Slakter Bondeviks oljefondforslag

Norges fremste folkerettsekspert, Asbjørn Eide, slakter Bondevik-regjeringens forslag om oljefondet, som behandles i Stortinget i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har foreslått at oljefondet skal unngå investeringer som kan gjøre Norge skyldig i brudd på internasjonal folkerett.

- Dette er for dårlig. Selv om Stortinget vedtar regjeringens forslag, vil mange av oljefondets investeringer ikke være i folkerettens ånd. Oljefondet kunne ha gjort mye for menneskerettighetene. Men regjeringen ønsker bare å ikke være en kriminell. Norge legger seg dermed så vidt under den kriminelle lavgrense, sier seniorforsker Asbjørn Eide ved Menneskerettighetsinstituttet i Oslo til Dagbladet.

Foruten antipersonellminer, kjemiske og biologiske våpen, vil regjeringen styre unna investeringer i «de verste former for barnearbeid»; hvilket vil si barnesoldater, barneprostitusjon, barnesalg og andre grove overgrep.

- Overgrep

Flere kilder Dagbladet har vært i kontakt med, innvender at så å si ingen flernasjonale selskaper er involvert i så grove overgrep. Dermed kan regjeringens forslag om «renvasking» av oljefondets portefølje bli et slag i løse lufta.

- Regjeringens definisjon av folkeretten er svært snever. Det blir derfor ikke riktig å si at den følger folkeretten, sier Eide, som i flere år har sittet i en FN-kommisjon for beskyttelse og fremme av menneskerettighetene.

Nylig foreslo kommisjonen et sett med minstekrav til flernasjonale selskapers atferd. De har fortolket hva internasjonale konvensjoner om menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og miljø betyr for selskaper og finansinstitusjoner.

Bryter prinsipper

Dagbladets gjennomgang avdekker at oljefondet investerer milliarder av kroner i mange selskaper som bryter med nesten alle de nye FN-prinsippene.

Dette er motsetningsfullt, mener Eide, med tanke på Norges rolle som humanitær stormakt. Han viser til at regjeringens organ KOMpakt, for å «øke bevisstheten omkring næringsliv og menneskerettigheter». På Utenriksdepartementets webside står det at menneskerettighetskonvensjonene er minimumsstandarder: «Norge har satt høyere krav til sin politikk på området. Norges utenrikspolitikk skal støtte opp om respekt for menneskerettighetene.»

KRITISK: Regjeringens påstand om at oljefondets investeringer nå skal følge folkeretten, radbrekkes av FN-eksperten Asbjørn Eide.