Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slakter jagerfly-avtalen

Bjørn Kjos ville aldri gått med på en avtale med så stort budsjettsprekk.

 SJOKKERT:  Norwegian-sjef Bjørn Kjos er sjokkert over de store budsjettoverskidelsene i jagerfly-avtalen. Foto: Berit Roald / Scanpix
SJOKKERT: Norwegian-sjef Bjørn Kjos er sjokkert over de store budsjettoverskidelsene i jagerfly-avtalen. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørn Kjos er selv tidligere jagerpilot, og har lenge argumentert for at Norge burde kjøpe JAS Gripen og ikke Lockhead Martins F-35.

Denne uken fortalte forsvarsminister Grete Faremo at kostnadsrammen har økt fra 42 til et sted mellom 61 og 72 milliarder kroner for 56 F-35-fly.

Ifølge Finansavisen er det flytekniske og operative fordeler til JAS Gripen Kjos tidligere har vist til. Med de enorme budsjettoverskridelsene er han stadig mer sikker i sak.

- Hadde lignende overskridelser skjedd når Norwegian bestiller fly, så hadde vi gått fra avtalen. Vi hadde aldri betalt, sier Kjos til Finansavisen.

Det konkurrerende pristilbudet for Saabs JAS Gripen var fastpris og på 18 milliarder kroner. Kjos trekker den samme parallellen når vanlige flyselskaper gjør ordre på nye passasjerfly.

- Vi hadde på forhånd sørget for at vi forhandlet om en fastpris, uansett hvilket fly vi kjøper, sier han til Finansavisen.

Han legger til at det er vanskelig å felle en dom, fordi han ikke kjenner til årsaken for kostnadsøkningen for F-35.

 FORSVARSMINISTER:  Tidligere denne uken informerte Grete Faremo om budsjettsprekken. Foto: Jacques Hvistendahl
FORSVARSMINISTER: Tidligere denne uken informerte Grete Faremo om budsjettsprekken. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer