Slakter intensivkapasiteten:
- Et luftslott

Solberg-regjeringen mente vi kunne oppskalere til 1200 intensivplasser. «Rent tøv», mener overlege ved akuttklinikken ved OUS, Jon Henrik Laake. Både han og leder for norsk sykepleierforbund mener flere regjeringer har skyld i den varslede krisen vi nå står i.

FRYKTER OVERBELASTNING: Nok en gang er det fare for at intensivkapasiteten i norske sykehus blir sprengt. Bildet er fra en intensivavdeling på Rikshospitalet i oktober. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRYKTER OVERBELASTNING: Nok en gang er det fare for at intensivkapasiteten i norske sykehus blir sprengt. Bildet er fra en intensivavdeling på Rikshospitalet i oktober. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Opptrappingsplanene er luftslott, sier overlege ved Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus, avdeling Rikshospitalet, og leder i Norsk anestesiologisk forening, Jon Henrik Laake, til Dagbladet.

Da regjeringen la fram nye, inngripende coronatiltak tirsdag kveld, gjentok helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) beskjeden om at kapasiteten ved helseforetakene er utfordret og at helsevesenet er på randen til å være overbelastet.

Samme dag var det totalt innlagt 320 coronapasienter ved norske sykehus. 90 av disse var på intensivavdeling, mens 50 av disse fikk respiratorbehandling.

I Solberg-regjeringens nødplan, som baserte seg på helseforetakenes egne tall, ble det imidlertid lagt til grunn at det er mulig å skalere opp til 1200 intensivplasser i Norge. Det er rent tøv, skal man tro Laake.

- Fullstendig ignorert

- Faktum er at med det belegget vi har nå, har det store konsekvenser for planlagt aktivitet i sykehusene. Man har rigget et helsevesen som er akkurat stort nok til å håndtere et helt vanlig belegg. Kapasiteten på den mest ressurskrevende biten, intensivavdelingen, er veldig knapp. Det har den vært i mange år, og har heller ikke blitt økt gjennom pandemien, sier Laake.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.