Kritisk:  Stefan Gerlach, her mellom eks-visesentralbanksjef Lars E. O. Svensson i Riksbanken og Danmarks Nationalbanks Per Callesen, misliker ESBs vekt på oljeprisene. Foto: Are Haram/FA
Kritisk: Stefan Gerlach, her mellom eks-visesentralbanksjef Lars E. O. Svensson i Riksbanken og Danmarks Nationalbanks Per Callesen, misliker ESBs vekt på oljeprisene. Foto: Are Haram/FAVis mer

Slakter ESBs oljeprisfokus

Oljeprisfallet gjør at Mario Draghi og ESB trolig gir mer gass i mars. — Det er feil av ESB å bryseg om energiprisene, kontrer Stefan Gerlach.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):  Igjen må ESB konstatere at inflasjonsmålet sklir unna. Og igjen er det energiprisene som ødelegger for målet om å få inflasjonen opp mot 2 prosent, skriver Finansavisen.

EU-kommisjonen halverer anslaget for årets inflasjon til 0,5 prosent.

Også vekstanslaget er senket, men bare fra 1,8 til 1,7 prosent. EU-kommisjonen slår derfor fast at det er fallet i energiprisene som skaper inflasjonssvikten.

Oljestyrt rente Den svake inflasjonen ble bakteppet også for ESB-sjef Mario Draghis tale i Frankfurt torsdag.

Ved forrige ESB-møte ble Draghi nok en gang utfordret på hvorfor ESB legger så stor vekt på energiprisene, og ikke bare konsentrerer seg om prispresset som har utspring i realøkonomien internt i eurosonen. Som flere ganger før svarte Draghi at fallet i energiprisene har potensial til å trekke ned øvrig inflasjon, og dermed skape en negativ prisspiral, skriver Finansavisen.

Derfor var budskapet fra ESB at hvis oljeprisen ikke har steget betydelig før marsmøtet, så ligger et rentekutt eller annen stimulans på bordet.

Denne gangen betyr altså oljeprisene trolig lavere rente. Tidligere har oljeprisene ved minst to anledninger fått ESB til å heve rentene, selv om vekstutsiktene har vært svært svake.

Se på kjernen Under Samfunnsøkonomenes valutaseminar i Oslo onsdag kritiserte sjeføkonom Stefan Gerlach i sveitsiske BSI Bank ESB for feil inflasjonsfokus. Den tidligere visesentralbanksjefen i Central Bank of Ireland var ellers ikke mye kritisk til ESBs vektlegging og handlinger, men han mente det var opplagt feil av ESB å la seg styre av energiprisene.

- ESBs overordnede mål er knyttet til inflasjonen, ikke til kjerneinflasjonen, sier Gerlach til Finansavisen.

- Det har gjort at svingninger i energiprisene har styrt pengepolitikken, og det bidro til rentehevinger i både 2008 og 2011, slår Gerlach fast.

Flere nyheter Analytiker: - Det er bare komisk
Foreslår oljeavgift på 10 dollar fatet: - Absurd
Ikke så ille som fryktet for industrien