Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slakter FBIs Kavanaugh-rapport: - Har ingen interesse av å finne sannheten

Senatets første kommentarer til rapporten om den overgrepsanklagene mot Brett Kavanaugh, er at den ikke tyder på upassende oppførsel.

HØYESTERETTSKANDIDAT: Brett Kavanaugh er Donald Trumps kandidat til å bli ny høyesterettsdommer. Foto: REUTERS/Jim Bourg
HØYESTERETTSKANDIDAT: Brett Kavanaugh er Donald Trumps kandidat til å bli ny høyesterettsdommer. Foto: REUTERS/Jim Bourg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medlemmene av Senatet i USA har torsdag lest den nye FBI-rapporten om den overgrepsanklagede høyesterettskandidaten Brett Kavanaugh.

Associated press melder at Chuck Grassley, republikanernes juridiske leder i sentatet, har kommet med de første uttalelsene om FBI-rapporten om Donald Trumps høyesterettskandidat, Brett Kavanaugh.

Ifølge nyhetsbyrået er den foreløpige konklusjonen i rapporten at Kavanaughs oppførsel ikke har noen tegn til å være upassende. Det til tross for at åtte av ti Demokrater i justiskomiteen i Senatet tidligere har hevdet i et brev at det kom advarsler om upassende oppførsel i en eller flere av seks tidligere FBI-sjekker av Kavanaugh.

- Ikke interessert i sannheten

Hvorvidt hele rapporten eller deler av den vil bli offentliggjort, er fortsatt uklart ifølge NTB. Senatets republikanske leder, Mitch McConnell, har varslet en avstemning fredag om hvordan den videre behandlingen av saken skal skje.

Det som imidlertid er klart, er at ikke har lyktes verken FBI eller justiskomitéen å finne tredjeparter som kan bekrefte at anklagene stemmer.

Samtidig har Demokratene hevet stemmen mot rapporten, og mener dens konklusjoner ikke baserer seg på en grundig nok etterforskning. Blant annet hevder de demokratiske senatorene at føringene for granskingen er lagt av Det hvite hus. Dette skal ha ført til at sentrale personer ikke er avhørt i saken.

Også advokatene til de som har anklaget Kavanaugh for overgrep, er kritiske.

- De som har lagt føringene for denne etterforskningen har ingen interesse av å finne sannheten, sier Christine Blasey Fords advokat. Hun er en av kvinnene som har anklaget Kavanaugh for seksuelle overgrep.

HØYLYTT: Meningene om overgrepsanklagde høyesterettskandidat Brett Kavanaugh er delte - og sterke. 3. oktober samlet en gruppe mennesker seg for å skrike i full hals i protest mot ham som potensiell høyesterettsdommer. Video: CNN Vis mer

Oppdatert bakgrunnssjekk

FBIs nye rapport er i praksis en oppdatering av bakgrunnssjekken som FBI tidligere har gjort av Kavanaugh. Tre republikanske senatorer har så langt ikke sagt om de vil støtte ham, og overgrepsanklagene har bidratt til skepsisen.

Advokatene til kvinnene som anklager Kavanaugh for overgrep, har tidligere uttrykt misnøye med FBIs arbeid.

- De som har lagt føringene for FBIs etterforskning, har ikke vært interessert i å søke sannheten, heter det i en uttalelse fra Fords advokat.

Trump gjorde narr

Tidligere har USAs president, Donald Trump, gitt uttrykk for at han har et godt inntrykk av Christine Blasey Ford. Men under valgkampmøtet tirsdag kveld lokal tid i Mississippi gikk han til angrep mot anklagene og kvinnen.

- BARE ÉN ØL: Da Donald Trump holdt tale for en forsamling i Mississippi tirsdag kveld lokal tid, brukte han deler av den på å gjøre narr av anklagene som Christine Blasey Ford har kommet med. Blasey Ford er en av kvinnene som har anklaget høyesterettskandidat Brett Kavanaugh for seksuelle overgrep. Video: CNN Vis mer

Han latterliggjorde både Kavanaughs anklager og sa at metoo-bevegelsen skader menn på urettferdig vis, ifølge Washington Post.

- Jeg vet ikke. Jeg vet ikke. Oppe? Nede? Hvor var det?. Jeg vet ikke. Men jeg drakk én øl. Det er det eneste jeg husker, sa Trump mens han imiterte Ford på scenen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!