Donald Trumps coronarådgiver:

Slakter coronaeksperter: - Misbruk

Donald Trumps tidligere coronarådgiver, Scott Atlas, langer ut mot to av landets øverste coronaeksperter, som ledet pandemihåndteringen i Det hvite hus under Trump.

JOBBET TETT MED TRUMP: Scott Atlas var den medisinske rådgiveren som brukt mest tid med tidligere president Donald Trump. Her fra en pressekonferanse 12. august 2020. Foto: NTB / REUTERS / Kevin Lamarque
JOBBET TETT MED TRUMP: Scott Atlas var den medisinske rådgiveren som brukt mest tid med tidligere president Donald Trump. Her fra en pressekonferanse 12. august 2020. Foto: NTB / REUTERS / Kevin Lamarque Vis mer
Publisert

Kritikken har haglet mot tidligere president Donald Trump for hans håndtering av covid-19-pandemien, som brøt ut da han satt ved roret våren 2020.

I absolutte tall har USA i særklasse flest døde av viruset, over 700 000 ifølge Johns Hopkins-universitetet. Totalt er 47 millioner amerikanere smittet.

Trump ble flere ganger anklaget for dårlig lederskap i starten på pandemien. Ved flere anledninger kom han med feilaktige påstander om coronaviruset, og i februar 2020 sammenliknet han sykdommen med vanlig influensa og uttalte at det forsvinner med varmen i april.

«Kunne vært unngått»

Den tidligere president har også fått kritikk fra egne corona-ekspert. Lege Deborah Birx - som ledet corona-innsatsen i Det hvite hus under Trump - var blant dem som rettet kritikk mot ham i CNN-dokumentaren «COVID WAR: The Pandemic Doctors Speak Out».

Birx mente at antallet coronadødsfall i USA kunne ha blitt «redusert vesentlig» dersom landets byer og stater hadde brukt lærdommen fra virusets første bølge, og prøvd å forhindre de neste bølgene.

- Jeg ser på det slik. Første gangen hadde vi en unnskyldning. Det var omtrent 100 000 dødsfall som kom fra den opprinnelige bølgen. Resten av dødsfallene kunne i mine øyne vært unngått eller betydelig redusert, sier Birx i dokumentaren ifølge CNN.

- REDUSERT: Lege Deborah Birx mener antallet coronadødsfall i USA kunne ha vært betydelig redusert. Foto: AP/NTB.
- REDUSERT: Lege Deborah Birx mener antallet coronadødsfall i USA kunne ha vært betydelig redusert. Foto: AP/NTB. Vis mer

Under Trumps presidentperiode fikk Birx blant annet kritikk for å ikke irettesette ekspresidentens feilaktige påstander om coronaviruset - blant annet da hun sto stille bak Trump da han foreslo injisering av blekemiddel for å bekjempe coronasmitte.

Motsa Trump

Også USA smitteverntopp Anthony Fauci spilte en stor rolle for Donald Trumps administrasjon i begynnelsen av pandemien, men ble stadig mindre synlig etter at Trump flere ganger kritiserte og motsa ham.

Fauci har jobbet for den amerikanske regjeringen siden 1984 og gitt råd til sju presidenter.

Trump kom i munnhoggeri med Fauci en rekke ganger i løpet av sommeren og høsten 2020. Den avgåtte presidenten antydet også at han ville sparke ham etter presidentvalget, og takket blant annet velgere på et velgermøte om «rådet», da de ropte «Gi Fauci sparken».

I ettertid har Fauci sagt at Trump «gjorde forferdelige ting mot ham».

EKSPERT: Anthony Fauci er en av USAs fremste smitteverneksperter og er blitt et svært kjent fjes under coronapandemien. Foto: Reuters / NTB.
EKSPERT: Anthony Fauci er en av USAs fremste smitteverneksperter og er blitt et svært kjent fjes under coronapandemien. Foto: Reuters / NTB. Vis mer

Sommeren 2020 ble Fauci erstattet med den vitenskapelige rådgiveren Scott Atlas - som umiddelbart havnet på kollisjonskurs med Fauci og Birx fordi han var motstander av strenge coronatiltak.

«Eksplosive sannheter»

Atlas var tidligere sjef for nevroradiologi ved Stanford-sykehuset og medlem av det konservative Hoover-instituttet, men har ingen ekspertise i offentlig helse eller smittsomme sykdommer.

Atlas, som var en hyppig gjest på Fox News i forkant av ansettelsen, hadde i lang tid uttrykt sin motstand mot nedstengninger og mente at alle skoler bør gjenåpnes.

Rådgiveren kom også med en rekke kontroversielle uttalelser under hans tid i Det hvite hus - blant annet om at det er bra at unge og friske mennesker smittes av coronaviruset, og, i strid med all forskning, at det er null risiko for barn. Han var den medisinske rådgiveren som tilbrakte mest tid med Trump.

KONTROVERSIELL FIGUR: Scott Atlas kom med en rekke kontroversielle uttalelser i sin tid som coronarådgiver i Det hvite hus. Foto: AP/NTB
KONTROVERSIELL FIGUR: Scott Atlas kom med en rekke kontroversielle uttalelser i sin tid som coronarådgiver i Det hvite hus. Foto: AP/NTB Vis mer

I ei bok som snart utgis - med tittelen «A Plague Upon Our House: My Fight at the Trump White House to Stop Covid from Destroying America» - lover den tidligere rådgiveren å avsløre «usminkede sannheter» om corona-innsatsen i Det hvite hus.

I et intervju med Fox News hevder Atlas at boka vil avsløre «en sjokkerende mangel på kritisk tenkning» om vitenskap, «hensynsløs misbruk» av folkehelsen, og «en moralsk svikt» i hva som bør forventes av folkehelseledere som Fauci og Birx.

KRITIKK: Donald Trump får kritikk etter å ha vært med på en «tomahawk chop» under en baseball-kamp i Atlanta. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Fiaskoer

Atlas retter også skyts mot den avgåtte presidenten når han beskriver hvordan han opplevde Trump-administrasjonens corona-håndtering før han startet i august 2020.

«Birx og Fauci sto ved siden av presidenten under fiaskoer i presserommet om bruk av medisinen hydroksyklorokin mot covid-19, drikking av desinfeksjonsmidler, inntak av blekemidler og bruk a UV-lys for å kurere viruset», skriver han i boka, ifølge The Guardian.

Trump brukte mange måneder i fjor på å promotere malariamedisinen hydroksyklorokin som en «game changer» i behandlingen av covid-19. Han hevdet også at han tok medisinen selv.

I april antydet Trump også at viruset kunne bli kurert med sollys, varme og desinfeksjonsmidler. Flere leger advarte i etterkant om å innta desinfiserende midler eller bruke UV-lys. I ettertid snudde også presidenten selv om uttalelsene og hevdet at han var sarkastisk.

I desember 2020 trakk Atlas seg fra stillingen i Det hvite hus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer