Slakter Arbeiderpartiet: - De har slumret på forsvarsvakt

Stortingspolitiker Hårek Elvenes (H) mener regjeringen har arvet et nedprioritert forsvar som de nå må ruste opp. 

 SKAL KJØPE NYE UBÅTER: Nye ubåter er noe av det regjeringen vil prioritere ifølge lekkasjene fra langtidsplanen til Forsvaret som legges fra fredag.   Foto: Halvor Solhjem Njerve /Aftenposten 
 SKAL KJØPE NYE UBÅTER: Nye ubåter er noe av det regjeringen vil prioritere ifølge lekkasjene fra langtidsplanen til Forsvaret som legges fra fredag.   Foto: Halvor Solhjem Njerve /Aftenposten  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hårek Elvenes (H) retter uvanlig kraftige skyts mot Arbeiderpartiet forut for langtidsplanen for forsvaret som legges fram fredag.

- Forsvaret ble ikke prioritert og Arbeiderpartiet slumret på sin egen forsvarsvakt, sier han til Dagbladet.

Han mener dagens regjering har arvet et forsvar preget av årevis med nedprioritering og nedbygging, som det er dyrt og tungt å bygge opp igjen.

KRITISERER AP: Hårek Elvenes (H) kritiserer Ap for å ha underprioritert Forsvaret. Foto: Nina Hansen
KRITISERER AP: Hårek Elvenes (H) kritiserer Ap for å ha underprioritert Forsvaret. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Utviklingen skal snus, men det kommer til å ta tid. Det er fort gjort å rive ned, men det tar langt tid å bygge opp forsvaret. De valgene en tar i forsvarspolitikken får konsekvenser langt inn i tid, sier Evenes.

Ny langtidsplan for Forsvaret

Langtidsplanen drar opp hovedlinjene og de økonomiske rammene for forsvaret de neste 20 årene.

Forrige langtidsplan ble lagt fram av daværende statsminister Jens Stoltenberg i 2012. Elvenes peker på at Stoltenberg i den forbindelse uttalte at ti års omstilling i stor grad var ferdigstilt og at forsvaret «struttet av stolthet. »

- Tre år etter sier forsvarssjefen at det trengs 175 milliarder kroner ekstra for å bevare forsvarsevnen og opprettholde det forsvaret som Stoltenberg sa var fullfinansiert. Det henger ikke sammen. Mye tyder på at forsvaret har vært underfinansiert i 20 år, sier Elvenes som beskylder den rødgrønne regjeringen for å ha vært for kortsiktig.

- Vi så også da et ustabilt og selvhevdende Russland og vi så ustabiliteten i Midtøsten. De analysene som ble gjort da, har i ettertid vist seg å være mangelfulle, sier han.

- Skylder på andre

Arbeiderpartiet mener derimot at kritikken fra Elvenes er et forsøk på å få oppmerksomheten vekk fra sin egen langtidsplan, som ut fra lekkasjene ikke legger opp til å bruke fullt så mye penger som forsvarssjefen har ønsket seg.

- Vi ser at Høyre dagen før de presenterer en forsinket langtidsplan er mest opptatt av å skylde på andre for å ta oppmerksomhet vekk fra at de er milevis fra å oppfylle egne løfter til Forsvaret. Forsvarssjefen påpekte nylig at Norges forsvarsevne ble svekket fra 2014 til 2015, på denne regjeringens vakt, sier leder i utenriks og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap).

Huitfeldt viser til at forsvarsbudsjettet i Norge under Stoltenberg II-regjeringen økte mer enn andre NATO-land.

- Vi gikk fra å være en liten til en mellomstor forsvarsmakt i NATO-sammenheng. Stoltenberg var den første statsministeren i Norge etter 1991 til å fullfinansiere Forsvarets langtidsplan. Nå har denne regjeringen sittet i snart tre år. Da er det på tide å ta ansvar og slutte med å skylde på andre, mener hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer