.

Etter åtte år med bekymringsmeldinger, nabokrangel, aksjonistgrupper på Facebook og fire spørsmål i Stortinget, har nå familien Dybwad Ryeng på Bunes gård på Kvaløysletta utenfor Tromsø frist til onsdag ettermiddag med å kvitte seg med sju hester.

Hvis ikke kommer slaktebilen og henter dem.

Maks 10 hester - I ettermiddag har familien fått vårt endelige vedtak i klartekst. De får ikke lov til å ha ansvaret for mer enn ti hester. Nå eier de og har ansvaret for 17 hester, og innen onsdag ettermiddag må de gi et svar på hva de vil gjøre med de sju siste, sier Mattilsynets regiondirektør Torkjell Andersen.

Det er Mattilsynet som har ansvar for dyrevern, og direktøren selv har tatt personlig ansvar for å ordne opp i denne saken etter at hans etat har fått refs fra den politiske sjefen, landbruksminister Lars Peder Brekk, fra Stortingets talerstol.

Hesteeierfamiliens talskvinne, datteren Ingeborg Dybwad Ryeng (22), sier til Dagbladet mandag kveld at de siste misforståelsene er ryddet av veien i løpet av dagen.

- Som det skal være - Nå er det bare 10 hester her på Bueng gård, slik Mattilsynet krever. Mine foreldre eier disse hestene. De sju andre er oppstallet på Ryeng gård i nabolaget, og det er en annen person som eier dem. Mattilsynet godkjente allerede i april de bygningsmessige arbeidene vi var pålagt, og dermed er alt slik det skal være, sier Ingeborg Dybwad.

 INSPEKSJON:  Fra Mattilsynets inspeksjon på Bunes gård 25. april. Da sto det nærmere 20 hester på gården. Siden er fire hingster avlivet, og antallet dyr var mandag kveld nede i 10, slik dyrevernmyndighetene krever, ifølge Ingeborg Dybwad Ryeng. Foto: Mattilsynet.
INSPEKSJON: Fra Mattilsynets inspeksjon på Bunes gård 25. april. Da sto det nærmere 20 hester på gården. Siden er fire hingster avlivet, og antallet dyr var mandag kveld nede i 10, slik dyrevernmyndighetene krever, ifølge Ingeborg Dybwad Ryeng. Foto: Mattilsynet. Vis mer

Men den tolkningen godtar ikke regiondirektøren for Mattilsynet.

- Med bakgrunn i såkalt regelbruddsetterlevelse får ikke familien ha ansvar for mer enn 10 hester. De har også fått beskjed om at vi ikke godtar at sju av hestene er flyttet til Ryeng gård. Familien er involvert både i eierforhold og drift der, sier Torkjell Andersen til Dagbladet.

Slakteriet - eller nytt hjem -Hva gjør dere da ?

-Familien har fått frist til onsdag ettermiddag med å svare. Hvis de ikke frivillig flytter de sju hestene fra Ryeng gård, sender Mattilsynet i løpet av kort tid en dyrebil til gården og laster på hestene. Da har familien selv valget mellom å flytte hestene til et godkjent sted eller sende dem til slakt. Mattilsynet driver ikke oppstalling, vi bare henter dyr i situasjoner som dette.

- Hvem eier de sju hestene som er «for mange» ?

- Ifølge våre opplysninger er det datteren i familien, men det er ikke vesentlig i denne saken. Vårt utvetydige krav nå er at familien samlet ikke får ha stell og ansvar for mer enn  maks 10 hester, sier regiondirektør Torkjell Andersen.

- Lever i en rettsstat - Hvorfor har ikke tilsynsmyndighetene fått ordnet opp i denne saken på åtte år?

 ULTIMATUM:  Familien Dybwad Ryeng får ikke ha ansvar for mer enn 10 hester totalt sett. Innen onsdag må de gi et svar til Mattilsynets regiondirektør Torkjell Andersen hva de har tenkt gjøre med de sju over kvoten. Foto: Mattilsynet.
ULTIMATUM: Familien Dybwad Ryeng får ikke ha ansvar for mer enn 10 hester totalt sett. Innen onsdag må de gi et svar til Mattilsynets regiondirektør Torkjell Andersen hva de har tenkt gjøre med de sju over kvoten. Foto: Mattilsynet. Vis mer

- Det er en eksepsjonelt spesiell sak der en masse folk har engasjert seg på ulikt grunnlag. Vi reagerte på de første bekymringsmeldingene i 2004 om dårlige kår for hestene på Bunes gård, men da var det ikke grunnlag for å reagere.

- Hestefolks forventninger til hvordan dyr skal ha det, ligger ofte høyt over lovens minimumskrav. Jeg skal ikke ha noen mening om lovens utforming. Mattilsynet må ta hensyn til at vi lever i en rettsstat.

 -Jeg tar selvkritikk for at vi brukte forlang tid i fjor på følge opp våre egne pålegg, sier sjefen for Mattilstynet i Troms og Finnmark.

Landbruksministeren har gitt pålegg om å bli løpende orientert om denne saken siden stortingsrepresentant Torgeir Trældal (Frp) tok opp det omstridte hesteholdet i Stortingets spørretime. 

-   

 FØLL:  Ett av årets føll på Bunes gård, fotografert under inspeksjon 25. april. Foto: Mattilsynet.
FØLL: Ett av årets føll på Bunes gård, fotografert under inspeksjon 25. april. Foto: Mattilsynet. Vis mer
 GODKJENT:  Mattilsynet har godkjent utbedringene i den såkalte utegangsstallen, her fra inspeksjonen 25. april. Foto: Mattilsynet.
GODKJENT: Mattilsynet har godkjent utbedringene i den såkalte utegangsstallen, her fra inspeksjonen 25. april. Foto: Mattilsynet. Vis mer