Slakter bemanningsbransjen: - Gift for den norske modellen

Innleie-trøbbel ved Stordalen-hotell gjør Bjørnar Moxnes (Rødt) enda sikrere på at bemanningsbransjen bør forbys.

- HVEM TØR? - Lovbruddene som bemanningsbransjen står for blir ikke gjort noe med. Hvem tør å kreve den lønna de har rett på, eller verneutstyr, når de risikerer å miste jobben?, spør Rødts leder, stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes.. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
- HVEM TØR? - Lovbruddene som bemanningsbransjen står for blir ikke gjort noe med. Hvem tør å kreve den lønna de har rett på, eller verneutstyr, når de risikerer å miste jobben?, spør Rødts leder, stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes.. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladets siste sak om innleietrøbbel ved Stordalen-hotellet Clarion Hotel The Hub i Oslo får Rødt-leder Bjørnar Moxnes til å hente fram storslegga.

- Dette er nok et eksempel på at bemanningsbransjen er useriøs, og gift for den norske modellen, sier Moxnes.

Slik Dagbladet skrev lørdag, har bemanningsselskapet HS2 Norge Østfold leid ut rørleggere til The Hub- prosjektet.

Da fagorganiserte i HS2 krevde likebetaling med ansatte i firmaene de leies ut til, svarte HS2 med å fjerne gratis bolig og transport.

- Fagforeningsknusing, var dommen fra Fellesforbundets Boye Ullmann.

«No more job for you»

Mens Fellesforbundet viser til likebehandlingsprinsippet i Arbeidsmiljøloven, sier HS2 at de ikke er forpliktet til gratis bolig og transport, og at de organiserte ikke kan få i «pose og sekk».

Saken gjør Bjørnar Moxnes bare sikrere på at innleie fra bemanningsbyråer bør forbys, slik Rødt foreslo i Stortinget for ei uke siden.

- Arbeidsfolk i bemanningsbransjen står med lua i hånda og har ikke mulighet til å kreve sin rett. Leiearbeidere har jo ikke noe stillingsvern. Beskjeden mange får hvis de krever sin rett er «no more job for you», sier han.

- Har du hørt om eksempler på det?

- Ja, i haugevis, sier Moxnes. Han sier at det bare er å oppsøke byggeplasser på Østlandet for å finne eksempler.

- Uverdig debattklima

- Lovbruddene som bemanningsbransjen står for blir det ikke gjort noe med. Hvem tør å kreve den lønna de har rett på, eller verneutstyr, når de risikerer å miste jobben? Dette er virkeligheten, sier Moxnes til Dagbladet.

- YTTERLIGGÅENDE: Å snakke om hele bransjer som «gift», er i seg selv ytterliggående, sier adm. direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- YTTERLIGGÅENDE: Å snakke om hele bransjer som «gift», er i seg selv ytterliggående, sier adm. direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel slår hardt tilbake.

- Rødt-leder Moxnes strør i kjent stil rundt seg med udokumenterbare påstander. Hans ordbruk, som å snakke om hele bransjer som «gift», er i seg selv ytterliggående. Han bidrar nok en gang til et uverdig debattklima i Norge, mener Kaltenborn.

- Bemanning- og rekrutteringsbransjen i Norge skal betale ansatte etter samme tariff som gjelder der de leies inn, og dette er normen i bransjen. Hvis Moxnes vet om ulovligheter, må han gjøre rede for disse. Det vil bransjen være interessert i. Her kommer han med løse påstander som han søker å styrke med følelsesladet, usaklig retorikk, sier Kaltenborn.

- Ideologisk verdensbilde

Rødt får motbør også fra statssekretær Guro Angell Gimse (H) i Arbeids-. og sosialdepartementet.

«Moxnes ser bare den delen av virkeligheten som passer med hans ideologiske verdensbilde. Bemanningsbransjen er viktig fordi den dekker legitime behov for fleksibilitet i virksomhetene, særlig dersom det oppstår akutte behov for kortvarig arbeidskraft», skriver hun i e-post til Dagbladet, og oppgir at bare om lag 1,5 prosent av alle årsverk er innleide fra bemanningsforetak.

Hun skriver at et forbud ikke er aktuelt, og begrunner det med at det i perioder kan være legitime innleiebehov, og med at et forbud kan gjøre det vanskeligere for noen å få «en fot innenfor» i arbeidslivet.

- Unngår forskjellsbehandling

Anne-Cecilie Kaltenborn sier at HS2 må svare for seg, og ikke er medlem i NHO Service og Handel.

Ifølge HS2s advokat Geir Johan Nilsen var kravet fra Fellesforbundet «at DERES medlemmer skulle ha 12 % feriepenger og [betaling for] bevegelige helligdager. Dette innfrir HS2. For å unngå å forskjellsbehandle noen trakk HS2 de ekstra ytelsene fra godene (Bolig og reise til og fra jobb) som man uansett ikke er forpliktet til å gi», skrev Nilsen til Dagbladet i forkant av lørdagens sak.

Han opplyste at ingen ansatte har ønsket de nye kontraktene.

«Jeg kan ikke gå inn i eller vurdere konkrete saker. Men arbeidsmiljøloven er klar: bemanningsbyråene skal sørge for at deres ansatte minst sikres vilkårene de ville fått dersom de hadde vært direkte ansatt i virksomheten de leies ut til for å utføre samme arbeid. Da snakker vi om arbeidstidsordninger, ferie/feriepenger og fri/godtgjøring ved fri, samt lønn og utgiftsdekning», skriver statssekretær Guro Angell Gimse i Arbeids-. og sosialdepartementet.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer