Slakter Ernas hestehandel

Et klart flertall av befolkningen vil ikke la leger reservere seg mot aborthenvisninger, viser Dagblad-måling.

HESTEHANDEL: Helseminister Bente Høie (H) legger ikke skjul på at reservasjonssaken bunner i regjeringssonderingene i Nydalen, der Høyre hadde et annet utgangspunkt enn KrF. Her er Høyre-leder Erna Solberg og KrF-leder Knut Arild Hareide fotografeert etter en partilederdebatt på NRK, fra Chateau Neuf i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HESTEHANDEL: Helseminister Bente Høie (H) legger ikke skjul på at reservasjonssaken bunner i regjeringssonderingene i Nydalen, der Høyre hadde et annet utgangspunkt enn KrF. Her er Høyre-leder Erna Solberg og KrF-leder Knut Arild Hareide fotografeert etter en partilederdebatt på NRK, fra Chateau Neuf i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En meningsmåling Ipsos MMI har gjort for Dagbladet, viser at så mange som 59 prosent av velgerne ikke støtter regjeringens forslag om å la fastleger reservere seg fra å henvise pasienter til abort. Hele 49 prosent oppgir at de er helt uenig med forslaget, mens 10 prosent er delvis uenig.

Kraftigst motbør møtet forslaget hos kvinnene, hvorav 10 er delvis uenig og 55 prosent prosent helt uenig.  

- Dette er dramatiske tall for Bent Høie og Høyre, som her er i ferd med å rote seg inn i en tillitskrise med et klart flertall i befolkingen, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.  

Høie: Ikke overrasket Helseminister Bent Høie (H) sier til Dagbladet at han ikke er overrasket over resultatet.

-  Jeg tror at befolkningen vil se mer positivt på reservasjonsmuligheten når det blir bredere kjent hvordan vi vil sikre pasientrettighetene. Kvinnene ska få god informasjon i forkant, slik at man får mulighet til å bytte fastlege dersom man ikke ønsker å benytte seg av en lege som har reservert seg, sier han.

Helseministeren viser til det blir opp til kommunene å avgjøre om de vil inngå avtaler med fastleger som reserverer seg, etter først å ha vurdert om pasientrettighetene da blir ivaretatt.  
 
- I mindre kommuner, der det for eksempel bare er én lege og det vil medføre en større ulempe å benytte en annen lege, vil det ikke være grunnlag for reservasjon, sier Høie.

Svinger pisken Under regjeringssonderingene i Nydalen gjorde Frp, Høyre og KrF en spesialvavtale som skal sikre fastleger reservasjonsadgang i spørsmål knyttet til liv og død - Venstre nektet å undertegne avtalen.  

Høyre vil pålegge sine representanter å stemme for forslaget i Stortinget, og viser til at samarbeidsavtalen er enstemmig godkjent av Høyres stortingsgruppe.

Det holder ikke mener SV-lederen, som er overbevist om at flere Høyre-representanter vil stemme ned forslaget - om de likevel skulle bli fristilt.

- Vi vil holde presset oppe, i håp om at Høyre snur. Det er et stort paradoks at i en sak der det snakkes høyt og fint om samvittighetsfrihet, så skal det ikke være det for Høyres stortingsrepresentanter, sier Lysbakken.

- Jeg tror Lysbakken bør forberede seg på at også representanter fra andre partier enn de som har skrevet under på avtalen, vil stemme for, sier Høie.

Politisk hestehandel Høyre har tidligere vært imot reserverasjonsrett for fastleger, og Høie har selv har vært blant de ivrigste motstanderne. I et innlegg i Vårt Land i februar i fjor, skrev den daværende lederen av helse- og sosialkomiteen på Stortinget: «Vi skal vise toleranse for meningsforskjeller, men når legers personlige verdier kommer i konflikt med pasientens behov skal det siste veie tyngst.»

Høie legger heller ikke skjul på at reservasjonssaken bunner i regjeringssonderingene i Nydalen, der Høyre hadde et annet utgangspunkt enn Frp og KrF.

- Resultatet ble et kompromiss som ivaretar hensynet til begge parter, både legene og kvinnene. Det har vært spesielt viktig for meg å prøve å å unngå at pasientene blir klar over legens reservasjon i møte med legen på legekontoret. En slik reservasjonsrett er Høyre fortsatt imot, sier Høie. 

- Når man er villig til å sette hensynet til legene foran kvinners rettigheter, er man på politisk og etisk villspor. Høyre er i ferd med å drive gjennom en svært betenkelig politisk endring på tross av det egentlige stortingsflertallet og på tross av flertallet i befolkningen, sier Lysbakken.