Slakter Anundsens «propaganda»: - Framstår som en blanding av førstårs-journaliststudent og Kim Jong-un

Lanserte 30 minutter lang film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag lanserte justis- og beredskapsminister Anders Anundsen filmen «Trygghet i hverdagen». Filmen fokuserer på hva regjeringen mener de har gjennomført og iverksatt av tiltak innenfor justis- og beredskapssektoren.

I filmen forteller statsråden om hvordan departementets arbeidet går. Videoen starter med at det vises flere nyhetsinnslag og avisutklipp som retter et kritisk søkelys mot departementets arbeid. Deretter tar statstråden over ordet.

- En av de tingene som er mest frustrerende som politiker er at media er veldig opptatt av å finne de negative vinklingene på sakene. Derfor har vi valgt å lage en egen film som skal fokusere på hva regjeringen mener er viktig for å sikre din trygghet, sier Anundsen selvsikkert til kamera.

- Vi skal snakke om det på vår måte. Ikke med de vinklingene som NRK, Aftenposten, VG, Dagbladet ønsker å kjøre, legger han til.

- Nordkoreansk film Den 30 minutter lange videoen, som heter «Trygghet i hverdagen», har fått flere til å stille spørsmålstegn ved statsrådens rolle som programleder, hvor han intervjuer flere underordnende.

- Det er noe nordkoreansk over filmen, sier journalist og forfatter Kjetil Stormark til Dagbladet.

Han har i en årrekke dekket sikkerhetspolitikk, politiet, terror og beredskapsproblematikk, og er uskker på hvilke tanker Anundsen har gjort seg i forbindelse med filmen.

- Man låner troverdighet fra et journalistisk format ved å benytte seg av journalistisk materiale. Fortellerteknikken er i grenseland for hva som oppleves etisk redelig, og de som svarer er neppe helt ærlige, sier Stormark.

Anders Anundsen lar seg ikke berøre av Stormarks bemerkninger.

 IKKE IMPONERT OVER ANUNDSENS MEDIESLAKT: Kjersti Løken Stavrum er ikke imponert over Anundsens mediens vinkling av saker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
IKKE IMPONERT OVER ANUNDSENS MEDIESLAKT: Kjersti Løken Stavrum er ikke imponert over Anundsens mediens vinkling av saker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Dette er ikke journalistisk arbeid, og jeg kan forstå at folk setter fokus på virkemiddelbruken. Men vi har vært tydelig på at det er informasjon og at vi kun ønsker å bistå med fakta, sier Anders Anundsen til Dagbladet.

- Dette er politisk reklame Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, er kritisk til Anundsens oppgjør med mediene.

- Jeg synes det er underlig at han går såpass hardt ut mot mediene. Han undergraver journalistenes rolle om å være kritisk til makta. Det er den oppgaven pressen har, sier Stavrum til Dagbladet.

Hun er ikke overrasket over at han sparker til pressen, men legger til Anundsen muligens må takke mediene for at han er der han er.

- Den samme kritiske journalistikken på særlig justis og beredskap, skapte en slitasje på den forrige regjeringen som kan ha bidratt til at Anundsen er der han er. Han kan skryte av det han har fått til, men han kan ikke anklage mediene for gjøre jobben sin.

- Jeg håper seerne er klare over at dette er politisk reklame.

Statståden er ikke enig i kritikken fra Stavrum.
 
- Går du i strupen på media?

- Jeg elsker gravende journalistikk og pressens rolle til å belyse maktmisbruk. Det er veldig viktig i et demokrati, og en særlig viktig del av det norske demokratiet. Dette er heller ikke politisk reklame, men en gladsak om det arbeidet politiet utfører.

-Tar seg til inntekt for politisk ståsted Etter å ha fortalt at de har styrket Politiets Sikkerhetstjeneste med 205 millioner kroner siden årsskiftet for å beskytte borgerne enda bedre, får han lederen for Beredskapstroppen (Delta), Helge Mehus, til å bekrefte at terrorenheten har vokst, og nå også patruljerer i hovedstadens gater.

- Kan vi nå føle oss litt sikrere i landet? spør Anundsen.

 KALLER VIDEOEN KOMISK: Generalsekretær i Norsk Redaktørforening mener at statsråden framstår som blanding av førsårs-journaliststudent og Kim Jong-un. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
KALLER VIDEOEN KOMISK: Generalsekretær i Norsk Redaktørforening mener at statsråden framstår som blanding av førsårs-journaliststudent og Kim Jong-un. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Ja, svarer Delta-sjef Helge Mehus.

Redaktør i Politiforum, Ole Martin Mortvedt, er kritisk til at polititopper har bidratt i det han mener er en politisk film.

- Den allmenne oppfatningen er at politiet skal være varsomme med å delta i politisk arbeid og la seg ta til inntekt for politisk ståsted. Det har vært vanlig å praksis å avstå fra å bidra politisk gjennom uniformen. Politikere kan heller ikke kjøpe seg velvilje som følge av bevilgninger.

- De som har bidratt har vært med frivillig. Her har det ikke vært noe form for tvang. Hvis de hadde hatt andre meninger så hadde de helt sikkert gitt utrykk for det. Vi har hatt runder i departementet i forkant av lanseringen og vært opptatt av at det ikke skal være politisk reklame, forklarer Anundsen.

Generalsekretær i Redaktørforeningen, Arne Jensen, mener filmen bærer preg av å være en propagandafilm.

- Han intervjuer personer som han direkte er overordnet for, og han framstår som en blanding av førstårs-journaliststudent og Kim Jong-un. Han stiller rare spørsmål til politisjefen, og videoen blir bare ufrivillig komisk.

 I ETISK GRENSELAND: Kjetil Stormark mener Frp-politikeren er i etisk grenseland når han framstiller seg selv som programleder. Foto: Morten Holm / Scanpix
I ETISK GRENSELAND: Kjetil Stormark mener Frp-politikeren er i etisk grenseland når han framstiller seg selv som programleder. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer