Slaktehuset

Åkrene, elveleiene og kløftene i naturskjønne Kosovo har begynt å gi slipp på sine grusomme hemmeligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møysommelig og sakte - kanskje altfor sakte - jobber rundt hundre av Krigsforbryterdomstolens etterforskere fra seks forskjellige land med å sikre bevismateriale som skal bidra til å bringe rettferdighet tilbake til Kosovo. Foreløpig er åstedsgranskere fra USA, Storbritannia, Frankrike, Canada, Sveits og Nederland på plass. Et tysk etterforskningslag skal komme neste uke. Sverige og Danmark lovte i går å sende henholdsvis 13 og tre spesialister. Belgia og Østerrike har også lovt folk. Norge har foreløpig ikke funnet noen Kripos-etterforskere å avse.

Ljubenic i det vestlige Kosovo, hvor man fant rundt 350 døde i går, var åsted for den serbiske militærkampanjen «Operasjon Hestesko». Operasjonen ble satt i gang umiddelbart etter de første NATO-bombene falt, og var så systematisk og effektiv at den må ha vært godt planlagt og godkjent fra høyt hold. Målet var å rense hele Vest-Kosovo, kjent som en UCK-bastion, for både opprørere og sivile.

Storfiskene

«Operasjon Hestesko» er viktig i Krigsforbryterdomstolens arbeid, og er et av hovedpunktene i tiltalen som ble offentliggjort 27. mai mot Jugoslavias president Slobodan Milosevic og fire av hans nære medarbeidere.

Domstolen har snudd taktikken sin på hodet i forhold til sitt arbeid i Bosnia, der mange håndtlangere og småfisk er arrestert og dømt, men lederne har alle som én gått fri.

- Fokus har vært å tiltale fra toppen, sier aktoratets pressetalsmann Paul Risley om etterforskningen i Kosovo.

Og mål nummer én er Milosevic.

Ekkel lukt

Ingen vet hvor mange som er blitt ofre for serbiske militære og paramilitære overgrep, men det britiske utenriksdepartementet anslår tallet til 10000. Man har funnet minst en ny massegrav hver dag siden KFOR-styrkene overtok den serbiske provinsen.

Enda mer foruroligende er rapporter om at lastebillass på lastebillass med drapsofre har blitt fraktet inn til Trepca-gruvene utenfor Mitrovica, der det makabre bevismaterialet ble ødelagt i store smelteovner og syretanker.

Naboene forteller at en ekkel, søtlig lukt lå rundt gruveområdet fra september 1998, da de mystiske lastebilene begynte å dukke opp.