Slakter Bushs hjelpeinnsats

Nå innrømmer presidenten at redningsarbeidet har vært for dårlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Nordmann meldt savnet

(Dagbladet.no): Louisiana, Mississippi og Alabama synker stadig lenger ned i katastrofen.

Flere småbyer er utslettet. Over åtti prosent av New Orleans står under vann. Lik ligger og råtner i sommervarmen. Tusener av hjemløse stues sammen under uutholdelige forhold, og kriminelle bander plyndrer og voldtar.


Lokale myndigheter prøver å få bukt med situasjonen, men kaoset blir stadig verre. I frustrasjon og sinne langer de ut mot Bush og de føderale myndighetene.

- Pisspreik

New Orleans\' ordører Ray Nagin sier Bush-administrasjonen ikke forstår omfanget av krisen. Nagin har bedt om at det sendes flere militærtropper til byen, i tillegg til 500 busser som kan frakte innbyggene ut av katastrofeområdet.

Ifølge borgermesteren er ingen av ønskene oppfylt så langt.

- Jeg hører til stadighet at det skal komme. At ditt og datt kommer. Mitt svar til dét er at det er pisspreik, sa Nagin ifølge CNN på en pressekonferanse i ettermiddag.

Foto: SCANPIX/AP
Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Borgermesteren understreker at han har henvendt seg direkte til presidenten flere ganger.

- De fôrer folk med en hel masse pisspreik. Imens dør folk, sa borgermesteren - som ikke legger skjul på at han er både skuffet og rasende.Gråt av frustrasjon

I et intervju med radiostasjonen WLL-AM i går kveld klarte ikke Nagin å holde følelsene tilbake.

Mens tårene trillet bønnfalt han myndighetene om hjelp.

- Kom dere opp fra stolen og la oss gjøre noe!

Borgermesteren bannet flere ganger da han snakket om det han kaller fravær av ansvar og  lederskap nå som byen trenger det som mest.

- Beklager ordbruken - alle i Amerika - men jeg er forbanna.

- Skam

Det befinner seg minst 60 000 mennesker igjen i sentrum av New Orleans. De lever i en situasjon som knapt lar seg beskrive.

- Små barn, syke og eldre dør hver eneste dag. Småbarn blir voldtatt og drept, folk løper rundt med våpen. Jeg frykter for meg selv, min kone og vår fem år gamle datters liv, sier Alan Gould, som har mistet alt han eier og har i New Orleans.

Terry Ebbert, som leder redningsoperasjonene i byen, slakter Washingtons innsats for å komme katastrofeområdene til unnsetning.

- Dette er en nasjonal krisesituasjon. Det er er en nasjonal skam, sier Ebbert.

Han peker på at det nå er tre dager siden de første føderale mannskapene kom til New Orleans, men at ingen har tatt styringen. Deler av byen er fullstendig ute av kontroll, og kaoset griper om seg.

Ikke bra nok

President Bush innrømmet i dag at resultatet av den omfattende redningsaksjonen ikke er godt nok, melder CNN.

- Mange mennesker jobber hardt for å hjelpe de som er rammet, og jeg vil takke dem for innsatsen. Men resultatet er ikke akseptabelt, sa Bush.

Presidenten lovet at millioner av tonn mat og vann nå er på vei til orkanofrene. Deretter forlot han Det hvite hus for å besøke katastrofeområdene.

Han skal først til Mobile i Alabama i kveld, der han skal få en briefing om krisen. Deretter drar presidentens følge for å ta ødeleggelsene i Mississippi og Louisiana i øyesyn. Tidligere har presidenten bare sett områdene fra lufta.

Bush har måttet tåle skarp kritikk fra sørstatene fordi han ikke har dratt dit og snakket med de som rammet - slik han gjorde etter terrorangrepene 11. september.- Jeg ser ikke fram til denne turen, sier Bush ifølge AP.

- Det er som om hele Gulfkysten ble rammet av de verste våpnene du kan forestille deg.

Eksplosjoner

Hardt prøvede orkanofre i New Orleans våknet opp til enda et mareritt da en serie eksplosjoner rystet byen i dag.

Ifølge AP var det en bygning som huser et kjemikalielager som gikk i lufta, mens CNN melder at det kan ha vært et togsett.

Den første kjempeksplosjonen kunne høres og merkes langt unna, og oransje flammer lyste opp nattehimmelen. Kort tid seinere veltet det opp tjukk, svart røyk. Det er ikke meldt om drepte eller skadde etter eksplosjonene.

PRØVER Å OVERLEVE: Tomenn forsøker å komme seg til flyktningesenteret Louisiana Superdome.
DRAR TIL KATASTROFEOMRÅDET: President Bush og sikrhetssjef Michael Chertoff møtte pressen i Washington. Like etter dro Bush til de orkanrammede områdene.
I FLAMMER: En serie eksplosjoner rystet New Orleans i dag tidlig lokal tid. Foto: SCANPIX/AP
UUTHOLDELIG: Svært mange av innbyggerne i New Orleans har mistet alt de eier. De samler seg i flyktningesentra, som er i ferd med å gå tom for det aller mest nødvendige.