Gjenåpning

Slakter festnatta: - Et helvete

Den første kvelden og natta etter at Norge gjenåpnet, ble preget av voldsom festing, vold og kaos over store deler av landet.

KAOS: Det oppsto kaos mange steder i Norge da landet åpnet opp. Foto: Annika Byrde / NTB
KAOS: Det oppsto kaos mange steder i Norge da landet åpnet opp. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 69.03% Første dose: 78.07%

Klokka 16 lørdag forsvant pandemirestriksjonene. I timene som fulgte strømmet festsultne nordmenn til utesteder over hele landet. Det gikk ikke like bra for alle.

Mange steder ble det meldt om lange køer og kaos. I Trondheim besvimte flere utenfor utestedene, melder Adresseavisen.

Utenfor Justisen i Oslo var køen opptil 65 meter lang, ifølge NTBs fotograf på stedet.

FESTSTEMT: I både Oslo og Trondheim er politiet på plass i sentrum, hvor store menneskemengder har samlet seg utenfor byens utesteder. Video: Joakim Halvorsen / Kaja Storrøsten Vis mer

Spydde på vindu

På utestedet Last Train ringte bartenderen selv politiet fordi situasjonen var helt kaotisk. Dagbladets reporter vitnet at en person spydde på vinduet til utestedet.

- Det var et helvete og akkurat som 2. verdenskrig, sier vakt på Last Train, Tony Hansen, om scenene som utspilte seg i Oslos gater.

- Det var skikkelig kaos, folk er helt kokko. Det var helt forferdelig, legger Hansen til.

Ved utestedet Storgata 26 var det ifølge VG fullstendig kaos, og daglig leder Johan Høeg Haanes mener regjeringen satte i gang gjenåpningen for raskt.

- Det er akkurat det jeg spådde på forhånd. Det ble livsfarlig på byen fordi de ikke har gitt oss i alle fall noen dagers tidsfrist, sier han.

Mange steder i landet melder også politiets operasjonssentraler om veldig mange slåsskamper og vold.

Alvorlige hodeskader

- Det har tatt seg opp med meldinger om slagsmål og ordensforstyrrelser i Oslo sentrum etter klokka 2.30. Vi oppfatter at meldingene er blitt noe mer alvorlige den siste timen enn tidligere i natt. Vi har loggført i underkant av 50 slike hendelser de siste fire timene, skriver Oslo-politiet på Twitter.

FEST: Etter et og et halvt år med strenge restriksjoner, kunne endelig danseglade osloborgere slå seg løs på dansegulvene. Video: Kaja Storrøsten Vis mer

En mann behandles for hodeskader etter at han ble utsatt for vold ved Stortorget i Oslo. Ifølge politiet dreier det seg om alvorlige skader. Flere personer skal ha vært involvert i hendelsen, men så langt er ingen pågrepet.

Oslo-politiet meldte om saken rett før klokka 3 natt til søndag. En times tid seinere melder politiet om en knivstikking.

- Vi er i Nedre Slottsgate etter melding om knivstikking. En mann har skader i en fot og han er bevisst. Vi jobber med beskrivelse på tre-fem personer som har løpt fra stedet, skriver politiet på Twitter.

Politiet har også tatt hånd om en man som bar en større kniv inne i Strøget-passasjen. Det er ingen opplysninger om at noen har blitt skadd.

Syklist i tunnelen

I Universitetsgata i Oslo ble en mann pågrepet for å ha sparket en politimann. Den pågrepne hadde før dette sneket seg inn på et utested hvor han var uønsket.

Politiet tok også opp letingen etter en kvinne på elsparkesykkel som satte i vei i motgående retning i Festningstunnelens østgående løp.

- Sparkesyklisten kom seg unna oss. Heldigvis ble hun ikke påkjørt da hun kjørte mot kjøreretningen i Festningstunnelen, men det fremsto på kamera som mer flaks enn dyktighet, opplyser politiet.

Sparket mor

Både i Tønsberg og Skien måtte mannskaper fra Sørøst politidistrikt håndtere masseslagsmål. I Tønsberg skjedde det på brygga, og et titalls personer var involvert. Ingen ble alvorlig skadd, men en mann i 20-årene ble innbrakt etter at han skal ha vært aggressiv mot politiet.

På en privatfest i Skien ble en mor som kom til stedet, sparket av en festdeltaker. Situasjonen utviklet seg til et masseslagsmål på plenen utenfor. Heller ikke der ble noen alvorlig skadd.

I Bergen ble en mann anmeldt for å ha sparket inn og delvis ødelagt døra på en politibil. Han anmeldes også for trusler og vold mot offentlig tjenestemann. Flere steder i byen var det flere slagsmål med minst fem involvert. I tillegg ble en 19-årig mann er fraktet til sykehus etter å ha slått og sparket, og en 25-årig måtte til legevakt etter å ha blitt slått i ansiktet med en flaske.

- Det har vært en travel natt for politiet i Agder. En del personer er bortvist fra flere bysentra i hele Agder etter mindre ordensforstyrrelser. Totalt 12 personer er innsatt arrest i kjølvannet av bråk på byen, skriver politiet i Agder på Twitter.

- God stemning

Men noen steder gikk det bedre.

Politiet i Sørvest har lagt ut bilder på Twitter av gatene i Stavanger, der det var stappfullt av folk.

- God stemning i forbindelse med gjenåpning! skrev politiet.

En likelydende melding kom fra politiet i Troms.

- Innsatsleder i Tromsø melder om meget god stemning i sentrum og mange folk ute. Det begynner å bli solide køer på alle utesteder. Vil tro det gjelder for de andre byene våre, skrev de på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer