Slakter Bondeviks datasikkerhet

Ved hjelp av enkle grep kan hvem som helst logge seg på statsminister Kjell Magne Bondeviks trådløse nettverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Personer med uærlige hensikter kan i praksis laste ned barneporno utenfor Bondeviks kontor og få det til å se ut som noen på Statsministerens kontor står bak.

Kan utnyttes

-  Dette er ikke i tråd med de sikkerhetsrutiner som vi anbefaler våre kunder. Jeg synes det er merkelig at Statsministerens kontor har et åpent trådløst nettverk, som de lar Gud og hvermann bruke. Dette virker lite gjennomtenkt, sier markedsdirektør Audun Lødemel i datasikkerhetsfirmaet Norman. Det eneste du trenger er en bærbar datamaskin og et trådløst nettverkskort, et såkalt WLAN-kort. I Regjeringskvartalet kan du da surfe på Internett helt anonymt, ved hjelp av et nettverk som er registrert på Statsministerens kontor.

Fungerende daglig leder Per Buer i datakonsulentselskapet Linpro sier at han aldri ville satt opp et nettverk på denne måten.

-  Jeg ville ikke latt hvem som helst bruke mitt nettverk, uten at jeg hadde noen kontroll med brukerne. I USA har man hatt episoder der datakriminelle har utnyttet slike åpne systemer, sier Buer.

Også seniorforsker Øyvind Eilertsen ved Senter for informasjonssikring er kritisk:

-  Datakriminelle kan for eksempel bruke nettverket til å angripe andre maskiner, og få det til å se ut som Statsministerens kontor står bak. Dessuten kan et åpent nettverk fritt avlyttes, sier Eilertsen.

Tilbakeviser kritikk

Fredrik Solvang ved Statsministerens kontor mener sikkerheten er god nok.

-  Dette er et nettverk som er satt opp for å hjelpe våre besøkende, slik at de kan gå ut på Internett. Utenforstående har bare tilgang til Internett, ingen interne nettverk eller dokumenter. Internett er uansett et sted der man har tilgang til alt mulig rart, sier Solvang.

-  Skal vi slutte å låse bilene våre også da, fordi det likevel skjer innbrudd? Jeg håper ikke regjeringen har den samme holdningen til sikkerhet på andre områder, sier Lødemel til det.