Slakter FN-sjefen i hemmelig notat

Norske FN-ambassadøren Mona Juul.

- STADIGE RASERIUTBRUDD: Det er en av karakteristikkene til den norske FN-ambassadøren Mona Juul om FN-sjefen Ban Ki-Moon. Foto:  EPA/SCANPIX
- STADIGE RASERIUTBRUDD: Det er en av karakteristikkene til den norske FN-ambassadøren Mona Juul om FN-sjefen Ban Ki-Moon. Foto: EPA/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-ambassadør Mona Juul kommer i et hemmeligstemplet notat hjem til Utenriksdepartementet med sviende kritikk av FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Juul, som er en av de to norske ambassadørene ved FN-delegasjonen i New York, tegner et særdeles lite flatterende bilde av FNs toppsjef og hevder at han «strever med å vise lederskap».

Aftenposten har fått tilgang til det hemmeligstemplede notatet, som Juul sendte hjem til UD for en måned siden.

- I en tid da FN og behovet for multilaterale løsninger på globale kriser er mer påkrevet enn noensinne, glimrer Ban og FN med sitt fravær, mener Juul.

FN strever med å komme på banen i miljøspørsmål og har under Bans ledelse også havnet på sidelinjen i forhold til finanskrisen, hevder hun.

- Bans stemme på vegne av de fattige er knapt nok blitt registrert, føyer Juul til.

- Stadige raseriutbrudd

Politiske kriser er heller ikke Bans styrke, ifølge FN-ambassadøren, som mener at Bans besøk i Burma nylig var «et lysende eksempel» på hans manglende «lederskap og evne til å levere på verdensorganisasjonens vegne».

Heller ikke generalsekretærens besøk på det krigsherjede Sri Lanka i mai imponerte Juul, som kaller ham en «maktesløs observatør».

At Ban også er svært vanskelig å samarbeide med, gjør ikke saken bedre, påpeker den norske FN-ambassadøren.

- Ban har stadige raseriutbrudd, som selv sindige og erfarne medarbeidere har problemer med å takle, skriver hun.

- Kritisk venn

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ikke kommentere innholdet i Juuls kritikk, eller selv komme med noen vurdering av FNs generalsekretær, knappe to uker før han etter planen skal besøke Norge.

- Dette er noe vi tar til etterretning, sier han til Aftenposten.

- Det er mange sterke meninger knyttet til dette spørsmålet, men jeg ønsker ikke å dele ut noen karakterer etter halvgått periode, sier Støre.

- Norge må være en kritisk venn, og FN må få ærlige tilbakemeldinger, understreker Støre, som mener at Ban både er «hardtarbeidende» og «lydhør».

NTB