Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slakter «anonym edderkopps» hemmelige metoder

Elin Ørjasæter tror medieskye Fred O. Jacobsen styrte en skinnprosess da Telenor ansatte Sigve Brekke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elin Ørjasæter tror det aldri var tvil om at Sigve Brekke skulle ende opp med toppjobben i Telenor. I en kronikk Dagbladet publiserer i dag skriver hun at hun tror styreleder Svein Aaser ga jobben til en fra sitt «profesjonelle sosiale nettverk».

Dermed var hele ansettelsesprosessen, ifølge Ørjasæter og medforfatter Gro Ladegård, trolig en dekkoperasjon for å kamuflere at valget var tatt før det hele startet. For å sminke prosessen, leide Aaser inn Norges dyreste hodejeger, Fred Olav Jacobsen. Han er ifølge forfatterne den anonyme edderkoppen i norsk næringsliv som gjerne tar jobben med å ansette en gammel kjenning.

«Var det en skinnprosess? Ja, trolig. Kan en skinnprosess være grundig? Ja, absolutt. Jo flere intervjuer, jo mer uangripelig er prosessen i etterkant. Headhuntere er dyre men effektive alibier for styreledere som har bestemt seg på forhånd, men som trenger ryggdekning i etterkant», skriver Ørjasæter og Ladegård.

Million-honorar De stiller spørsmål ved hva Jacobsen egentlig gjorde for sitt honorar på over en og en halv millioner kroner fra Telenor-styret.

«Ikke tok han kontakt med helt opplagte kandidater. Og ikke sjekket han CV-en til han som fikk jobben», skriver de. Kapital har avslørt at Brekke i ti år sto feilaktig oppført med en bachelorgrad i økonomi fra Høgskolen i Telemark, den tidligere Distriktshøgskolen i Bø.

Jacobsen ønsker ikke å besvare kritikken fra Ørjasæter og Ladegård, ut over følgende:

- Jeg registrerer at mange har meninger om Telenors ansettelsesproses. Det er imidlertid ikke mulig for meg å kommentere en klientsituasjon utover å vise til de pressemeldinger styret selv har sendt ut. Her er det redegjort for hvorledes prosessen har vært og gitt uttrykk for at styret opplever denne som grundig og i henhold til beste internasjonale praksis, sier han.

I en pressemelding sendt ut forrige uke beskriver Telenor-styret en omfattende rekruteringsprosess. Først ble det laget en kandidatprofil basert på intervjuer med styret og konsernledelsen. Rekrutteringsfirmaet laget så ei liste med rundt 20 aktuelle eksterne kandidater av begge kjønn. I prosessen skal alle konsernledelser og styrer i store norske virksomheter, samt eksisterende og tidligere medlemmer av toppledelsen i internasjonale tele-bedrifter, ha blitt kartlagt og vurdert.

Inavl Ørjasæter sier hun ikke sitter inne med konkret kunnskap om ansettelsen av Brekke, men at kronikken er basert på kilder i hodejeger-bransjen, samt på toppen av næringslivet forøvrig. Hun omtaler Jacobsen som en grå eminense i bransjen.

- Han er en nøkkelperson som du stadig hørte om, men som aldri dukket opp i bransjesammenheng.

HODEJEGER: Fred Olav Jacobsen i Egon Zehnder. Foto: Scanpix
HODEJEGER: Fred Olav Jacobsen i Egon Zehnder. Foto: Scanpix Vis mer

Hun forteller at Jacobsen var en av «gutta som rulte» da hun kom inn i bransjen på 90-tallet.

- Myten om mannen er at han fløy inn til Oslo fra København eller Sveits og intervjuet kandidatene i tårnsuiten på Grand Hotell, sier hun.

Fortsett er han en av de med aller flest topp-oppdrag. Ørjasæter sier at det virkelige problemet er at han aldri har snakket om metodene sine.

- Han kan henvise «til beste internasjonale praksis», men da må han kunne si hva det er han mener med det. Svakheten ved denne type rekrutering, uten bruk av vanlige verktøy, er at man ikke kan ta noen sjanser. Valgene blir basert på eget kjent nettverk og kundens anvisning. Derfor blir dette prosesser som over ti-år blir preget av innavl, sier hun.

Dagbladet spurte Jacobsen om dette i går, men han ønsker ikke å utdype.

Det var Telenors tidligere styreleder Svein Aaser som ledet ansettelsen av Brekke. Han besvarte i går ikke Dagbladets henvendelser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media