MENINGSMÅLINGER: President Donald Trump forteller at han har et godt forhold til smitteeksperten Anthony Fauci, men stusser på at Fauci scorer bedre på meningsmålingene enn ham selv. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer

Donald Trump:

Slakter egen ekspert: - Feil!

USA president, Donald Trump, motsier nok en gang sin egen fremste smitteekspert, Anthony Fauci, når han forklarer landets skyhøye coronatall.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): USA fortsetter å slite tungt med coronapandemien. Landet ligger langt over alle andre land i verden med mer enn 4,5 millioner tilfeller og over 153 000 døde.

Mens landet sliter voldsomt og Trump er under massiv kritikk for sin håndtering av pandemien, tilbrakte han lørdag en god stund på sin egen golfbane i Virginia. Ifølge CNNs opptelling er dette den 283. gangen han spiller golf siden han ble innsatt som president.

En meningsmåling fra ABC News/Ipsos fredag viser at 66 prosent av amerikanerne er misfornøyde med Trumps håndtering, mens 34 prosent støtter ham. Trump sliter også tungt på meningsmålingene mot sin demokratiske motkandidat, Joe Biden. Men Trump brukte ikke hele lørdagen på golf. Han brukte også tid på Twitter - blant annet til nok en gang å motsi sin egen og landets fremste smitteekspert, Anthony Fauci.

SPILTE GOLF: USAs president, Donald Trump, rakk en ny tur til golfbanen lørdag. Foto: AP Photo/Patrick Semansky
SPILTE GOLF: USAs president, Donald Trump, rakk en ny tur til golfbanen lørdag. Foto: AP Photo/Patrick Semansky Vis mer

- Feil!

- Feil! Vi har flere tilfeller fordi vi har testet langt mer enn noe annet land. 60 000 000. Dersom vi testet mindre, ville det være færre tilfeller. Hvordan gikk det i Italia, Frankrike og Spania? Nå har dessverre Europa flere oppblussinger. De fleste av våre guvernører jobbet hardt og smart. Vi vil komme sterkt tilbake, skriver Trump på Twitter sammen med en video av Fauci som forklarer Kongressen at USAs skyhøye antall smittetilfeller skyldes en mindre aggressiv reaksjon mot pandemien i flere delstater.

I vitnemålet til Kongressen fredag forklarte Fauci forskjellen mellom den store veksten i coronatilfeller i USA, og den store nedgangen i Europa. Han mener det blant annet skyldes at europeiske land stengte ned 95 prosent av økonomiene siene, mens USA bare stengte ned halvparten, skriver The Guardian.

I USA var det en del delstater som fulgte retningslinjene fra landets smittevernsenter, Centers for Disease Control ( CDC) om hvordan de skulle gjenåpne økonomien. Men det var mange delstater som ikke fulgte dette. Ifølge Fauci førte dette til en kraftig økning i antallet infeksjoner mange steder sør og vest i USA.

«DET ER SÅNN DET STARTER»: 3. november 2020 er det nytt presidentvalg i USA, og nå prøver organisasjonen The Lincoln Project å hindre at Donald Trump bli gjenvalgt. Klipp: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

- Mange feil

Dette er ikke første gang Trump har angrepet Fauci direkte eller indirekte. Tidligere har han blant annet retvitret en melding som tok til orde for å sparke Fauci.

- Fauci er en hyggelig mann, men han har gjort mange feil, sa Trump i et intervju med Sean Hannity på Fox News i midten av juli.

Det var da blitt kjent at Trump og Fauci ikke hadde snakket sammen på over én måned.

Omtrent på samme tid gikk Det hvite hus til det mildt sagt oppsiktsvekkende steget å lage en liste for medier som NBC News og Washington Post over alle de gale uttalelsene de mener Fauci har kommet med. Til sammen lister de opp nesten et dusin tilfeller for å undergrave troverdigheten til en av sine egne.

Selv om Trump flere ganger har hevdet at han liker Fauci, har han også retvitret annen kritikk av smitteverneksperten, blant annet en melding som hevdet at Fauci villedet landet om medisinen hydroksyklorokin.

- Ingen liker meg

Under en pressekonferanse om coronasituasjonen i USA seint tirsdag kveld norsk tid, satte presidenten spørsmåltegn ved hvorfor hans egen popularitet på meningsmålingene var så mye lavere enn Faucis.

- Ingen liker meg. Det må være personligheten min, konkluderte Trump.

Fauci på sin side hevder at han bare forsøker å gjøre jobben sin.

- Jeg tvitrer ikke. Jeg leser dem ikke engang. Så jeg vil helst ikke gå innpå det. Jeg vil bare fortsette å gjøre jobben min uansett hva som kommer ut fordi jeg tror det er veldig viktig. Jeg har ikke under noen omstendighet villedet offentligheten, sa Fauci til ABC News tidligere denne uka da han ble spurt om kritikken fra Trump.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer