Donald Trump

Slakter egne eksperter: - Grusom

USAs tidligere president Donald Trump langer ut mot to av landets øverste coronaeksperter, som han samarbeidet med – Anthony Fauci og Deborah Birx.

BRYLLUP: Lørdag 27. mars kapret tidligere president Donald Trump nok en gang en plass i søkelyset, men på en litt annerledes måte denne gangen. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, AP, TMZ Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Mandag sendte Trump ut en pressemelding hvor han angriper to av de fremste smittevern ekspertene i USA.

Trump sier blant annet at Fauci og Birx er to personer som forsøker å fremme seg selv for «å omskrive historien og dekke over for deres dårlige instinkter og mangelfulle anbefalinger, som jeg heldigvis nesten alltid omgjorde».

- Løgner

Trump anklager Fauci, som er USAs smittevernsjef, for å ha prøvd å ta æren for vaksineutvikling, og for «å få seg selv til å fremstå så bra som mulig». Birx, som var koordinator for Trumps coronainnsatsgruppe, «er en løgner som har svært lite troverdighet igjen», uttaler han.

Trumps reaksjon kommer etter enn CNN-dokumentar om pandemien der Fauci sier at han var sjokkert da Trump i april i fjor ba landets delstater «frigjøre» seg fra ekspertråd om å overholde nedstengingstiltak.

NOK ER NOK: Fox News-programleder Laura Ingraham, har framstått som en varm forsvarer og tilhenger av Donald Trump i lang tid. Her får hun nok av ekspresidenten. Video: Fox News. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Birx sier at hun fikk en «svært ukomfortabel» telefon fra Trump da hun hadde snakket ut offentlig om den raske virusspredningen. Føderale myndigheter ga ikke noe konsistent budskap til folket, og det var den største feilen, sier hun til kanalen. Hun mener hundretusenvis av liv kunne vært reddet om responsen hadde vært bedre.

- Fauci og Birx handlet altfor tregt, og hvis det var opp til dem, ville vi fortsatt ha sittet innesperret i kjellerne våre mens landet lider seg gjennom økonomisk nedgang, sier Trump.

Han kritiserer også Faucis evne til å kaste en baseball, kaller Fauci «kongen av flip-flop-sandaler», og sier at «Birx var en grusom medisinsk rådgiver, og det er derfor jeg sjelden fulgte hennes råd».

Bryllupstale

Etter det dødelige angrepet mot Kongressen 6. januar ble Trump permanent suspendert fra Twitter. Siden den gang har han vært nødt til å kommunisere via pressemeldinger, taler eller intervjuer.

Lørdag holdt Trump det som skulle være en bryllupstale hjemme hos ham på Mar-a-Lago i Florida. Kjendisnettstedet TMZ har publisert en video av talen der Trump står iført smoking.

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

Trump skulle gratulere brudeparet, men det gjorde han først etter nesten 400 usammenhengende ord om Joe Biden's Iran- og Kina-politikk, situasjonen på Mexico-grensa og de usanne påstandene om omfattende valgfusk, skriver The Guardian. Mye av det liknet på valgkamptaler Trump holdt i fjor.

- Så det er tøffe greier, og jeg sier bare: Savner dere meg allerede? sier Trump under talen.

Trump er fortsatt svært populær blant mange republikanere og har flørtet med ideen om å stille til valg igjen i 2024. Talen ble også møtt med jubel og applause på Trumps hjemmebane Mar-a-Lago.

Så til slutt kommer Trump til brudeparet.

- Mange ting skjer akkurat nå. Og jeg vil bare si at det er en ære å være her. Det er en ære å ha dere på Mar-a-Lago. Dere er et flott og vakkert par. Ha det gøy, avslutter Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer