Slakter FN-sjefen i hemmelig notat

Norske FN-ambassadøren Mona Juul.

- STADIGE RASERIUTBRUDD: Det er en av karakteristikkene til den norske FN-ambassadøren Mona Juul om FN-sjefen Ban Ki-Moon. Foto:  EPA/SCANPIX
- STADIGE RASERIUTBRUDD: Det er en av karakteristikkene til den norske FN-ambassadøren Mona Juul om FN-sjefen Ban Ki-Moon. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

FN-ambassadør Mona Juul kommer i et hemmeligstemplet notat hjem til Utenriksdepartementet med sviende kritikk av FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Juul, som er en av de to norske ambassadørene ved FN-delegasjonen i New York, tegner et særdeles lite flatterende bilde av FNs toppsjef og hevder at han «strever med å vise lederskap».

Aftenposten har fått tilgang til det hemmeligstemplede notatet, som Juul sendte hjem til UD for en måned siden.

- I en tid da FN og behovet for multilaterale løsninger på globale kriser er mer påkrevet enn noensinne, glimrer Ban og FN med sitt fravær, mener Juul.

FN strever med å komme på banen i miljøspørsmål og har under Bans ledelse også havnet på sidelinjen i forhold til finanskrisen, hevder hun.

- Bans stemme på vegne av de fattige er knapt nok blitt registrert, føyer Juul til.

- Stadige raseriutbrudd

Politiske kriser er heller ikke Bans styrke, ifølge FN-ambassadøren, som mener at Bans besøk i Burma nylig var «et lysende eksempel» på hans manglende «lederskap og evne til å levere på verdensorganisasjonens vegne».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer